Podvojena vsebina postaja vedno pomembnejša težava na spletnih straneh in vsak lastnik spletne strani se mora vprašati, ali tudi na njegovi spletni strani obstaja podvojena vsebina.

Podvojene vsebine poznamo več vrst, pogledali jih bomo nekaj in vzroke za njihov obstoj.

  1. Podvojena vsebina na drugih straneh. Tukaj je lahko razlog samo en, vi kradete vsebino nekomu drugemu (ok, lahko jo tudi dobite z dovoljenjem) ali nekdo drug krade vsebino vam. Vse to je zelo slabo. Google se bo odločil za eno izmed strani in bo rekel, ta je originalna, in bo tisti strani dal vso avtoriteto in pohvalo za vsebino, drugi pa nič. Ker nikoli ne moremo vedeti, za katero se bo odločil (avtoriteta, čas objave, backlinki) ne moremo vedeti, da se bo odločil za vas. In še, krasti je grdo. Zato tega ne želimo.
  2. Podvojena vsebina zaradi www in ne www. Ta dobi svojo točko, ker je izredno pogosta. Tudi če ne veste, serverji za spletne strani so narejeni tako, da je v osnovi vsaka stran dosegljiva na http://seos.si in http://www.seos.si (brez in z www varianta). Torej, če niste stvari pravilno uredili, imate na vaši strani vso vsebino že dvakrat podvojeno. In tega ne želite
  3. Napačni URL naslovi. Vsaka vsebina mora biti na spletni strani dosegljiva samo na enem URL naslovu. Pogosto imamo različne končnice, dodan kak index.php, ali še kaj veliko slabšega (produkti v spletni trgovini pod /kategorija/ime-produkta in /proizvajalec/ime-produkta). Vse to je problematično, saj bodo ponovno povratne povezave se razdelile na različne URL naslove, in enako z avtoriteto, ki jo podstrani pripiše Google. To takoj uredite
  4. Sortiranje. Do podvajanja vsebine prihaja, če lahko uporabniki elemente na vaši spletni strani različno sortirajo. Spletne trgovine omogočajo, da izdelke v kategoriji sortiram po celi, velikosti, znamki ipd. Vsakokrat dobim nov URL naslov, in enako, Google vidi en kup URL naslovov, kjer ni nič novega. Očitno potem ta stran ni ravno pomembna. Uporabite canonical oznako (to težavo ima praktično vsaka spletna trgovina, ki jo vidim. Skoraj zagotovo tudi vaša).
  5. Premalo vsebine. Če imate zelo kratke, ali pa sploh nimate opisov produktov v vaši spletni trgovini, bo Google videl, da so to praktično enake spletne strani, saj bo samo ime produkta in cena različna. In potem imate 10, 100, 1000 enakih spletnih strani. Zakaj bi se Google odločil, in bi ravno vašo prikazoval obiskovalcem, če pa obstajajo druge, ki prikazujejo pri vsakem produktu edinstven opis. Naredite to tudi vi.