Počitnice, poletni meseci, vročina, naročnikov ni, strank ni, vsi so na dopustih in dela je za odtenek manj kot ponavadi. A ni fajn? Je. Sedaj pa je tudi čas, da si vzamete nekaj časa in malo razmislite o vaši strategiji nastopa na spletu. Sej vem, stalno vam vsi težijo s tem spletom, kaj vse se da narediti in koliko prodati, nekaj ste že poizkusili, pa vas ni ravno naredilo za najbogatejšega slovenca. In pravzaprav nimate časa, da bi se ukvarjali s tem, ker je dela dovolj na drugih področjih. Vse to vam verjamem.
Spletna stran na dopustu
Zato vam bom stvar nekoliko olajšal. Seznam stvari, ki se jih morate vprašati in s tem analizirati nastop vašega podjetja na spletu:

A sploh ste na spletu?
Vaše pojavljanje na spletu lahko ima različne oblike, osnovna je seveda vaša spletna stran, vprašati pa se morate tudi, ali uporabljate Facebook, Twitter, Linkedin, Google maps, ali komunicirate z uporabniki vaših storitev na forumih, ali svetujete ljudem o nakupnih odločitvah preko drugih poti? Ima vaše podjetje bog?

A vaše pojavljanje na spletu deluje?

Najprej malo preglejte vašo spletno stran. So kontaktne številke pravilne? E-mail obrazci delujejo, kdo prejme pošto iz teh obrazcev? A imate profile, na katere ste pozabili? Se na FB strani vašega podjetja pojavljajo vprašanja, na katera nihče ne odgovarja? Kaj je z vsemi vpisi v najrazličnejše slovenske direktorije podjetij, ste jih uredili, imajo pravilne podatke?

Imate spletno trgovino? Kdaj ste nazadnje izvedli testni nakup, videli da stvar deluje, ali pa ugotovili da je vaš captcha pretežek, oziroma da se stvar na sredini vsuje?

– Kdo je oseba, ki je zadolžena za komuniciranje na spletu, pripravo materialov, analize?

S to osebo se malo pogovorite. Ok, najprej ugotovite, če to sploh kdo dela 😀 Poglejte, če obstaja strategija nastopa na spletu, ali pa se na spletu objavljajo stvari “te ko se spomnim neke napišem, drugače pa bolj malo”. Minimum minimuma je vedno, da poslušate. Nastavljena opozorila, ko vas nekdo omeni na spletu, so tisto kar morate zagotovo početi. O tem sem pisal tukaj, poglejte in nastavite.
Kako pogosto se preveri statistiko obiska vaše spletne strani in ali se iz teh številk poizkušate kaj naučiti, ali pa samo pogledate “ooooo, kak fajn, mamo 30 obiskovalcev danes” in stvar zaprete?

Kako pogosto objavljate, kaj objavljate, a samo težite z marketinškimi objavami, ali tudi kaj pametnega objavite, kar bo vaše uporabnike zanimalo?

Koliko prodate s pomočjo spleta?

A sploh veste? Posebej za podjetja, ki nimajo neposredne prodaje preko spleta, je to nujno ugotoviti. Vaši marketingarji kdaj vprašajo stranke kje so izvedele za vas? Imate nastavljene cilje v Google Analytics? Prinaša vaša spletna stran denar vam, ali le tistim, ki so vam jo naredili? Vsaka spletna stran lahko prinaša dobiček, samo pravilno mora biti narejena.

Zaslužek na internetuKaj lahko še naredite, da bo prodaja večja?

Povabite vaše sodelavce na sestanek in se pogovorite o tem, kaj lahko še naredite. Verjetno niti ne veste, da je ena izmed vaših sodelavcev blogerka, ki lahko prične ali pa že piše o podjetju. Drug sodelavec pa je zagotovo že naredil 2 Facebook strani za svoje športno/šahovsko/debatno/gledališko skupino in stvar obvlada. Pogovorite se z njimi in se dogovorite kako boste boljše nastopili na spletu.

Zakaj ravno zdaj?

Poletje je primeren čas za strateške odločitve, poleg tega pa je zdaj zadnji čas da prestavite v višjo prestavo, če želite jeseni, ko se vsi vrnejo iz dopustov, resnično povečati svojo prodajo. Pozabite na ekonomsko krizo. Kriza je za tiste, ki niso in ne načrtujejo pravilno stvari za naprej.

Verjamem pa tudi, da je to lahko veliko dela. In da včasih ne veste kaj in kako. Takrat dvignite telefon, 02 82 80 736. Bomo vse zrihtali.

Rate this post