Preusmeritve na spletni strani uporabljamo takrat, kadar se URL naslov spletne strani spremeni, mi pa želimo uporabnike in iskalnike preusmeriti na novo stran in jim ne želimo prikazati 404 strani. Gre za t.i. server side preusmeritve.

Poznamo več vrst preusmeritev, najpomembnejši pa sta 301 in 302 preusmeritvi.
301 preusmeritev uporabimo takrat, kadar želimo uporabnikom, še bolj pa iskalnikom povedati, da je stran za vedno umaknjena in da jo nova stran, tista na katero preusmerjamo, popolnoma nadomesti. Dobra praksa uči, da naj bo ciljna stran podobna, oziroma naj uporabniku ponudi nekaj uporabnega namesto originalne strani. 301 preusmeritev uporabimo tudi takrat, kadar celotno domeno preusmerimo na novo domeno. Torej, če se naša spletna stran preseli iz www.seos.si na www.optimizacija-strani.info, bomo vse, ki pridejo na katerokoli podstran na www.seos.si, preusmerili na isto stran na www.optimizacija-strani.info.

302 preusmeritev predstavlja začasno preusmeritev.in se uporablja precej redkeje kot 301 preusmeritev.  Uporabimo jo takrat, kadar recimo točno tega izdelka ni na voljo, imamo pa v ponudbi podoben izdelek, originalen pa se bo vrnil. Recimo, da ga uporabimo tako. Res je, lahko, seveda pa če imamo na spletni strani druge opcije (da se uporabnik naroči, da mu javimo takoj, ko bo izdelek spet na voljo, ali pa da kar naroči izdelek, in ga prejme ko bo na voljo) tega ne bomo naredili, ampak mu bomo ponudili eno izmed zgornjih opcij.