Tako je, tudi na spletu ne gre brez zavarovanja. Oziroma varovanja. Backupa. Kakorkoli že želite temu reči. Vaša spletna stran lahko doživi različne šoke, ki lahko povzročijo izgubo podatkov. To pomeni, da lahko izgubite stran, bazo ali del tega ali onega. Vsekakor bi to pomenilo, da izgubite veliko vsebine in dela, ki ste ga vložili v vašo spletno stran. In stran vržen denar je denar, ki ga v prvi vrsti sploh ne bi smeli porabiti. Tako da je potrebno narediti dve stvari.

1. Reden backup baze. Najboljše je kar dnevno shranjevati bazo na nek drug strežnik, naj bo to web strežnik, email, ali pa stvar shranite na svojem lastnem računalniku. Tako boste lahko bazo vedno obnovili, če se vam karkoli zgodi.

2. Backup datotek. Tudi to je potrebno redno izvajati, vsekakor pred vsako večjo nadgraditvijo in po njej, tako da imate zadnjo verzijo vaše spletne strani vedno nekje shranjeno. Najboljše na večih mestih.

Vaša stran se lahko izgubi, lahko jo napadejo heckerji, ali pa enostavno crkne disk na strežniku, večkrat vam lahko pomaga podjetje, kjer imate najeto gostovanje (povprašajte jih kako pogosto delajo backup), vendar se pri tako pomembnih podatkih, ki ste jih ure in ure urejali in pridobivali, ne morete zanesti na druge, ampak se zanesite le nase.

P.s. seveda se tega zavemo vedno komaj, ko je že prepozno. Sam sem izgubil eno izmed mojih strani, ravno ko je začela delati profit. Brez backupa. Odlično. Upam, da se vam to ne bo zgodilo

Comments (1)

  1. Varovanje podatkov spletne strani | Optimizacija spletnih strani…

    Kako je potrebno varovati vašo spletno stran, da ne ostanete brez vsega…

Comments are closed.