WordPress je eden izmed brezplačnih (open source) CMS sistemov za izdelavo spletnih strani. Glede na to, da na spletu že od nekdaj potekajo flaming wars o tem, kateri CMS sistem je boljši (to je nekako tako, kot Union – Laško, pa čeprav vemo vsi, da je Laško boljše 😀 ), zato jaz ne bom podajal vrednostnih sodb o tem, ali je to dober CMS sistem ali ne. Tudi ta spletna stran deluje na tem sistemu, zato sem z njim precej dober.

V osnovi je bil WordPress zasnovan kot platforma za bloganje, ki pa je sedaj že močno prerastla to svojo osnovno nalogo, saj lahko z WordPressom naredite tudi precej komplicirane spletne strani, pa tudi spletne trgovine. To dokazujejo tudi velikanske spletne strani, ki tečejo na WordPressu, kot so Forbes, pa blogi na New York Times, blogi GM-a, E-baya in tako naprej (seznam si oglejte tukaj).

Moje osebno mnenje, ki se ga držim pri izdelavi spletnih strani je, da naj spletne strani, katerih glavni namen je vsebina, tečejo na WordPressu. Spletne strani, kjer se želimo ukvarjati z uporabniki, delati večje forume itn, naj delujejo na drugih sistemih (Joomla), spletne trgovine na tretjih sistemih, ki so pač zasnovani za spletne trgovine. Kar ne pomeni, da te platforme niso zamenljive, verjetno se na vsaki izmed njih da narediti eno in drugo in tretje, koliko pa so strani optimizirane za eno ali drugo, pa je tako ali tako stvar izvedbe in tega, kako se lastnik spletne strani potrudi za svojo spletno stran.