Vsake toliko se odločim, da bom pametoval o spletni prisotnosti različnih dogodkov ali oseb. V večini izberem javna podjetja, dogodke in osebe, ki jih nekako lažje pošimfam, kot zasebna podjetja. Ne vem točno zakaj. Napisal sem že prispevek o slabem nastopu Festivala Lent, pa o Zlati lisici in še enkrat o Lisici. In sedaj je čas, da pogledamo, kako jim letos uspeva na Lentu.

8535d0d1a7Spletna stran je kao lepa. O okusih se seveda ne razpravlja. Da bi bila jasna, to seveda ni. Največji del spletne strani zavzame veliki slider, ki prikazuje Best of, kot piše spodaj. Zastopim in prav je tako. Zraven so datumi festivala, odlično, klikneš in dobiš program za posamezen dan. Ja seveda ne. Dobiš best of, v sliderju. Zakaj? Zakaj spodaj ni programa za ta dan? Zgoraj lahko zaradi mene ostane ta slider z best of. Čeprav, to da je danes na Lentu samo folkart takšen, da se ga splača dat v Best of, to ziher ni res. To je samo slabo narejeno. Ok, gremo naprej iskat koledar. Preden ga najdemo, se pomaknemo dol po strani, kjer so Obvestila. Kjer je zadnje obvestilo staro 3 dni? Resno? Tega vam ne verjamem. In če se res nič ne dogaja, so lahko ta obvestila… kaj pa vem. Kakšna poročila iz dogajanja? Eh, brezveze. Imejmo zastarele novice, ki nikogar ne zanimajo. In ko pridem na stran, me v sliderju pričaka Best of 25.6., torej izpred dveh dni. Ostali niti nimajo datuma.

Ok, gremo pogledat program. Ki je skupaj z vstopnicami prav lepo izpostavljen, se strinjam. Sicer je to, da se odpre meni levo in desno nekoliko nenavadno, ampak na Lentu razumem da mora biti tako. Ene zanimajo dnevi in vsa prizorišča, druge samo nekatera prizorišča. Poglejmo glavni oder na Dravi. Ok, G maps, nekaj kar uporabniki poznajo, lahko se premikaš, tako kot je treba. Fotografij ni gori, ne vem, če bi to lahko naredili, ne bom trdil. In spodaj program za vsak dan. Zakaj je potrebno še vedno prikazovati program 21.6, mi ni jasno. Zanima me današnji in program naslednjih dni. Vsak dan naj me na vrhu pričaka današnji datum in današnji program. Ali pa vsaj, če že hočete vse met, naj bo današnji dan zelo izpostavljen, z kakšno bližnico na danes. Zakaj celoten kvadrat klikabilen ne vem. Klikneš gor, dobiš program. Veliko besedila, slikice čisto na koncu. Lahko bi jih bilo malo več, da bi malo razbile besedilo, mogoče še kak video. Spodaj FB komentarji. Kjer ljudje celo kometirajo. Ok. Ampak zakaj pa ni možnosti, da lajkam samo to stran. Na levi je neki bedni FB gumb, kjer lajkaš FB stran Festivala. Ampak jaz bi prijatlom na FBju in Twitterju rad povedal, da grem na toti koncert. Samo ne morem… Te pa nič… Ene stvari so kr nametane levo in desno. Tisti priporočamo tam leži, kot da sem ga jaz oblikoval. Kr zgubi se poanta…

Vstopnice? Ja, ok, vem, stvar je komplicirana in recimo da je ok predstavljena. Grem pogledat, kako je predstavljena angleškim uporabnikom. Kliknem na UK zastavico in me vrže na osnovno stran? Zakaj? To je negativna izkušnja za uporabnika, in negativno za iskalnike, ker se morajo vrniti na začetek in spet vse preiskat. Kdo to sploh tak naredi? In nekdo je pozabil dati border=”0″ celotni tabeli okoli cenika.

In še zavihek prizorišča. Ki je zelo pomemben, saj je prizorišč samo Rukavina ve koliko. In … 🙁 Razočaran. Slikica vseh prizorišč, ki ni klikabilna. Ki ni socialna. Kjer ne morem nič. Spodaj opisi posameznih prizorišč brez linkov? Zamisli si zdaj turista iz Finske, ki si mora zdaj zapomnit to ime, in it pogledat na program, pa prizorišča, pa pol tam videt, kje je to prizorišče… ?? A majo pa 3D pogled prizorišč. Povsod je polno teh nekih 3D pogledov (ki so v osnovi le 360 stopinjski pogledi, ali ok), da bi pa kdo razmislil kako uporabnika, ki še nikoli ni bil v Mariboru najlažje spraviti na prizorišče, a to pa ne.

Socialna omrežja

Kje je pa kaj socialnega? Kje je twitter stream #festivallent. Kje je reklama, da je #festivallent uraden hash? Kje so slikice, ki jih uporabniki nalagajo na instagram? Uspelo vam je gor dat FB plugin. YEY. 1 milijon ljudi pride tja, in vsi neke pišejo, slikajo, video snemajo in svašta delajo o vas, ampak jaz na spletni strani nič ne vem o tem. Nič ne vidim, da res kdo pride na ta festival. Da se zdaj dogaja. Danes. Res škoda. Uspe vam na spletno stran v kategoriji Foto/Video naložit nekaj video posnetkov. 3. 3 video posnetke od včeraj. Iz 15 odrov, al kolko jih je že. Ok, slike vam recimo gredo. Čeprav so skrite spodaj.

Facebook vam očitno gre. Updejti, slike, video posnetki. Čeprav. Nič extra. Nobenega appa, nobenega zavihka, niti pravega programa ni gor. Ok, ja, sej neke je. Ampak ker že ravno morate. Ne?

Da o twitterju niti ne govorim. Ker. Upam, da tole ni vaš profil. Ljudje so zgubljeni, ne vedo ali je #lent ali #festivallent ali #festival, in nihče se ne pogovarja z njimi.

Letos ni več onega listanja festivalskega programa z nadležnim zvokom. Kar je fajn. Ni več tudi sploh možnosti listanja festivalskega programa. Samo navaden 8MB vlki pdf. Brez linkov. Brez vsega. Pač poknili ste ga gor, kr tak, ker je kao treba.

Da o stvareh, ki so pomembne za optimizacijo ne govorim. Sej imate PR 6, ampak to ni vse. sitemap.xml ni, pokaže kr osnovno stran, v robots.txt nič ne piše, kje je in še kaj. Ampak pustimo to.

Škoda, da vam to ne gre. Po moje bi se dalo veliko več narediti za promocijo Lenta na spletu. Sej vem, ni dnarja, pa kriza, pa kriza je v Mariboru še večja, kot povsod drugot. Samo, če že mamo toti naš Lent, pa tak ko ga mamo radi, pol pa to. (aja, pa slikco sem vam ukradel, sej vas ne moti, ali?) Komentatorji, kakšno oceno od 1 do 5 bi jim dali?

Rate this post