Google AdSense v SlovenijiTočno tako, jutri naj bi, po vseh napovedih, tudi uradnih, Google Adsense, postal dosegljiv tudi v Sloveniji. Kaj to pomeni? Dajmo pogledat nekaj pomembnih stvari, ki jih morate vedeti. (btw. če ne veste za kaj (se) gre. Adsense je oglaševalski sistem, kjer lahko vsak lastnik spletne strani na svojo stran postavi oglase. In potem Google sistem samodejno izbira katere oglase prikazuje na vaši spletni strani in se trudi, da so ti oglasi vsebinsko podobni temu, o čemer vi pišete na vaši strani (kontekstualni). In potem vas plača za vsak klik na oglas, ki ga obiskovalci naredijo na vaši spletni strani.)

1. Zakaj se odločiti za Adsense oglase, ne pa za konkurenčne domače mreže

Domače mreže za serviranje oglasov imajo precej težav. Večkrat se pojavljajo težave z izplačili zasluženega denarja, ki ne pride takrat ko bi moral, poleg tega pa so oglasni bloki prazni, ker jim ni uspelo prodati oglasov. Oglasi so zaradi tega, ker jih ne prodajo dovolj tudi redko kontekstualni, ampak prikazujejo kar random oglase. Vse to vpliva na to, da je število klikov na oglase manjše, kot bi lahko bilo oz. kot je v okviru Adsense sistema. Takšne izkušnje imajo tudi testni uporabniki, ki Adsense že nekaj časa uporabljajo v slovenščini, torej več klikov, ker so oglasi bolj primerni.

Res pa je, da kliki nimajo fiksne cene. Torej Google vam plača, odstotek od tega, koliko je bil za oglas pripravljen plačati oglaševalec. To je lahko tudi 0,01€. Kolikšne bodo cene klikov bomo videli, kolegi iz države spodaj desno (Hrvaška) so bili precej razočarani, ko so tudi oni dobili Adsense, saj so bile (ne vem točno kako je sedaj) cene klikov precej nizke in niso zaslužili skoraj ničesar.

2. Ali lahko tudi jaz postavim oglase na svojo spletno stran?

Seveda. No, skoraj seveda. Obstaja nekaj omejitev. Glede tega, kakšna je lahko tematika vaše spletne strani (nič sexy time), glede tega kaj morate in česar ne smete imeti na spletni strani (posebna podstran z informacijami o vaši strani mora obstajati) in kaj lahko počnete s temi oglasi (nič spreminjat, nič sam klikat na oglase ipd.) Vse skupaj si zelo natančno preberite tukaj. In to resno. Zelo natančno. Ker če boste naredili karkoli narobe, vam bo Google odvzel račun in denar, ki ste ga imeli na računu in potem ne boste mogli nikoli več (ja, nikoli) imeti Adsense oglasov na vaši spletni strani. Resno.

3. Kak pa me plačajo?

Kot rečeno, dobite odstotek od vsakega klika, ki ga naredi uporabnik na vaši spletni strani. Denar se zbira na vašem Adsense računu in vsakokrat, ko ga je več kot 70€, ga lahko “dvignete”. Opciji za to sta dve, 1. Google vam pošlje ček, kar nekaj časa traja in potem so provizije na banki kar visoke. Zato predlagam drugo varianto, prenos denarja preko Western Union. Ni provizije in denar lahko udobno zahtevate kar preko npr. Nlb Klika. In denar je zelo hitro pri vas.

Kaj pravite, boste oglase postavili na vašo spletno stran? Bo več dinarčkov potem? Se že veselite? Sem kaj pozabil?

P.s. (15.23) pri registraciji v Adsense se že lahko izbere slovenski jezik. Kar pomeni, da se lahko tisti, ki želite prvič ustvariti Adsense račun že prijavite. Tako boste lahko čim prej tudi dodali svoje strani.

5/5 - (2 votes)

Comments (10)

 1. Itak, da bomo, na Hrvaškem smo imeti super plačane klike. Res pa je, da bomo to dali na strani, ki bodo prikazovali oglase, kjer je klik zelo drag. 😉

 2. Ja sej ravno v tem je kec. Vse je odvisno od nise, v kateri si. Jaz bom jih tud napopal po razlicnih straneh. Pa se to je fajn, da se bo ves denar na enem mestu zbiral…

 3. Meni je najboljše to, da je potem ves denar na enem računu, ne tako kot zdaj, ko se mi denar nabira na dveh (iprom in adsense). Samo upat je treba, da ne ukinejo računa. Pri googleu nikol ne veš.

 4. Se strinjam. Ceprav trenutno, ko so oglasi samo na seos.si (slovenski) sem po moje cisto safe. Ko jih bom dal drugam bom pa seveda resno razmislil, kam, da ne ostanem brez.

 5. Kolikšen pa mislite, da je potencial zaslužka na spletni strani, ki ima mesečno 16000 unikatnih obiskovalcev. Namreč, če ni nekega posebnega zaslužka, nočem kvariti izgled strani s popanjem oglasov. Vem, da je odgovor relativen (odvisno od tega, koliko jih oglašuje na moji strani specifične ključne besede in posledično, koliko je to plačano), pa vendar, je zmožen kdo od vas strokovnjakov približno oceniti?

 6. G. Matjaž, to je zelo, zelo težko oceniti. Odvisno od tematike vaše spletne strani in od tega, koliko je oglaševacev za tematiko, ki je podobna kot na vaši strani. Boste dali display ali text oglase??

  Vendar vseeno, na oko bi rekel od 10 do 100 € na mesec. To je res zelo groba ocena, saj se bliža poletje, ko oglaševalci ne bodo več toliko oglaševali. To je povpr. ocena zaslužka v Sloveniji za večje število povpr. strani.

  V glavnem, nemogoče je oceniti. 😉

  Peter, se ti upaš s temi podatki napovedati? :))

 7. Pozdravljena oba! Kot sta že oba napisala, izredno težko je karkoli povedati. Oblika, število oglasov, vrsta vsebine, niša, vrsta obiskovalcev, grafična podoba, število oglaševalcev, vse to vpliva na zaslužek. Tako da je res težko karkoli napovedovati. Ampak, če res hočemo … 😀
  Odstotek klikov se lahko giba od 1 – 10 %, če vzamemo 1% je to 160 klikov, ali pa 1600 pri 10%. Tudi cena klika izredno niha, ampak če rečemo da boste dobili 0,10€ na klik, je to med 16€ do 160€. Torej podobno temu, kar je rekel Uroš.
  Vsekakor poskusiti, saj se lahko zgodi svašta, tudi 30% CTR in 0,70€, kar bi pomenilo 480 klikov in cca 400€. Mogoče predlagam Matjaž, da postavite oglase le na del strani in potem vidite, kaj se zgodi ter iz tega sklepate na to, kaj se lahko zgodi na ostalih delih strani in koliko lahko skupno zaslužite.
  Še kdo si upa oceniti?

 8. Moja spletna stran je bila prvotno narejena za oglaševanje mojega podjetja in je bila na široko zastavljena, zato, da je optimizirana na čim več besed in obenem obiskovalcu ponuja tudi lep spekter uporabne in izobraževalne vsebine. Samo glede na to, da vse več dela (predvsem boljšega – bolje plačanega) dobim preko obstoječih strank – z reklamo od ust do ust, in zato oglaševanja preko spletna niti ne rabim več tako zelo, mislim, da ne bi bilo tako slabo, če bi spremenil prvoten namen spletne strani in na njej oglaševal raje svojo konkurenco 😀 Ključne besede za oglaševanje so drage, tako da predvidevam, da mogoče kaj bi pa bilo od tega.. Bom poskusil in vas obvestim. Hvala!

 9. […] Jutri lahko postaneš spletni (Adsense) milijonar […]

 10. […] Jutri lahko postaneš spletni (Adsense) milijonar […]

Comments are closed.