To je prvi članek, ki bo opisal uporabo Google Analytics. Sledeči članki bodo govorili bolj podrobno o uporabi tega orodja, ki je najbolj razširjeno orodje za spremljanje števila in obnašanja obiskovalcev na vaši spletni strani.

Najprej odgovorimo na vprašanje Zakaj uporabljati Google Analyitcs
Google je s svojim orodjem najbolje ločil težavo, kako določiti kdo je resničen uporabnik in kdo ni. Vašo spletno stran pogosto obiskujejo različni robotki, ki so dobro namerni (v neki meri). Vsak iskalnik po vseh spletnih straneh pošilja svoje robotke, ki pregledujejo spletne strani in jih dodajajo v indeks iskalnika. Na takšen način iskalniki dodajo vašo spletno stran v seznam rezultatov, tako da si tega želimo. Vendar večina orodij ne prepozna razlike med pravim (živim človekom) obiskovalcem in takšnimi in drugačnimi roboti in skriptami in tako takšna orodja prikazujejo nepravilne rezultate. Google je se s tem, ko želi prikazati najboljše rezultate, naredil korak bližje administratorjem spletnih strani, saj na koncu koncev Google želi, da imamo dobre spletne strani. Tako prikazuje tudi veliko drugih podatkov, o katerih bomo govorili v naslednjih prispevkih, ki jih vse najdete v kategoriji “Google Analytics”.

Začetek z Google Analytics
Najprej obiščemo domačo stran Analytics, http://www.google.com/analytics/. Prijavimo se s svojim google računom (če uporabljate gmail, Google Webmaster Tools ali katerikoli drugo Googlovo stran, ta račun že imate) oziroma si ustvarimo ta račun.
Ko se prijavimo, dodamo spletno stran, povezavo najdemo na dnu spletne strani “Add Website Profile”. Vpišemo ime, s katerim bomo prepoznali spletno stran in URL spletne strani. Google nam nato prikaže Analytics kodo, ki jo moramo dodati v svojo spletno stran. Kodo je potrebno dodati v vsako spletno stran, ki sestavlja našo domačo stran. V kolikor uporabljate Joomlo ali WordPress ali podoben CMS, poiščite kakšen dodatek, ki podpira googe analytics, drugače pa kodo dodate v .php ali .html (ponavadi kar v index ali v index v poddirektoriju templates ali podobno) tik pred konec spletne strani, torej tik pred </html> .
Sedaj počakamo nekaj dni, tako da google pridobi prve podatke o obnašanju uporabnikov na naši strani. Danes si bomo ogledali le osnovo stran, ki nam jo prikažejo Google Analytics, v naslednjih člankih pa si bomo natančneje ogledali nekatere druge zmogljivosti.

Torej, po nekaj dnevih se ponovno prijavimo v Analytics, in kliknemo na izbrano spletno stran (View reports). Na vrhu vidimo graf, ki prikazuje Unique visitors, torej unikatne obiskovalce, kar pomeni da pokažejo različne ljudi, ki so obiskali vašo spletno stran. Pod tem grafom vidimo osnovne najpomembnejše podatke o uporabi spletne strani. Vsi podatki so podani za zadnjih 30 dni.
Unique visitors so torej različni uporabniki ki so obiskali vašo spletno stran, in vidimo skupno število v zadnjih 30 dneh.
Naslednja postavka “Pageviews” prikazuje število različnih spletnih strani, ki so si jih ogledali uporabniki. Torej skupno število spletnih strani, ki so bile prikazane.
Postavka Pages/Views prikazuje povprečno število strani, ki jih pogleda uporabnik na vaši spletni strani. Vsekakor si želimo, da je ta številka čim večja, saj to prikazuje, da imamo različne podstrani, ki resnično zanimajo naše uporabnike.
Desni stolpec na vrhu prikazuje “Bounce Rate”, odstotek uporabnikov, ki je našo spletno stran zapustil takoj po tem, ko je na spletno stran prišel in si ni ogledal nič na naši spletni strani. Takšni uporabniki so torej skrajno nezadovoljni z našo spletno stranjo. Ponovno, želimo, da je ta številka čim manjša, moja spletna trgovina ima Bounce rate 13%, kar menim da je precej dober rezultat (vsem pač ne moreš nikoli ustreči).
Naslednja postavka prikazuje “Avg. Time on Site” ali povprečen čas, ki ga uporabniki prebijejo na vaši spletni strani. Ta informacija je podobno uporabna kot število strani, ki jih uporabnik pogleda na vaši spletni strani. Če uporabniki pregledajo veliko spletnih strani, pa vendar na strani preživijo malo časa to lahko pomeni, da vaše vsebine niso zanimive, in jih morate spremeniti.
Zadnja postavka prikazuje odstotek novih uporabnikov. Pomembna informacija je, ali se uporabniki pogosto vračajo na vašo spletno stran, ali pa vedno prihajajo novi uporabniki. To je različno pomembno za različne vrste spletnih strani. Spletne trgovine in spletni forumi si želijo ljudi pogosto privabljati nazaj, saj le takšni uporabniki kupujejo oz. sodelujejo na forumih, v komentarjih ipd. Takšni uporabniki ustvarijo dober community na strani. Druge vrste strani, predvsem takšne, ki želijo zaslužiti z oglasi ipd, pa si seveda želijo vedno nove in nove uporabnike, ki bodo klikali na oglase.

V naslednjem članku preberite o posameznih grafih, ki jih lahko vidite na prvi strani.

Rate this post

Comments (1)

  1. Uporaba Google Analytics – uvod | Optimizacija spletnih strani…

    Pogledali bomo osnovne informacije o tem, katere podatke lahko dobimo o uporabnikih naše spletne strani v google analytics….

Comments are closed.