Bloganje je pisanje. Vendar je drugačno. Drugačno od klasičnega pisanja, predvsem zato, ker se dogaja na spletu. In predvsem zato, ker se dogaja zdaj. Verjetno mi ni potrebno razlagati, kako so se načini komunikacije spremenili, koliko več informacij danes vsak dan vidimo. Praktično vsak že ve, da smo bombardirani z informacijami.

Ko pišete vaš blog, razmislite kaj točno je tisto, kar vas razlikuje od ostalih blogov, ki bi jih vaši bralci lahko brali. In to kar vas razlikuje dodajte v blog. Osnovna ideja, ki jo želim predstaviti je ta, da je nujno, da se v vsakem vašem blogovskem zapisu čuti del vas. Blogi zaradi zgoraj opisanega ne morejo biti suho podajanje informacij. Sam sem pred približno letom in pol pričel pisati za strokovno revijo EOL in takoj pri prvem članku sem sedel z urednikom, ki mi je objasnil: “Nas ni v teh člankih, ne spadamo noter, noter spadajo informacije in drugi”. Kar je zagotovo res, v strokovno revijo oseba ne spada. Spada pa v blog.

In verjamem, da to ni enostavno. Nekajkrat na teden sesti za računalnik in v vaše pisanje dati nekaj sebe je lahko precej strašljivo, saj vas bodo ljudje brali, videli bodo kaj mislite in kako to mislite ter zakaj. Videli bodo, ali ste smešni, dobre volje ali pa vam danes ne gre. Vendar ravno zaradi tega se bodo navezali na vaš blog. Ljudje vas bodo redno brali, seveda zaradi pomembnih/zanimivih/čudnih novic ali informacij, ki jih boste predajali, ampak tudi zaradi tega ker ste smešni/melanholični/nekoliko zmešani. In ravno to želite, iščete bralce, ki se bodo navezali na vas, ki se bodo naročili na vaše objave in jih bodo tudi redno brali. In ko jih bodo prebrali bodo o njih nekaj razmislili. In na koncu koncev, če pišete poslovni blog, bodo, ko bodo potrebovali vašo storitev, najprej pomislili na vas.

Zato je tudi pomembno, da se k pisanju bloga ne silite. Če ne boste točno vedeli, kaj želite povedati v vsakem prispevku, ki ga napišete, če se enostavno ne počutite tako, da bi danes pisali, enostavno ne pišite. Vaši bralci bodo čutili, da je prispevek napisan na silo in jih ne bo pritegnil. Včasih je bolje počakati kak dan, prispevek shraniti in ga naslednji dan ponovno prebrati, popraviti in ga kasneje objaviti. Sam imam za takšne priložnosti, ko se mi ne da, ko imam slab dan, 2, 3, shranjenih nekaj prispevkov, ki jih lahko objavim.