301 preusmeritev med ne-www in www spletnim naslovom je precej enostavna stvar, na katero pa marsikateri lastnik spletne strani pozabi, pa je precej pomembna. Če se vaša spletna stran nahaja na spletnem naslovu http://www.moja-stran.si in http://moja-stran.si si ti dve strani delita vse vaše napore za optimizacijo. Nekatere povezave bodo kazale na eno, nekatere pa na drugo in google bo v svojem indeksu imel obe strani, kar pomeni, da nobena izmed strani ne bo rangirala visoko kot bi morala, tako da s tem izgubljate.

Nujno je, da stran preusmerite, ponavadi na www varianto. To lahko storite na oba načina, sam se vedno poslužim kar obeh (ziher je ziher smo včasih rekli), saj obe vzameta le malo časa.

Prvi način je preko google webmaster tools, kjer lahko nastavite katera stran želite da je prioritetno obravnavana v google rezultatih.

Drugi način je preko uporabe .htacess datoteke. Uporabite ga lahko le, če imate linux strežnik, na katerem gosti vaša spletna stran. V tem primeru poiščite .htacess datoteko (včasih se skriva pod htacess.txt, tako da jo morate preimenovati s . spredaj in brez končnice). V to datoteko morate potem vpisati:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.si
RewriteRule (.*) http://www.domena.si/$1 [R=301,L]

Datoteka .htacess se mora nahajati v osnovnem direktoriju na vaši spletni strani. V kolikor ta datoteka vsebuje tudi druge ukaze, jih kar pustite tako kot so (joomlin .htacess je poln drugih ukazov, vendar se ne tepejo s tem kar ste dodali).

Sedaj bo vsak obiskovalec, pa tudi iskalnik, ki bo prišel na http://moja-stran.si varianto spletnega naslova preusmerjen na http://www.moja-stran.si.

Tako, vaše delo je končano, sedaj se lahko ponovno zleknete na kavč, vaša spletna stran pa bo pridobila nekaj mest v iskalnikih!

Rate this post

Comments (6)

 1. […] dve strani vidi v rezultatih, ki si potem delita pomembnost. Mogoče bi si pogledal moj prispevek o 301 preusmeritvah, tako da bi vse obiskovalce poslal na spletni naslov […]

 2. Problem je, kako dodamo v htacess ? Ker jaz ko dodam, uploadam nazaj in potem pogledam izgine.. Ga osnovni wordpressovi ukazi povozijo..

 3. hrmm, to se mi sliši čudno, glede na to, da se to ne bi smelo dogajati, in da mam jaz to urejeno na dveh wp blogih, in stvar deluje bp….
  Najprej preveri, če ti sploh ul-ja datoteko, da nimaš kaj z dovoljenji oziroma z lastništvom datoteke…
  V kolikor ne najdeš rešitve uporabi plugin ali tale

 4. […] koga poznate iz teh ali drugih podjetij, ki imajo iste težave, dajte jih napotiti na moj članek o 301 preusmeritvah — E-knjiga "Marketing in oglaševanje na Facebook-u" – ZAENKRAT še brezplačna. Optimizacija […]

 5. Kakšni pa so ukazi za pripete domene?
  Npr. vse bi rad preusmeril na http://www.mojastran.si.
  Stran pa lahko odprem še z:
  mojastran.si (OK, to si razložil)
  http://www.moja-stran.si
  moja-stran.si
  http://www.mojastran.info
  mojastran.info
  http://www.moja-stran.info
  moja-stran.info
  (mislim, da razumeš poanto :-))

  Kakšni so torej ukazi, da iz pripetih (alias) domen vedno pridem na www stran moje glavne domene?

  Ali količina ukazov v .htacess kaj vpliva na hitrost nalaganja strani?

 6. Simona,
  V osnovi določiš kaj se dogaja z ostalimi domenami na tvojem hostingu, ne ne htaccess-u, sploh če želiš samo domeno preusmeriti. Zdaj če želiš preusmeriti celotno domeno in vse podstrani, lahko uporabiš htaccess, ampak če te prav razumem tega sedaj tukaj ne potrebuješ.
  Seveda tudi htaccess vpliva na hitrost nalaganja, saj ga je pač potrebno naložiti prej, vendar po navadi ta ni tako velik, da bi to predstavljalo večjo težavo.

Comments are closed.