Joomla je ena izmed open-source (torej odprtokodnih, brezplačnih) sistemov za izdelavo spletnih strani. Podobno kot WordPress, ki sem ga opisal tukaj ima svoje specifike. Sam Joomlo uporabljam za večje spletne strani, kjer menim, da mi bo uspelo ustvariti nek community, morda dodati blog, še bolj pa posebej oblikovati neko vsebino, ki pač zahteva drugačno oblikovanje kot le blogovske zapise.

Joomla ima odličen dodatek za spletne trgovine Virtuemart, s katerim lahko pripravite odlično spletno trgovino, čeprav bodo nekateri znali povedati, da znajo imeti Joomline trgovine težave takrat, ko boste v spletno trgovino naložili na tisoče ali deset tisoče izdelkov. Kar je verjetno res.

Joomlo lahko najdete tukaj, obstaja pa tudi slovenski portal, kjer boste našli veliko prevodov in drugih lokalizacij za joomlo in dodatke, oziroma komponente, s katerimi lahko razširite vašo spletno stran.

Za optimizacijo za iskalnike je Joomla precej primerna, seveda pa je, za to, da bo delovala kot je potrebno, pač potrebno vložiti nekaj časa in dela in stran optimizirati, tako kot je to pri vseh CMS sistemih.