Spiderji ali pajki so programi, ki jih za pregledovanje spletnih strani uporabljajo iskalniki in drugi spletni programi, ki jih zanima, kaj se dogaja na spletnih straneh. Dobesedno obiščejo vašo spletno stran in preberejo vsako besedo na strani in jo pošljejo nazaj svojim serverjem, kjer se informacije shranijo in iskalniki na podlagi tega rangirajo spletne strani v iskalnih rezultatih.

Spiderjem moramo pomagati, da čim enostavneje in čim bolj pregledno vidijo spletno stran. To naredimo tako s spletno stranjo, ki se hitro nalaga, tako z tem da delujejo vse povezave na spletni strani, z njimi pa lahko komuniciramo tudi na specifične načine, kot je robots.txt datoteka, za njih pripravimo sitemap.xml datoteko, v katero nanizamo vse podstrani na naši spletni strani.

Spiderje želimo imeti na naši spletni strani, poskrbijo pa za to, da lahko imamo težave pri štetju obiskovalcev na naši spletni strani, saj v teoriji delujejo točno tako kot obiskovalci, pač pregledujejo spletne strani. Zato je pomembno, da imamo na spletni strani nameščeno kvalitetno statistiko za štetje uporabnikov, saj lahko v nasprotnem primeru (če recimo gledamo samo serverske zapise o številu obiskovalcev) pajke štejemo kot uporabnike, čeprav to niso. Med brazplačnimi statističnimi orodji je seveda najboljši Google Analytics.