Kadar želite statistiko svoje spletne strani deliti z drugimi, obstajata dve možnosti (kot vedno).

1. Naredite posnetek ekrana (screenshot), s katerim pokažete enkratno stanje v Google Analytics, samo za podatke, za katere želite,
2. to osebo dodate kot uporabnika v vaš Google Analytics račun.

Najprej osnove. Ko dodate uporabnika, mu dodate dostop samo do te ene spletne strani. Nikakor ne bo videl vaših drugih spletnih strani, tako da če še vedno urejate spletno stran o vaši karieri kot umetnostni kotalkar (brez zamere vsem moškim ljubiteljem umetnostnega kotalkanja, gre za idejo iz That ’70s show), vaš prijatelj ne bo izvedel za to spletno stran. Izbirate lahko tudi ali lahko ta uporabnik samo pregleduje statistiko, ali pa lahko tudi kaj ureja.

Kako to naredite? Čisto enostavno. Najprej se prijavite v svoj Google Analytics račun. Izberite profil, tako da se vam pokažejo vaše spletne strani, kot je to vidno na sliki numero 1. Sedaj kliknete na edit, torej na povezavo, ki je lepo obkrožena (obkvadratena?) na sliki.

Odpre se vam naslednja podstran, na kateri se spustite čisto na dno spletne strani, kjer imate navedene vse že obstoječe uporabnike za to spletno stran ) v večini primerov bo to enostavno vaš email naslov. Kliknete na + Add User (povezavo ki je obarvana oranžno na sliki #2) na temno sivi podlagi.

In smo že skoraj pri koncu. Sedaj dodamo uporabnika.

Add new User access for Profile pustimo označeno, saj želimo dodati novega uporabnika na to spletno stran.
V okence pri Email address vpišemo e-mail naslov osebe, za katero želimo, da dostopa do analize. To mora biti google račun, ni pa potrebno, da je to Gmail email naslov (s tem emailom mora oseba že uporabljati katerokoli izmed google storitev, če poenostavim).
Zadnja možnost, ki jo morate izbrati je vrsta dostopa tega uporabnika. Možnosti sta dve, “View reports only”, torej da lahko ta oseba samo gleda analizo, druga možnost “Account administrator” pa pomeni, da lahko ta oseba povabi druge osebe in nastavlja vse ostalo v okviru te spletne strani. V večini primerov izberite prvo možnost.

Save changes in ste že zmagali.

Zakaj bi to naredili? Ko imate spletno stran, ki jo urejate skupaj s prijateljem/znancem/komerkoliže, si lahko oba/obe ogledujeta podatke. Podjetje, ki bo za vas delalo Optimizacijo ali izdelovalo novo spletno stran vas bo verjetno prosilo za tak dostop. Možnost je verjetno še kakšna, vendar mi sedaj ne pade na pamet.

Comments (1)

  1. Zadeva pride prav tudi, ko selimo GA račun na drugega uporabnika.
    Enostavno dodamo novega uporabnika, ki ima administratorske pravice. Slednji lahko potem izbriše drugega administratorja ali pa mu spremeni pravice.

Comments are closed.