Ocena kakovosti ali Quality Score (QS) je ocena, ki jo Google Adwords določi vsaki ključni besedi, ki ste jo zakupili. Ocena kakovosti je lahko najmanj 1 in največ 10, pri čemer velja enako pravilno kot na faksu – višja kot je ocena, bolje je (in cenejše).

Če imate pri QS 5 ceno klika 1 €, boste za QS 10 imeli ceno cca. 0,5 €. Pri QS 1 pa cca. 5 €.

ocena kakovosti google adwords

Vir slike: http://www.wordstream.com

Ocena kakovosti se določi na podlagi več različnih dejavnikov. Če pogledamo v grobem, tudi Google Adwords navaja predvsem 3 merila:

 • CTR – tudi Google želi zaslužiti, zato bo vaš oglas ocenil bolje in prikazal višje, če ga bodo uporabniki raje klikali. CTR je najbolj pomemben dejavnik.
 • Primernost spletne strani – je spletna stran kvalitetna, ima dobro vsebino in vsebina ciljne strani reši težave uporabnika?
 • Ustreznost oglasa – je oglas v kontekstu z zakupljeno ključno besedo in z vsebino spletne strani?

Velik vpliv na vse skupaj pa ima tudi zgodovina vašega oglaševalskega računa. Zato je nemogoče, da bi že pri novem računu večina vaših ključnih besed dobila oceno 10. V kolikor pa ste že v štartu stvari nastavili dobro, bo tudi ocena kakovosti hitro rastla. V nasprotnem primeru, če že zelo dolgo oglašujete, imate nizke ocene kakovosti in je posledično tudi zgodovina vašega oglaševalskega računa porazna, velja premisliti o tem, da začnete znova, z novim računom, saj boste tako precej hitreje napredovali.

Če dobro premislimo o zgornjih dejavnikih, imajo čisto vsi določen smisel, saj:

 • Google želi, da čim večji odstotek uporabnikov klika njegove oglase, saj tako zasluži,
 • Google želi, da je uporabnik zadovoljen s stranjo, na katero pelje oglas, saj bo tako še naprej klikal na Googlove oglase. In uganite, kdo spet zasluži?

Dobra ocena kakovosti pa ne bo samo znižala vaše cene klika. Praviloma se bo izboljšala tudi stopnja konverzije, saj:

 • imajo običajno primerne ključne besede, ob uporabi primernih oglasov, tudi boljši conversion rate (CR),
 • stopnjo konverzije pa boste izboljšali tudi s tem, ko boste pripeljali uporabnika na kvalitetno in vsebinsko primerno stran, ki ponuja rešitev njegovih težav in ne npr., kot je običajna praksa pri začetnikih (pa žal tudi pri nekaterih »gurujih«), kar na prvo stran.

Že oglašujete na Google-u? Upoštevajte 4 kratke nasvete za optimizacijo vaše kampanje:

 • Naredite analizo ključnih besed – bolj podrobno sem o tem že pisal za računalniške novice – več tukaj, na kratko pa, uporabite orodje za iskanje ključnih besed, ki vam ga nudi Google Adwords, preglejte tudi seznam vseh iskalnih izrazov …
 • Strukturirajte oglaševalski račun – vsak URL naj ima svojo skupino oglasov. Običajno je lahko dovolj že, če strukturirate kampanjo enako kot meni na vaši spletni strani.
 • Naredite prilagojene oglase za vsako skupino oglasov, saj boste tako izboljšali CTR in QS.
 • Dodajte negativne ključne besede – spremljajte vse izraze pod katerimi se pojavi vaš oglas in sproti izključujte neprimerne izraze. Ta podatek je dostopen tako v Google Adwords kot Google Analytics.

Zahtevajte BREZPLAČEN pregled vaše kampanje in napotke za optimizacijo – izpolnite obrazec tukaj.

Rate this post

Comments (1)

 1. […] Več o tem, kako na Google Adwords dobiti cenejše klike od konkurence, si preberite na: http://www.optimizacija-strani.info/2015/07/kako-ocena-kakovosti-vpliva-na-ceno-klika/ […]

Comments are closed.