Vsi, ki se ukvarjate z optimizacijo spletnih strani in spletnim marketingom verjetno že poznate gospoda, ki se kliče Matt Cutts. Stric je taglavni stric na Googlu, ko se gre za kvaliteto rezultatov iskanja. Stric se tudi trudi, da bi spletnim mojstrom olajšal življenje in nas čim bolj izobrazil. Tako redno izdaja različne video posnetke, na katerih odgovarja na vprašanja spletnih mojstrov ali pa predava na lastne teme o optimizaciji spletnih strani. Zbral sem zadnjih nekaj zanimivih video posnetkov, ki si jih vsekakor morate ogledati.

Začnemo z učinkovitimi tehnikami za pridobivanje povratnih povezav na vašo spletno stran

Nadaljujemo z nekoliko bolj zakompliciranim vprašanjem, gre za vprašanje, ali lahko generične, t.j. kopirane vsebine, ki so dodane unikatnim, torej tistim, ki ste jih vi dodali, škodijo pri optimizaciji? Odgovor je seveda DA 🙂

Nofollow oznaka za povezave se že nekaj časa uporablja, in je izredno zanimiva za lastnike spletnih strani. Če je ena povezava označena z nofollow, kaj se zgodi z drugimi povezavami iz te strani? (Odgovor se, vsaj meni, zdi precej logičen). Nič.

Klasičen primer cloakinga pomeni, da googlu pokažete drugačno spletno stran, kot jo pokažete obiskovalcem. Recimo, želite veliko obiskovalcev, ki iščejo “gole slike”, zato googlovemu robotku pokažete stran polno informacij o golih slikah (verjetno informacij o slikah golih ljudi), uporabnikom pa vašo “normalno” spletno stran, na kateri prodajate izdelke. Ideja, ki je že dolgo googlu poznana in vas bo zabrisala tam nekam na 100. mesto v iskalnih rezultatih. Matt v tem video posnetku govori o tem, ali škodi tudi to, da bi googlu pokazali vašo spletno stran brez reklam, uporabnikom pa seveda reklame. In ideja je ista, rezultat je isti.

Podvojena vsebina (aka duplicate content) predstavlja večji problem strani. Precej pogosta je v spletnih trgovinah (sortiraj po različnih kriterijih producira svašta različnih spletnih naslovov z isto vsebino) in tudi blogih (sortiraj po datumu, arhiv ipd.). Zanimivo je, da Matt v tem video posnetku pravi da niti ni takšen problem, da bo google že sam ugotovil, katere strani so duplikat, katere pa niso. Na drugi strani pa so uvedli nofollow in nocache, canonical oznako in še kaj. Verjetno je Matt tukaj previden in želi lastnike spletnih strani v želji po preveliki optimizaciji spletne strani, ustaviti, da ne bi napačno preusmerjali in označevali spletne strani in se tako ustrelili v nogo (aka si naredili medvedjo uslugo). Poglejte in ocenite sami:

In še nekoliko krajši odgovor za konec (sej zdaj je pa res že čas, da gremo pogleda pomlad, ki se zunaj prebuja). Kako Google gleda na ključne besede označene z (R), torej oznako registrirane blagovne znamke? Zdi se mi, da je oseba, ki je postavila vprašanje želela vprašati nekaj drugega (ne da bi mu želel polagati besede na jezik). Namreč, če google bolj zaupa registriranim blagovnim znamkam kot neregistriranim, vendar se je Matt bolj osredotočil na to, če google zna prepoznati ključno besedo in jo ločiti od (R) znaka. Tudi prav. Pa poglejmo

Vsake toliko časa poberem pomembnejše posnetke, ki so zanimivi za lastnike spletnih strani. Zato se je verjetno pametno naročiti na RSS bloga o optimizaciji spletnih strani, večinokrat, ko Matt objavi video posnetek pa to tudi ReTweetam, zato me lahko zasledujete na mojem twitter profilu.

Rate this post

Comments (2)

  1. Strica Curtisa imam že dolgo v RSS-u, nikjer pa nisem zasledil, kje dejansko ta vprašanja postavljaš. Jaz imam enega za ŽVPL (ki že kakšno leto zelo slabo dela na SERP-ih).

  2. Mislim da lahko svoje vprašanje postaviš na naslovu http://www.google.com/moderator/#16/e=37c9

Comments are closed.