PageRank je številka, ki jo Google določi za čisto vsak URL naslov, torej za čisto vsako podstran čisto vsake spletne strani. Gre za kriterij, ki je bil nekoč izjemno pomemben in je bil skorajda edini, ki je določal, katera spletna stran se bo uvrstila visoko v iskalnih rezultatih, katera pa bo irelevantno sedela na 5 strani.

Pagerank ima vrednosti od N/A (ni določen) in 0 – 10. Najboljši je seveda 10, ki ga ima le redko katera stran (še Facebook ga ima “le” 9). Izredno pomembno je vedeti, da je vsak rank višji exponentno težje dobiti kot tistega prej. Torej je PR (kar je okrajšava, ki se skoraj vedno uporablja) 6 velikokrat boljši od PR 5.

Google Pagerank določa na podlagi števila in kvalitete povratnih povezav na vašo spletno stran. Te povratne povezave ne smejo vsebovati nofollow oznake. Google je seveda v zadnjih letih močno povečal število različnih kriterijev, na podlagi katerih rangira spletne strani, tako da je Pagerank postal samo še en izmed kriterijev. Včasih je redno, vsake 3 mesece spremenil prikazovan Pagerank (Google ga vsakokrat na novo zračuna za vsako podstran, to kar pa nam javno pokaže, pa je spreminjal samo med t.i. PageRank Update-ji) danes tudi to ni več pravilo. Predvsem pa ni več pravilo, da bo stran z visokim pagerankom tudi dobro rangirala. In da je to, da dobite povratno povezavo iz strani z visokim pagerankom sploh dobro za vašo spletno stran. Ja, še vedno je to najenostavnejši kriterij, kako hitro izvemo, če je spletna stran sploh za kaj, kaj več pa tudi pagerank ne pomeni več.