Knjigo pišem, zato me ni. Moram reči, da je pisanje priročnika precej zamudna stvar, predvsem pa človeku pobere željo po dodatnem pisanju. Pač, dovolj pisanja za danes. Zato si bomo ogledali raje nekaj video posnetkov, ponovno je naš dragi prijatelj iz Googla, Matt Cutts posnel nekaj zanimivih posnetkov, ki si jih morate ogledati. To je torej izbor zanimivih:

1. Čemu Google posveča več pomembnosti, ključnim besedam v URL naslovu ali ključnim besedam v imenu datoteke? Matt pravi, da je pravzaprav vseeno. Stvari lahko preizkusite, vendar Matt (in tukaj se jaz strinjam) meni, da je bolje, če imate www.domena.si/kategorija_ena/kategorija_dva/izdelek kot pa domena.si/kategorija_ena_kategorija_dva_izdelek, saj ta druga izbira izgleda kot prava spamerska stran, in ljudje na to ne kliknejo tako pogosto, kot na lepo urejen URL, kot v prvem primeru. Za optimizacijo pa je pomembno, da je ključna beseda v URL naslovu, kakorkoli že. In po moje, tega Matt ni rekel, google bolje razloči posamezne ključne besede, če so ločene z /. Evo še video.

2. Kaj Google naredi, če spletna stran ne deluje. Koliko časa je spletna stran lahko nedosegljiva, da jo Google izbriše iz rezultatov iskanja. Kar nam Matt pove je, da če bo spletna stran nedosegljiva le nekaj časa, kakšen dan, da se to ne bo ravno močno pokazalo na iskalnih rezultatih. Oziroma, da se bo spletna stran zelo hitro vrnila v iskalne rezultate. In če bo dalj časa nedosegljiva, bo pač dalj časa trajalo, oziroma jo Google lahko hitro vrže ven. Seveda nam Matt ne pove, koliko kaj in kdaj, ampak takšen pač je.

3. Zanimivo vprašanje (predvsem zaradi razlage vprašanja), o tem ali bo kdaj obstajala možnost prikazati negativne ključne besede. Torej reči Googlu, “za to ključno besedo pa moje spletne strani ne pokazat”. Matt pravi da ta stvar ni ravno zaželjena, tako da… Nee… Ampak ja, za ključno besedo punce v kopalnicah ne prikazati spletne strani sirotišnice. Ne. Res ne . 😀

4. Zadnji video bo tole: Kako na optimizacijo vplivajo oblaki ključnih besed (tag cloud-i), ki jih pogosto vidimo na blogih. Z malo logike lahko točno to pogruntate to, kar predlaga tudi Matt. Ne pretiravat, malo pa vsekakor lahko. Gre za povezave na notranje strani, zato je to verjetno vredu. Lahko pa seveda želite da google daje pomembnost kategorijam, posameznim prispevkom, ne pa ravno oznakam, ki kreirajo veliko podstrani, ki konkurirajo za čudne besede in nimajo ravno veliko vsebin. Jaz ga namenoma nimam.

Rate this post

Comments (1)

  1. Dober izbor.

Comments are closed.