Povezave so najpomembnejši del spleta in tako tudi najpomembnejši del vaše spletne strani. Vedno se vprašajte ali lahko vsak uporabnik z nekaj kliki (čim manj) pride do vsebine, ki jo želi.
Ta prispevek je dobil inspiracijo z Google link tednom, v katerem strokovnjaki iz Googla podajajo informacije o različnih problemih povezav, vse skupaj pa si lahko pogledate na originalnem Google blogu
Razpravo o povezavah moramo gledati iz dveh vidikov, 1. povezave za uporabnika in 2. povezave za iskalnike. Ne glede na to, da sta obe temi povezani, ju bomo obravnavali posamično.

1. Povezave za uporabnika
Arhitektura strani, kot tudi imenujemo notranje povezave na strani naj bo vedno sestavljena tako, da predstavlja najkrajšo pot do vsebine. Podstrani seveda potrebujemo, da lahko ločimo vsebino, vendar, če vsebino razdelimo v 7 nivojev podkategorij, kjer ima še vsaka 17 strani, med katerimi lahko iščemo, bo uporabnik verjetno tam pri 4 podkategoriji obupal in poiskal spletno stran, kjer bo informacije lažje našel.
Dodajte več direktnih povezav na kategorije, vendar tudi tukaj ne pretiravajte. Poizkusi, ki so jih izvedli na spletu kažejo, da se uporabniki najlažje znajdejo, če je vaš navigacijski meni razdeljen v sklope po 5-6 povezav. torej vsakih 6 povezav naj bo svoj sklop, ki naj bodo ločene med seboj. Z naslovi posameznih sklopov boste uporabnikom hitro predstavili, kje naj iščejo, kar želijo.
Dobro razporejene povezave pa naj ne bodo omejene samo na prvo stran, saj mariskateri uporabnik pride na vašo stran preko iskalnika na katero izmed podstrani, kjer se mora hitro orientirati (uporabite prikazovalnik “domov->kategorija1->vsebina” (imenovan tudi breadcrums) tako da uporabnik takoj ve kje je in kam se naj odpravi.

2. Povezave za iskalnike
Vsekakor se je potrebno držati stare mantre, naj bo spletna stran narejena za uporabnike in ne za iskalnike, kar je potrebno upoštevati tudi pri povezavah. Kljub temu bom govoril še o dveh stvareh, na katere morate biti pozorni.
Uporabite sitemap, ki ga naložite na večje iskalnike (google webmaster tools na primer) in ki jih linkate iz vaše domače strani. Tako bo iskalnik vedel, kaj vse iskati še preden pride na vašo stran, tisti ki pa nimajo sitemap-a vnaprej predloženega, ga pa bodo našli na strani in s tem zagotovite, da bo iskalnik našel vse vaše strani.
Druga pomembna tema je PR (PageRank) deljenje po strani. V kolikor na eno podstran kaže več različnih povezav, ki ustvarijo tudi različne URL-je (recimo sortiranje po ceni, abecedi in kvaliteti ustvari tri različne URL naslove za vsako kategorijo), pridemo do problema, da bo Google dodelil PR trem različnim stranem, kar pomeni, da bo vsaka stran imela manjši PR, kot bi ga imela ena sama stran. Določite, katera stran je za vas najpomembnejša, ostale povezave pa označite kot nofollow, kar pomeni, da bo google sicer obiskal to stran, vendar si je ne bo zapomnil. S tem ničesar ne izgubite, saj ni toliko pomembna količina strani, ki jih je google našel z enako vsebino, ampak kvaliteta, ki bo dodana, če bo dodelil PR samo eni strani.
Vprašanja? V komentarje, kjer želimo slišati tudi kaj vi počnete z povezavami na vaših straneh.

Rate this post

Comments (1)

  1. Povezave na strani | Optimizacija spletnih strani…

    Kako urediti povezave na vaši spletni strani, da bodo zadovoljni uporabniki in da bodo veseli iskalniki….

Comments are closed.