Meta opis ali meta description je ena izmed meta oznak, ki jih lahko dodate na vašo spletno stran. Meta opis je bil v preteklosti izjemno pomemben za optimizacijo spletnih strani, saj so iskalniki v veliki meri upoštevali ključne besede, ki so se nahajale v meta opisu kot najbolj relevantne za to spletno stran. Zaradi velike količine zlorab, danes Google praktično ne uporablja več vsebine meta opisa za rangiranje spletnih strani. Kljub temu je meta opis še vedno izjemno pomemben, saj ta opis uporabniki Googla vidijo v iskalnih rezultatih. To pomeni, da je to vaša priložnost, kako predstaviti vašo spletno stran uporabnikom Googla in jih prepričati, da kliknejo na vaš rezultat v iskalnih rezultatih in ne na rezultat vašega konkurenta. Kljub temu in ravno zato, morajo biti meta opisi:

  • Unikatni za vsako podstran na vaši spletni strani. Za dobro optimizacijo vsekakor ne smete prikazovati na vseh podstraneh enakega meta naslova.
  • Zanimivi za uporabnike, tako da bodo uporabniki radi kliknili na ta naslov, ko ga bodo videli v iskalnih rezultatih
  • Relevantni, opisujejo naj to, kaj se v resnici nahaja na spletni strani, ne smejo biti zavajajoči, da bi na spletno stran pripeljali uporabnika, ki bi mislil da bo videl slike mačk, videl pa bo oglase za nakup švicarskih nožev.
  • Dolg po želji, vendar jih bodo iskalniki skrajšali v večini na največ 160 znakov.

Meta opis dodamo med <head> in </head> oznake na spletni strani v takšni obliki:

<meta name=”Description” content=”Tukaj dodate vaš opis, ki ga bodo obiskovalci googla videli v iskalnih rezultatih, zato mora biti izredno zanimiv in hkrati relevanten.”/>

Unikatni za vsako podstran na vaši spletni strani. Za dobro optimizacijo vsekakor ne smete prikazovati na vseh podstraneh enakega meta naslova.Zanimivi za uporabnike, tako da bodo uporabniki radi kliknili na ta naslov, ko ga bodo videli v iskalnih rezultatihRelevantni, opisujejo naj to, kaj se v resnici nahaja na spletni strani, ne smejo biti zavajajoči, da bi na spletno stran pripeljali uporabnika, ki bi mislil da bo videl slike mačk, videl pa bo oglase za nakup švicarskih nožev.