Glasba na spletni straniResnično, verjemite mi. Vsi tisti, ki vam predlagajo ali dovolijo, da na vaši spletni strani igra glasba, niso razmišljali o tem, kako se bodo počutili obiskovalci, ko bodo prišli na vašo spletno stran.

Nekako si predstavljam, da tisti, ki dajo glasbo na svojo spletno stran razmišljajo, da mi bo glasba všeč in da mi bo pomagala, da se bom še bolj poenotil s spletno stranjo. To bi bilo res, če bi njihova spletna stran obstajala v vakuumu in če bi obiskovalec, ki pride na spletno stran živel v vakuumu.

Seveda bi užival v vaši glasbi, ko obiščem vašo spletno stran če:

– ne bi imel zvočnikov preveč naglas in ta glasba vdari vame kot udarni val po 50kt eksploziji
– ne bi imel že nastavljene glasbe, ki me pomirja in mi pomaga se skoncentrirati na računalniku in mi ta vaša glasba povozi mojo glasbo
– ne bi sedel v pisarni, kjer so tudi druge osebe, kjer že imamo glasbo, ali pa je z razlogom nimamo
– ker bi rad na vaši spletni strani samo nekaj pogledal, ne pa doživel dveurno katarzo preko vaše glasbe
– ne bi bila vaša glasba bedna in meni ne všečna
– ne bi imel izklopljenih zvočnikov/slušalk

Ok. Sej vem, mogoče mi pač ne verjamete. Sej, zdravo je, da razmislite o vsem kar preberete. A lahko naredimo poskus? A lahko za mesec dni izključite to vašo glasbo in potem primerjate bounce rate in time on site v Google Analytics. Torej odstotek ljudi, ki so takoj zapustili vašo spletno stran in čas, ki so ga ljudje preživeli na vaši spletni strani. In verjemite mi, da bo razlika očitna.

In še zadnjič. To je kot da bi se vaša televizija, ob naključnem času vsako uro vključila na naključnem programu. Vi pomivate posodo, čitate knjigo, se pogovarjate, šivate nogavice ali kaj pač počnete čez dan. In me prav zanima, koliko izmed vas bi med pogovorom z obiskom reklo “eh, pa poglejmo malo oddajo o dogajanju v francoskem parlamentu na TV5, pa se potem pogovarjajmo naprej.

Ne glede na to, kako fajn se vam to zdi, da res paše k vaši spletni strani, da ustvari tapravi wibe, ali pa karkoli si že mislite, odgovor je NE.

In če se še vedno ne strinjate z menoj, ok. Dajmo se nekaj dogovorit. Obdržite to vašo glasbo. Ampak:
1. Naj bo precej potiho, tako da me ne vrže iz stola ko pridem na vašo spletno stran
2. Gumb za izklop glasbe naj bo viden takoj (above the fold), t.j. brez premikanja po spletni strani. Ok?

In ne morem verjet. Lani sem pisal o Festivalu Lent, ki je imel že dve leti tisto tečno obračanje strani v ozadju strani. Letos ga nimajo! YEY! WIN! FTW! (se opravičujem).

P.s. najbolj zmagajo seveda tiste strani, kjer se glasba začne predvajati od začetka vsakokrat ko kliknem kako povezavo na strani.

P.p.s. a ni odlična beseda vakuum? Uuuum 😀

Rate this post

Comments (8)

 1. Med prebiranjem članka sem se spomnil! Kaj je v GA tisti bounce rate, kaj ponzarjajo procenti? Moje še neraziskano področje, haha 🙂

  Lep preostanek vikenda ti želim!

 2. Lp,

  Bounce ti pove, koliko lhudi je zapustilo spletno stran ne da bi si ogledali se katero drugo podstran. Torej niso videli neke dofame vrednosti ki bi jih privabila. Tako na kratko…

 3. Aha, torej mora biti bounce rate čim manjši v odstotkih?

 4. Točno tako.

 5. Zanimivo branje, vendar bi se samo v 95% strinjala s tabo.

  Namreč obstajajo primeri, ko je glasba na spletni strani več kot primerna. Na primer predstavitvena spletna stran dj, glasbene skupine, ansambla. V tem primeru je glasba z možnostjo regulacije zvoka, pavze ter play vsekakor dobrodošla. Gre za odlično predstavitveno izhodišče. Spletnik je izoblikoval stran, ki je lep primer tega: http://www.beltek.si/frames.php

  Kritiko bi namenila tudi stranem, ki imajo t.i. vodiče na strani. Človečke, ki povedo par uvodnih stavkov na spletni strani. Veliko bolj prepričljiva in efektivna je slika.

 6. Hej Helena,
  nebom se strinjal, še vedno mi gre stvar na živce. Res je, da ste to naredili tako, da je najmanj nasilno, torej kot prva stvar se pojavi gumb za izklop glasbe, ampak še vedno, tudi če želim najeti DJ-a ali pa glasbeno skupino, si ne želim, da mi medtem ko si ogledujem spletno stran, igra glasba….
  Mimogrede, ko si pogledam beltek.si, mi AVG Alert javi Exploit Script Injection type 1702, to verjetno ni nalašč ali?

 7. Peter,
  spletno stran smo pregledali na dveh računalnikih, ki imata AVG in je bilo vse brez problemov. Lahko mogoče pošlješ kakšen print screen? Sicer pa sumimo, da gre za kakšen vtičnik.

 8. Hej,
  na žalost (bolj na srečo) mi sedaj tega opozorila ni uspelo videti ponovno…. Weird… Očitno se mu je samo kolcnilo….

Comments are closed.