Facebook re-tweet z novo funkcijoPraktično pred nekaj urami smo prvič opazili Facebook re-tweet funkcijo, ki omogoča, da se lepo vidi, kdo je prvi objavil neko novico. Takrat sem objavil prvo sliko, ki jo lahko vidite na desni, na kateri je lepo vidno, da je poleg “via ” stalo tudi “odstrani”.

Ravnokar sem pogledal kaj se dogaja na FB in vidim, da so stvar že spremenili. Odstrani je izginil, spremenili pa so tudi dikcijo, ki sedaj pravi “Dodala oseba”. Očitno testirajo različne variante in se bodo odločili za tisto, ki bo najbolje delovala. Tukaj je Facebook očitno izbral taktiko, ki jo pogosto uporablja Google, ko novo orodje ali pa novo variacijo orodja najprej stestirajo in se potem odločijo ali jo pustijo, ali jo bodo spremenili ali pa popolnoma odstranili. Marsikdo se huduje nad tem, da google v svet spušča nedokončane stvari, drugi pa so veseli, da lahko čim prej preizkusijo nekaj novega in se potem vidi, ali je tisto novo res uporabno, ali pa ne. Bomo videli, vsekakor pa bi moral Facebook dodati funkcijo, s katero bi lahko preveril kolikokrat je nek link bil re-facebook-an (verjetno FB re-tweetan ni ravno najboljši izraz, tako da sem skoval novega 😀 ).

Rate this post

Comments (8)

 1. Ja, to je tudi dilema, ki jo ima Twitter z novo re-tweet funkcijo. Ali spreminjati vsebino re-tweeta ali pa jo pustiti kot je… Vsaj za tistega, ki objavlja vsebine je zagotovo boljše, da je njegovo ime (vir) vedno in obvezno naveden.
  In če bolj pomislim, to je težava celotnega interneta, ker nihče dandanes ne navaja več virov… Tako da mislim da je kar prav, da ga odstranijo.

 2. Matej mislim da bomo na dislike veliko predolgo čakali. Oziroma da je psloh ne bomo doživeli. Sej veš, Social network strani morajo biti prijazne in že tako se dovolj štale dela po njih, brez tega da uporabnikom omogočiš znotraj sistema da so neprijazni do drugih.

  Sicer pa sem sedaj videl, da imam jaz enako kot ti, torej se mi je spet pojavil “Odstrani”, tako da ne vem točno kaj se dogaja. Moram iti malo svetovne bloge pogledat, če je kdo kaj bolj pameten kot jaz, kar ni ravno tako redko 😀

  Ja, mislim da se sedaj na twitterju lepo vidi, kdo je kaj in zakaj. Razen sam imam probleme takrat, ko ljudje predolgi tweet pošljejo in potem njihovega imena ne moreš dodat, ker je stvar predolga za twitter. Ravno danes sem posllušal en podcast o tem, ki pravi da je pametno pošiljati do 120 znakov dolga sporočila, da se potem lahko še kaj doda…

 3. Očitno res nekaj testirajo… Sam imam FB v ang jeziku in imam še vedno funkcijo “Remove” pri retweetu.

 4. Ja, se strinjam, danes skoraj vsi samo nekaj kopirajo brez navajanja vira (+ kar je še hujše: spreminjajo vsebino po svoje in s tem delajo dodatno škodo, še sploh, če spremenijo vsebino tako, da je potem informacija napačna). Internet je itak kaos, nekakšna hiška z odprtimi vrati kamor lahko vsak vstopi brez da bi lastnik sploh to opazil.

  Pri Twitterju se mi zdi res super, da se je pred retweet funkcijo prijelo nekakšno načelo, da tisto vsebino, ki jo od nekoga kopiramo, navedemo vir (ime profila) ter spredaj dodamo RT. Sedaj, ko pa je to mogoče z 1 klikom, je pa še toliko lažje/hitreje (prej je bila štala, saj si moral vse ročno kopirati in dodajati črke). Facebook upam, da bodo dobro naštudirali to funkcijo, saj je le FB malo drugačen od Twitterja. Vsekakor pa je to dobra/zaželjena novost.

  Itak pa je bilo samo vprašanje kdaj bo FB pričel kopirat Twitter :). Sicer se je že to nekajkrat zgodilo pred to RT funkcijo. Ko pa sem ravno pri FBju, naj omenim tudi to, da še čakam na funkcijo “dislike” :D.

 5. Ja, to bi bilo odlično, če se ne bi šteli. Samo, potem bi v osnovi nekako šli proti ideji 140 znakov, ki je osnovna ideja twitterja.

  Kako misliš twitter bolj resen? Da je FB bolj za zabavo, na twitterju pa se širijo bolj resne informacije?

 6. Glede 120 znakov se popolnoma strinjam. Tudi sam sem imel že probleme s tem. Čeprav, če pa tako pogledamo, bi pa lahko bila ta funkcionalnost tako narejena, da se retweet informacije nebi štele v “že porabljene znake” (recimo: “RT @ime_profila”). Vprašanje pa, če bi to bilo ok!?

  Se mi pa zdi, da je Twitter veliko bolj “resen” kot pa FB, glede na vsebino…

 7. Glede 140 znakov sem tudi jaz mišljenja ali bi to bilo ok, prav zaradi te ideje, ki jo tudi sam omenjaš.

  Twitter bolj resen v smislu, da so mogoče objavljeni “pametnejši” zapisi, ni toliko smetenja kot je na primer pri FB. FB je prepoln brezveznih kvizov, skupin, strani v smislu, če zberemo toliko in toliko oboževalcev, se bo zgodilo to in ono. Pač FB je v tem smislu smetnjak. Sem pa bil zeloooo vesel, ko je FB ponudil možnost, da lahko posamezne takšne aplikacije enostavno skrijemo. Sam imam tako “čist” FB, brez nepotrebnih smeti in vidim dejansko samo tiste uporabne zadeve….

 8. Ja, ker so tudi neposredna sporočila recimo omejena na 140, tako da čez to mejo res nočemo it….

  Jah, ne vem, če je Twitter res bolj resen, odvisno od tega komu slediš po mojem. Zaenkrat sam nimam ravno veliko od njega, ampak je res, da se komaj par tednov resno z njim ukvarjam. Res je, da nima vseh teh iger in kvizov in bog ve česa vse še, vendar ima po drugi strani ljudi ki kr neke postajo in se prepucavajo (ne bom o imenih sedaj). Tako da ne vem. Včasih se mi kolca po tem, da bi šel živeti v državo v kateri se te stvari resnično uporabljajo in se jih da za kaj izkoristiti, vendar vem, da bodo prišle tudi k nam, tako da samo potrpljenje… In ja, tudi sam imam zablokiranega pol FB-ja 😀

Comments are closed.