Tako zgodaj zjutraj kot danes pa še nisem pisal prispevka za blog. Še kave nisem skuhal, pa že pišem in čitam. Verjetno malo paničarim, pa vendar, zgodilo se je, kar smo čakali zadnjih 10 mesecev. Google Caffeine (ki ga je google prvič najavil že avgusta 2009) je sedaj viden na vseh podatkovnih centrih iskalnika. G blog mu pravi “čisto nov sistem indeksiranja spleta”, pol že ni kar tako, al?

E, pa sad, šta to znači….

1. Hitreje dostavljajo informacije v index. Stari google je prebrskal nekaj spletnih strani, jih nato v paketu obdelal in jih prikazal v indexu. Sedaj temu ni več tako in obdeluje vsako stran posamezno. Googlov index je sedaj 50% bolj svež kot prej. Kar ni povezano s tem, kolikokrat googlov botek obišče vašo spletno stran, ampak samo s tem, kaj se zgodi po tem, ko jo obišče.

2. Povečana je kapaciteta indexa. Trenutno seznam strani, ki jih ima google v svoji bazi ni nič večji od včeraj, vendar je zaradi novega indeksa mogoče vanj stlačiti veliko več strani.

3. In ponovno so uvedli Google PR kot najpomembnejši fakto… (ne, ne, se šalim) Kar približno razlagajo googlovci je, da bodo sedaj s to infrastrukturo lahko pregledali več spleta, oziroma bodo v prihodnosti, ko bodo želeli pregledati več spleta, to naredili lažje.

Google je posebej sporočil, da caffeine ne spreminja pomembnosti različnih kriterijev po kateri odloča kje se bo stran pokazala v iskalnih rezultatih. Nič se ne bi smelo spremeniti. Samo hitreje bodo na voljo nove informacije in pripravili so sistem za prihodnost, da bo delo veliko lažje.

In konec koncev, kva to zdaj res pomen (ja, očitno zjutraj padam na narečja in tujke). N’č pravzaprav. Jaz sem z veseljem pogledal in je vse ostalo kot je bilo, za vse ključne besede rangiram tako kot sem do sedaj. Mislim da lahko gremo danes mirno spat. Jutri, jutri bo pa drugače 🙂 NE, resno. Videl sem nekaj zanimivih dokazov (tudi slovenskih) o tem, kako pomembna je hitrost spletne strani. In glede na to, da caffeine to še bolj poudarja, razmislite o tem kako hitra je vaša spletna stran (in ne, tako kot jaz, dodajati novih dolgo-nalagajočih-se FB aplikacij 🙂 ).

V angleščini je o G caffeine pisala Vannessa Fox.

P.s. ste vi kaj opazili? rankingi, hitrost obiskovanja, karkoli?

P.s.s. jutri je TweetMeet Maribor (srečanje twiterašev v Mariboru), prideš?

Rate this post

Comments (1)

  1. Mimogrede, tukaj je povezava do uradnega prispevka na google blogu
    http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2010/06/our-new-search-index-caffeine.html

Comments are closed.