Verjeli ali ne, problem različno-jezičnosti je pogost problem na spletu. Glede na to, da morate vašo spletno stran optimizirati za ključne besede, ki jih bodo vaši kupci vpisali v iskalnik, morate vedeti kakšen jezik uporabljajo. In ne uporabljati jezika, kot ga uporabljate vi. To, kar govorite vi je lahko preveč tehnično, preveč zastarelo ali pač preveč natančno. Vaši kupci pa pač uporabljajo jezik, ki jim je blizu, tudi če je napačen.

Naj stvar demonstriram nekoliko bolj očitno. Moja spletna trgovina se počasi ponovno oživlja, ampak to ni pomembno. Glede na to, da je to trgovina z ekološkimi izdelki sem jo (na začetku) optimiziral za ključno besedo eko trgovina. Ekološko je uradna oznaka za izdelke pridelane iz kontrolirane ekološke pridelave. Vendar ljudje v večini ne uporabljajo izraza eko, ampak kar bio. Bio hrana, bio izdelki in bio trgovina. Kar pomeni, da smo optimizirali za eno ključno besedo, uporabniki pa so v iskalnik vpisovali drugo. Kako smo to ugotovili? Pogledali smo v google keywords tool, orodje ki prikaže kako pogosto je neka ključna beseda iskana na spletu. In bio trgovina je bila iskana nekajkrat pogosteje kot ekološka trgovina. Čisto enostavno.

Najboljši način je seveda, da vašo stran optimizirate za obe ključni besedi, kar pa je lahko dolgotrajno in nekoliko dražje. Zato razmislite, katere so tiste ključne besede, ki jih uporabljate v vašem podjetju, vendar jih ljudje na ulici ne uporabljajo.  Nato vse te besede preverite in poiščite tiste, ki jih najpogosteje uporabniki vpisujejo v google. In nato dodajte še varovalo. Razmislite katere besede, ki ste jih našli ljudje vpisujejo za druge podobne izdelke/storitve, ki ijh vi ne ponujate, vendar se imenujejo podobno.

In sedaj imate ključne besede za katere se vam resnično izplača optimizirati vašo spletno stran.

Rate this post