Trenutno delam tudi v podjetju, ki se ukvarja z založništvom in marketingom. V procesu priprave članka o določeni branži slovenske industrije sem se obrnil na vsa podjetja v tej industriji, naj mi pošljejo informacije v zvezi z novostmi v njihovem podjetju. Te novosti smo pripravljeni brezplačno objaviti v časopisu, ki izide le dvakrat na leto, in je zelo nišno naravnan prav na to industrijo. Vsako podjetje ima tako možnost, da se predstavi najboljspecifičnim poslovnim partnerjem in to popolnoma brezplačno. E-mail je bil poslan tako tistim nekaj podjetjim, ki so velika, kakor tudi vsem ostalim podjetjim, ki so v večini majhna in mikro podjetja.

Kar je zanimivo in kaže na slabo pripravljenost teh podjetij sprejeti takšno odlično priložnost je, da sem v roku dveh dni prejel samo en odgovor (poslano je bilo cca 50 mailov), da mi bodo pripravili takšen tekst. Vsa ostala podjetja so očitno pozabila na ta mail, ali pa se jim ni zdelo vredno ukvarjati z njim, ali pa nimajo osebe, ki bi to počela. Verjamem, da majhna in mikro podjetja nimajo možnosti zaposlovati osebo, ki se bo ukvarjala samo z PR-om, vendar je nujno, da to funkcijo v vsakem podjetju nekdo prevzame, pa čeprav samo kot del njihove dnevne zadolžitve. Maili, kot sem ga poslal jaz so potem takoj posredovani tej osebi, ki nanje reagira, oziroma najde tistega, ki je najbolj primeren reagirati na takšno prošnjo.

Marsikatero podjetje je bilo potrebno poklicati, in le v redkih so vedeli na koga naj se obrnem. Kličem seveda le velika podjetja, tista ki so res pomembna, ostala se morajo odzvati sama. Kar jim pa ravno ne gre, in s tem zamujajo priložnost da postanejo ena od tavelikih. Majhna in mikro podjetja so ponavadi tudi tista, ki nimajo ravno veliko financ, ki bi jih lahko namenjala oglaševanju, zato so odvisna od takšnih brezplačnih možnosti in bi jih morala takoj zagrabiti.

Ponudba je odlična, brezplačna reklama točno tisti ciljni publiki, na katero podjetje cilja.

Kako dobro ste vi pripravljeni? Veste, kdo se v vašem podjetju ukvarja z PR-om? Ste sposobni si vzeti 15 minut časa in v roku dneva ali dveh odgovoriti na takšen mail?

 

P.s. sam sem pričakoval, da bodo podjetja takoj odgovorila z “Tekst vam bomo pripravili in vam ga poslali čez dva dni”. To je verjetno prvo kar morate narediti, da se novinar oziroma tisti, ki je zadolžen za pripravo teksta na strani založnika pripravi na to, koliko teksta bo prejel.

 

P.s. sam sem na takšne priložnosti odlično pripravljen in sem pred kratkim ravno uničil en svoj izdelek, da sem ga pofotografiral za eno izmed največjih slovenskih revij.

Rate this post

Comments (1)

  1. […] sem prebral zelo zanimiv članek na nekem blogu; “Ste pripravljeni zagrabiti priložnost za vaš posel (ali kako lahko dobite brezplačno reklamo)” in iz njega razbral, koliko so slovenska podjetja sploh usposobljena za dotična poslovanja. […]

Comments are closed.