Meta naslov (meta title) je naslov vsake podstrani, ki se pokaže v iskalniku. Naslovi so zelo pomembni za optimizacijo, saj iskalniki dajejo velik pomen besedam, ki se pojavijo v naslovu. Lahko jih primerjamo s članki in njihovimi naslovi v časopisu. V časopisu nam je logično, da ima vsak članek unikaten naslov, ki nam takoj pove o čem piše članek, zelo pomemben pa je tudi pri tem ko se odločamo, ali bomo članek prebrali.
Na drugi strani na žalost veliko spletnih strani ne razmišlja tako in imajo v najslabšem primeru na vseh podstraneh enake naslove, če pa so že korak dalje, pa imajo različne naslove, ki pa niso napisani tako, da bi pritegnili obiskovalce. Vedite, da ljudje, ko iščejo v iskalnikih vidijo vaš naslov najbolj očitno izpostavljen, zato jim posvetimo veliko pozornosti.

Preverimo ali imamo unikatne naslove
To naredimo na dva načina, osnovni je, da v google poiščemo vse podstrani iz naše domene in preverimo kakšne naslove imajo. To storimo z iskalnim nizom site:www.domena.si. Tako nam google pokaže vse podstrani ki jih ima v indeksu in njihove naslove (ter opise, o tem na naslednji strani). Sedaj lahko preverimo katere strani nimajo unikatnih naslovov, ali pa imajo neprimerne naslove.

Drugi način je z uporabo Google Webmaster tools, ki nam pokažejo strani, ki imajo prekratke ali neunikatne naslove. Obiščemo www.google.com/webmasters, izberemo stran in v meniju Diagnostics izberemo HTML suggestions.

Trenutno nas zanimajo postavke Missing title tags (podstrani ki nimajo naslova), Duplicate title tags (podstrani, ki imajo naslov enak naslovu neke druge podstrani) in Short title tags (podstrani, ki imajo prekratek naslov).

Spremenimo ali dodamo zanimive naslove
Na vseh straneh, ki smo jih našli po zgornjih dveh metodah sedaj v vašem CMS sistemu spremenite meta naslove. Za vsako stran pa natančno razmislite, kaj boste napisali v meta naslov. Naslov naj bo zanimiv, da bo pritegnil obiskovalce, če se le da pa naj vsebuje tudi ključne besede, za katere želite, da se ta stran pojavi visoko v iskalnikih.

Naslov naj bo dolg do 56 znakov.

Nazaj na kazalo poglavij

Rate this post