To že vemo, iskalniki še vedno živijo v svetu besedila in tako vidijo tudi ves splet, besedilo, kode in to je to. Google sicer približno že ve, kaj piše v vaši Flash datoteki, ve tudi kaj piše v .pdf datoteki, ampak na koncu koncev je tudi on omejen na besedilo.

Vi po drugi strani, vidite splet takšen kot je, slikice, animacije, flash in vse ostalo. In če stvar vidimo drugače, kot jo vidi Google, tudi ne moremo točno vedeti, kaj si bo Google mislil o naši strani. Zato je danes čas, da si vašo spletno stran ogledamo tako, kot jo vidi Google robotek in drugi roboteki drugih iskalnikov, ki si pridejo ogledati vašo spletno stran. Za to bomo uporabili tekstovni brskalnik Linx, ki ga lahko dobite na tej povezavi. Brskanje s tem brskalnikom je tekstovno, za vse uporabljamo ukazno vrstico (dobri stari časi DOSa, za tiste, ki ga poznate 😀 ).

Po zagonu se brskalnik sam poveže na google.si, v procesu povezovanja nas vpraša kaj želimo narediti s piškotki, ki jih sprejmemo s tipko Y ali A.

Google.si v tekstovnem brskalniku linxVidimo torej google.si, kot izgleda v besedilu.

Poglejmo si na kratko kako uporabljamo ta brskalnik. S puščicama gor in dol se premikamo po besedilu oziroma po povezavah, ki se obarvajo rdeče. Če želimo “klikniti” na link in videti kaj se skriva za njim uporabimo tipko desno, za ogled prejšnje strani tipko levo.

Potrebovali bomo še tipko G s katero se odpre okence v katerega lahko vpišemo na katero stran želimo iti. Torej pritisnemo G in vpišemo naslov strani, ki si jo želimo ogledati. Če vtipkamo www.optimizacija-strani.info, dobimo stran in vse izgleda lepo in fajn.

Tukaj lahko recimo vidimo, ali imamo menije pravilno narejene, da jim bodo roboteki lahko sledili, ali so ti meniji na začetku strani (kar je kar fajn če so), vidimo lahko tudi, kako google roboteki vidijo iframe, ki so vključeni na našo stran (FB kometnarji so recimo Iframe, torej komentarjev Google ne vidi kot del vaše strani, ipd.)

Optimizacija Flash straniS tem brskalnikom je zanimivo videti razne Flash strani, ki niso bile optimizirane za iskalnike, saj praktično ne vidimo ničesar… Slikica kaže eno stran, ki je v celoti v Flashu (ne bomo sedaj o tem, čigava je), kjer niti prbl niso razmišljali o brskalnikih, ko so jo delali. Na srečo sedaj pripravljajo novo spletno stran in o tem razmišljamo.

Brskalnik zapustimo s tipko Q. Dijo dijo.

Torej, kako izgleda vaša stran? Vse ok?

Tako izgleda moja:

Text browser prikaže optimizacija-strani.info

Rate this post