Analiza optimizacije spletne strani je storitev, ki jo ponuja večina podjetij, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani. Gre za poročilo, ki ga za vas pripravi strokovnjak za optimizacijo spletnih strani v katerem se pregleda tako on-site kot tudi off-site optimizacija, pogosto pa tudi drugi deli spletnega marketinga, ki ga izvajate preko spletne strani.

Takšno poročilo je izredno pomembno preden se odločite izvajati optimizacijo spletnih strani, saj lahko (podobno kot sem pisal pri on-ste optimizacij za off-site optimizacijo) poskrbite, da bodo rezultati optimizacije vidi prej, kot če ne bi ničesar spreminjali na vaši spletni strani.

Kvalitetna analiza optimizacije bo narejena tako, da boste dobili neposredna navodila, kaj je potrebno narediti na vaši spletni strani, še bolje je, če dobite navodila, kjer bodo postopki prioritizirani, tako da boste vedeli kaj narediti najprej in da bodo te stvari imele največji učinek na delovanje vaše spletne strani, pa tudi na optimizacijo oziroma na uvrstitev vaše spletne strani v spletnih iskalnikih.

Najbolj pametno bo, če boste analizo posredovali podjetju, ki vam je izdelalo spletno stran, saj so nekateri popravki ponavadi takšni, da jih mora izvesti programer. Pogoste napake so podvojena vsebina na spletni strani, pa napačni URL naslovi strani, pa še kaj. Dodatno boste verjetno v analizi prejeli ideje, kako pripraviti pomembne pristajalne strani za produkte ali storitve, za katere se bo izvajalo optimizacijo, tako da boste morali nekaj vložiti tudi v vsebinski marketing, vsekakor pa se bo to močno poznalo pri rezultatih optimizacije.