Open source, odprta koda je način dela, razmišljanja in življenja. Gre za princip, pri katerem kodo spletne strani, spletne aplikacije, CMS sistema ali česarkoli že, pripravite in daste na voljo drugim uporabnikom popolnoma brezplačno. Pri velikih sistemih se tako organizirajo velike skupine ljudi, ki programirajo programe ali pa CMS sisteme, ki jih potem dajo brezplačno na voljo vsem uporabnikom. Ti uporabniki lahko potem sami naprej spreminjajo kodo in izdelajo nove variante, ali pa izdelajo dodatke za osnovno kodo, vse to dokler je tudi njihov izdelek brezplačno na voljo vsem ostalim.

Open source licenciranje tako poskrbi, da je vse na voljo vsem, vsi lahko pregledajo, kaj se dogaja za nekim sistemom, lahko dodajajo in spreminjajo. V velikih sistemih to pomeni, da lahko nastanejo odlični projekti, ki so praktično enakovredni projektom, ki jih velika podjetja pripravljajo in prodajajo za mastne denarje. Marsikdo bi zagovarjal, da je takšen način dela tudi veliko bolj varen, saj če lahko vsakdo pregleda kodo in vidi, kaj se v njej dogaja, lahko vsakdo odkrije napake v tej kodi. To seveda tudi pomeni, da lahko vsakdo izkorišča te napake, saj so napake pogosto javno objavljene.

Najbolj znani sistemi, ki so nastali kot odprta koda so Linux sistemi (in njegove najrazličnejše izpeljanke), ki, česar marsikdo ne ve, poganjajo večino serverjev, na katerih tečejo spletne strani. Precej popularna je tudi odprtokodna izvedba Offica, torej paketa za delo v pisarnah (word, excel, powerpoint), ki je nastala pod imenom Open Office in je praktično (skorajda) enakovredna dragi izvedbi Microsoft office. Tudi na spletu najdemo veliko odprte kode, tako sta popolnoma brezplačna sistema za izdelavo spletnih strani Joomla in WordPress (in še cela vrsta drugih, ki jih tukaj ne bom našteval).