Splošna vprašanja o optimizaciji spletnih strani.

 1. Ocena odgovora: +1

  Positive Negative

  Zanima me: - če se MarketSamurai uporablja za prikazovanje top10 strani (s podatki o Domain Age, Page Rank, Index Count, Page Backlinks,Domain Backlinks,...) z določenim keywordom, na kakšen način to preverim na Najdi.si?

  Lep pozdrav,

  za najdi.si bo potrebno te podatke zbirati ročno, takšnih orodij ni za najdi. Razlogov je več, dva najpomembnejša pa sta, da je najdi namenjen le slovencem in drugi, da je trg ter število iskanj tako nizko, da se teh stvari ne izplača razvijati. Pa tudi, iskreno povedano, ne vem če se splača toliko truda vlagati v najdi.si?
  Večina slovenskega prometa tako ali tako prihaja iz googla, tako da se orientiraj kar po google, t.j. MS, pa bo stvar delovala.

 2. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  Pozdravljeni Zanima me ali livezilla deluje samo na govorni liniji, ali podpira tudi video pogovor, ter kakšno velikost slike ponuja? Produkt me zelo zanima. Lahko se slišimo na 031 318 728. Lep dan Bojan Mord

  Lep pozdrav,

  livezilla trenutno video pogovora ne podpira, tako da vam težko dam več informacij o tem...

  Lp,

  Peter

 3. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  živjo, naredu sem si stran in jo začel optimizirati. moram priznat da sem en tak semi-webmaster. no naletel sem na http://www.seos.si/2009/05/ne-www-v-www-preusmeritev-s-301/ ampak mi tale redirect s .htaccess nekako ne deluje. obstoječi joomlini datoteki sem dodal opisani 2 vrstici, in restartal apache. zgleda kot da ignorira .htaccess. mogoče kakšen namig? lp, boštjan

  Lep pozdrav,

  pravite, da ste obstoječi .htaccess dodali dve vrstici, dodati je potrebno vse tri, kot so napisane v prispevku. Poleg tega pa predlagam, da jih dodate čisto na vrh .htaccess datoteke, preden se izvedejo drugi rewrite-ji, ki jih uporablja joomla.

  Upam, da sem kaj pomagal,

  Peter

 4. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  Pozdravljeni! Prosim za email informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar. Poslati ji moram neko informacijo - kako dela naša pošta?

  Lep pozdrav, hvala za vprašanje.

  Kontakt boste našli tukaj http://www.ip-rs.si/obrazci/varstvo-osebnih-podatkov/, v zgornjem meniju pa potem še dodatne povezave za kontakt. Upam, da boste našli pravi kontakt, sicer pa lahko informacijo pošljete tudi meni in če je zanimiva za moje bbralce, lahko tudi sam to objavim oziroma še dodatno preverim in raziščem.

  Prijeten dan,

  Peter

 5. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  Pozdravljen, zanima me (1.), kaj meniš o tem, da sedaj, ko ima Google spremenjen algoritem za razporejanja link juice-a skozi follow in nofollow strani, uporabljamo namesto rel="nofollow" nekaj takega: Pišite nam in nato z javasriptom to preoblikujemo v navaden a href link. Je to black hat SEO, lahko to Google ugotovi ali je to povsem legitimno?? 2. Kako bi dobim vse spletne strani nekega spletnega mesta, ki imajo v meta robots tagu noindex,follow, vendar jih je Google vseeno dal v index, torej so strani vseeno indexirane? lp

  Hej
  1. Ne zastopim kaj točno bi s tem naredil? Google zna nekaj javaskripta čitat, tako da lahko tudi te stvari ugotovi. Vsekakor je to cloaking, še vedno pa sem precej prepričan, da s tem ne bi nič pametnega dosegel...
  2.Iskreno povedano, po pol ure iskanja mi ni uspelo najti nobene strani, za katero bi lahko videl, da je indexirana in ima noindex. Poizkusil pa sem različne variante iskanja po drugih meta oznakah in nimam pojma kako bi se to dalo narediti. Če ti uspe kaj izvedeti, bom vesel te informacije.

 6. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  Spoštovani g. Peter, najlepše se Vam zahvaljujem za tako hiter odgovor včeraj. Vaš priročnik sem si prvič prebrala in bi imela še dve vprašanji: koliko stane en klik na facebooku? Zapisali ste tudi, da lahko vi predstavite naše podjetje na facebooku, če bi se odločili. Koliko bi to stalo? Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav! Laura

  Spoštovana Laura,
  Klik na Facebooku nima fiksne cene, cena je odvisna od tega koliko drugih ljudi targetira isto ciljno publiko in koliko so oni pripravljeni plačati. Vsekakor pa lahko govorimo o cenah pod 0.30€, vendar je ta ocena sedaj zelo generalna.
  Ponudbo za izdelavo FB strani pa vam pošljem na email, pa se potem dogovoriva naprej.

  Prijeten dan,
  P.

 7. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  Pozdravljeni! Zanima me, ali obstaja kakšna raziskava, kako uspešne so slovenske domene s šumniki oziroma ali je bolje imeti primarno domeno brez šumnikov ali obratno? V primeru, ki sem ga našel na googlu, je iskalna beseda (npr. vedeževanje). Domene, ki so brez šumnikov kotirajo veliko višje, kot tista, ki ima celo enako domeno, kot je iskalna beseda (vedeževanje.si). Kaj je potem boljše?

  Lep pozdrav,
  zaenkrat še nisem videl nobenega testa, ki bi preverjal tole. Trenutno so uporabniki spleta še vedno navajeni, da domene nimajo šumnikov in jih še vedno vpisujejo s šumniki, težave se lahko pojavijo tudi tu ali tam v kakšnem čudnem/starem brskalniku.
  Kljub temu pa menim, da bomo v prihodnosti imeli veliko domen s šumniki, tako da se jih ne bi izogibal. Res pa je, da če imate vi domeno s šumniki, konkurenca pa brez šumnikov, lahko kar nekaj obiskovalcev, vsaj sedaj, izgubite zaradi tega, ker bodo ljudje vpisovali domeno brez šumnikov. Vsekakor je potrebno razmisliti o tem, kako (posebna reklama/marketing) uporabnike prepričati, da si zapomnijo, da ima vaša domena šumnik...

  Na kratko? Če je le možno, kupite obe, preusmerjajte na tisto s šumniki, pa bo najbolje za vse. Za SEO pa po moje ni razlike.

 8. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  Zdravo, najprej bi rad pohvalil vaš blog, na katerem sem izvedel že en kup informacij. Imam pa še dve vprašanji: a) Danes sem malo urejal kodo in kvaliteto optimizacije mojih spletnih strani, ki so bile izdelane že kake štiri leta nazaj. Na eni iz-med teh sem našel module, ki se pojavijo večkrat na strani. V njih so napisane ključne besede. S CSS-jem pa sem jih skril, ker je to besedilo neuporabno, postavljeno je samo, da ga najde google. CSS izgleda takole: #giga-key-se, .giga-key-se { width: 0px !important; height: 0px !important; overflow: hidden !important; } Sedaj pa me zanima, če Google sploh še išče in pregleduje module, ki imajo owerflow hidden? Tega že dolgo ne delam več, vendar pa sem ugotovil, da so moje strani s tako kodo, zelo dobro uvrščene na googlu? Potem tale zadevica deluje? b) Pa še drugo vprašanje - stran seos.si vidim, da ima povezave brez končnic (.html, .php). Svoje strani namreč gradim v Joomli, kjer lahko te končnice enostavno vklopim in izklopim. Zanima me, kaj je bolje za optimizacijo? Glede na to, da jih vi nimate, je verjetno najbolje, da jih izklopim? Že v naprej hvala za odgovor in lep pozdrav, Matic

  Lep pozdrav Matic, izvoli odgovor:
  1. Ne, tale stvar ne deluje, če pa deluje pa vedno obstaja možnost, da jutri ne bo več delovala. Google vsekakor lahko vidi to besedilo in lahko ugotovi da je namenoma skrito. Če tega do sedaj še ni našel, sem prepričan, da bo enkrat v prihodnosti to našel, takrat pa je lahko to zelo negativno za spletno stran. Zato predlagam, da to umaknete. Seveda lahko to, morda, pomeni nekolikšen padec v Googlu, ampak dolgoročno to pomeni, da boste lahko varno spali.
  2. Končnice so za optimizacijo popolnoma irelevantne, odločite se in uporabite kar vam je lepše oziroma ljubše.

  Pozdrav,

  Peter

 9. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  Pozdravljen Hvala za vse koristne informacije na strani. Prosil bi za naslednja odgovore: 1. Kaj konkretno lahko naredimo, da se bo naša stran uvrščala čim više, pri določeni ključni besedi ? 2. Ugotavljanje pozicije v iskalniku je pri Googlu nezaželeno (prepovedano ?). Če uporabljam Traffic Travis mi pri poznejši uporabi iskalnika zahteva vnos »Image Verification«, ker je zaznal »strojno« uporabo iskalnika. Zato uporabljam stran http://smallseotools.com/keyword-position/. Zdi se mi da daje večinoma prave rezultate. Kaj menite vi o tej strani in ali se lahko z uporabo te strani Googlu »zamerim« ? Lp

  Lep pozdrav,
  hvala za pohvale, z veseljem 😀
  1. Glede na to, da je tej temi posvečen celoten blog, težko rečem kaj na kratko in tako na pamet. Vsekakor je potrebno pogledati, da iskalniki enostavno dostopajo in brskajo spletno stran in redno objavljati vsebino, ki bo privabila tudi kakšne povratne povezave na vašo spletno stran, te so še vedno pomembne.
  2. Ja, Google v osnovi ne želi, da bi s kakršnimi koli programi preverjali pozicije in zato pride do tega. Sam vedno uporabljam zunanje programe, ki so narejeni tako, da uporabljajo različne IP naslove (tako Google ne ugotovi, da gre za avtomatiko) in lahko pokažejo vedno enake rezultate, saj Google spreminja rezultate za vsakega posameznika, kar pomeni da se čisto realno rezultati razlikujejo od enega do drugega računalnika, pa tudi od enega do drugega brskalnika na enem računalniku. V sloveniji je positionspider takšen ponudnik, ki je izredno dober. Kljub temu se googlu s tem ne zamerite, nekajkrat je potrebno vpisati captcho, potem pa je spet vse ok.

 10. Ocena odgovora: +0

  Positive Negative

  Živjo! 🙂 Zanima me, kako lahko malce pomagamo google-u, da indeksira več vsebine? Z sitemapom sem mu predložil 1149 strani, indeksiral pa jih je le 143.. pri drugih straneh teh težav ni.. Kakšne so navadno težave, da se to zgodi? Stara stran, slabo narejena, premalo vsebine, slaba vsebina..? Hvala in lep pozdrav, Matjaž.

  Živjo,

  razlogov je lahko več. Če je spletna stran stara in se vsebina v preteklosti ni pogosto spreminjala, dodajala itd., je lahko to vzrok. Počasnejša indeksacija je lahko tudi posledica slabe ali duplicirane vsebine, slabe navigacije po spletni strani ...

  Pomagate lahko, tako da v GWT-ju pospešite hitrost indeksacije (Nastavitve spletnega mesta -> Pogostost iskanja s pajkom) ali ročno indeksirate najbolj pomembne strani (Iskanje po vsebini -> Prenesi kot Googlebot).

  Za bolj podroben odgovor mi pošljite URL spletne strani, še najhitreje, če pošljete na jure.adlesic@dominatus.si.

  Lep pozdrav,
  Jure Adlešič