Uspeh v optimizaciji spletnih strani za iskalnike se seveda meri v uvrstitvah v iskalnikih (če stvari čisto poenostavimo), zato se bomo na kratko ustavili pi tem, kako to najenostavneje naredimo. Pogledali bomo 4 možnosti, 1 počasno, 1 brezplačno, 1 slovensko in 1 za tujino.

(Zgornji odstavek pa deluje kot da se mi ne bi dalo pisati posebej meta description, pa še lep uvod je).

Torej, kako merimo…

Free Monitor for Google1. Počasna varianta je da vsak dan ročno preverimo rezultate na google.si. Pri tem poskrbimo, da nismo prijavljeni v svoj google račun in potem ko smo že na strani z rezultati URLju dodamo &pws=0. Rezultate lepo vpišemo v tabelico in tako vsak dan. Enostavno in hitro. Če nas zanima 5 ključnih besed, če pa jih želimo slediti več, pa je to nekoliko zamudno.

2. Brezplačna varianta je programček, ki si ga prenesemo na svoj računalnik in se mu reče Free monitor for google. Omogoča preverjanje rezultatov v Google.si, in deluje precej dobro in natančno. Njegovi problemi so, da si zapomni samo eno prejšnje iskanje ter da ga je potrebno vedno pognati ročno. In potem pozabiš, in potem je težava.

Position spider za preverjanje rangiranja vaše spletne strani3. Slovenska varianta je program, ki ga uporabljam tudi sam (tistega pod št. 2 tudi, ampak za druge stvari) in je tudi uradno merilo za rezultate optimizacije. Če on reče, da ste na prvi strani, ste na prvi strani. Positionspider vsak dan sam, ne da bi mu bilo potrebno karkoli reči, pogleda vse strani in si zapiše pozicije za posamezne ključne besede. Iz teh tabel nam na narediti tudi grafe, vse skupaj samodejno pošiljati na mail ipd. Zapomni si vse rezultate za nazaj, tako da lahko kadarkoli pogledamo kaj se je dogajalo v prejšnjih tednih ali mesecih. Stvar tudi še naprej nadgrajujejo, sam sem večkrat v kontaktu z Miho in moram reči da je odzivnost odlična. Stvar je plačljiva, ampak vredna svojega denarja. Imajo tudi brezplačno varianto, ki jo lahko uporabljate 14 dni, po poteku tega časa pa pozicije preverja samo 1x tedensko.

SEscout za preverjanje ključnih besed4. Je tuj program, nekoliko lepši kot Positionspider, vendar ima svoje težave s sledenjem rezultatov v slovenskem googlu. Imenuje se SEscout in kar je pri tem fajn je to, da ima lep UI (user interface, t.j. uporabniški vmesnik), ki nam pokaže kako se je naša ključna beseda spreminjala v zadnjem dnevu, tednu, mesecu in naenkrat lahko za veliko ključnih besed vidimo  kako se obnesejo. Glavna težava, zakaj ga sam ne uporabljam je, da mi kaže napačne pozicije za ključne besede v google.si. Ne vem zakaj je tako, ampak tako pač je. Kot omenjeno je plačljiv, testirate lahko brezplačno varianto, ki omogoča sledenje 10 ključnih besed na dveh domenah.

Kako vi sledite ključnim besedam, ki vas zanimajo?

P.s. Tako jaz merim moj uspeh 😀

Optimizacija strani

Rate this post

Comments (6)

  1. Jaz pa uporabljam CMS SEO Panel katerega sem že omenil v komentarju na Facebooku. Res, da je neuporaben za slovenske strani, ampak za tuje je pa super! Kaj pa ti praviš? Ga boš stestiral?

  2. Hej, sem pogledal predstavitvene video posnetke, meni večino (in še več) zagotavlja SEOMoz, izgleda pa prav zanimivo, moram reči… Ti ga že dolgo uporabljaš?

  3. Niti ne. Ravnokar namestil, stestiral in blogno. Res je, da SEOmoz ali pa tudi SEscout ponujata vse to in še več, ampak obstaja pa ena velika razlika med vsemi temi. SEOPanel je FREE 😉

  4. Ja valda, in hvala bogu da obstaja tudi tako precej močno orodje free.

  5. Jaz pa sem pred kratkim sprobaval SEO Rank Tracker, ki pride v kompletu še z nekaj drugimi programčki, ki so tudi zelo koristni. Je plačljiv in drag, ampak sem našel scrackano verzijo na internetu 🙂

  6. A Mitja, to sem tudi jaz probal. Ni mi blo všeč. Trenutno imam odprtih več accountov na SEscout. Še vedno bol natančen od Seo Panela ko sem gori pisal 😉

Comments are closed.