Nekaj časa že poteka program Zavoda za zaposlovanje, kjer brezposelnim osebam ponudijo subvencijo v primeru da ustanovijo svoje lastno podjetje. Tudi letos stvar poteka, pričela se je pred približno enim mesecem in glede na to da mene kliče en kup ljudi, ki si želi to narediti, mislim da je skrajni čas da nekaj zablogamo o tem, tako da bo vsem na očeh in vsem vidno.

Kako stvar poteka, kakšni so pogoji ipd?

 • da ste zaključili program priprave na samozaposlitev (torej pridobili strokovno presojo zunanjega podjetniškega svetovalca in opravili usposabljanje za podjetništvo);
 • da v zadnjih 12 mesecih niste bili samozaposleni;
 • da v zadnjih 5 letih od nas niste prejeli finančne pomoči za samozaposlitev;
 • da se samozaposlite v novoustanovljenem poslovnem subjektu za polni delovni čas (oziroma za krajši delovni čas v skladu z izdano odločbo o invalidnosti);
 • da prijavite samozaposlitev s sedežem in poslovanjem na območju Republike Sloveniji

Seveda ljudi najbolj zanima tista prva stvar, torej presoja zunanjega podjetniškega svetovalca. V Sloveniji to presojo in kasnejša predavanja opravlja Avto šola Prah, ki se sedaj kliče izobraževalni center Prah. Seveda se najprej pogovorite o vsem tem z vašo svetovalko, potem pa vas ona napoti na ta intervju za samozaposlitev, kot mu radi rečemo.

Preden greste na intervju, izpolnite vprašalnik. Ustavimo se tukaj. Vzemite si čas in vprašalnik resnično izpolnite, izpolnite čisto vsako postavko, ki jo v vprašalniku zahtevajo. Neizpolnjen vprašalnik je za gospode, ki intervjujajo prvi in zelo očiten znak, da neke ne štima. Ne pozabiti na stroške, in to na fiksne stroške, ki jih boste imeli, predvsem kako računovodstvo, najem ipd. Mogoče je pametno, da svojo plačo navedete tam pod 3000€ (če Borut shaja, boste vi tudi :D). Kar hoče z zadnjim povedat je, da sem jaz svojo plačo čisto izpustil iz stroškov in tam rekel “eh to bomo že”. Seveda je zato, da lahko to naredite nujno, da nekaj vpišete tudi pri prihrankih, ki jih imate. In to napišite.

Intervju oziroma razgovor oziroma uradno presoja zunanjega podjetniškega svetovalca ni nek velik bav bav. Moj izpraševalec je bil precej prijazen, čeprav učinkovit in kratek, saj je kandidatov veliko in so naročeni na mislim da 10 min (malo že pozabil). Glavna vprašanja so bila: “Opišite vašo podjetniško idejo”, “Kako boste to zaračunavali”, “Kaj pa je s stroški, ki jih potrebujete za zagon” in to je bilo praktično to.

Iskreno povedano, ko sem čakal na svoj intervju za samozaposlitev, sem slišal marsikaj od “Tega obrazca pa niste sami izpolnili, kajne?” do “Ja gospa, obrazec bi morali doma izpolniti”, tako da težko rečem da čisto vsakemu dajo subvencijo, vendar je moje osebno mnenje, da je namen tega da na grobo ločijo zrnje od plevela. Tako da se doma malo potrudite, oblečte ta lep pulover, pa povejte kaj na intervjuju, pa bo to to.

Ko gospod reče DA, vam napiše datum, ko imate tridnevno izobraževanje. Ne pozabiti, da se morate oglasiti pri svojem svetovalcu/svetovalki, ne glede na to, da imate datum. Drugače ne gre. Smo videli v živo 🙂 Žur se tukaj šele začne. Izobraževanje oziroma uradno Delavnica Priprava za samozaposlitev traja tri dni, po uradno 6 ur. Tudi popoldne (14-20) in tudi ob sobotah. Ampak vse se da preživeti, če si izračunate urno postavko za to izobraževanje, ki znaša 3 x 6 ur = 18, 4500 / 18 = 250€. Za 250€ na uro jaz poslušam tudi Zlatka Dobriča v duetu z zmagovalcem Romunskega Big brotherja, po potrebi jima še kaj zaigram na kitaro.

Izobraževanje je sestavljeno iz treh sklopov, Podjetništvo, Trženje in marketing in Računovodstvo. Kar mi je ostalo v spominu iz prvega dneva, t.j. podjetništva je, da smo vsaj 1 uro poslušali o tem, kakšne osebnostne lastnosti mora imeti podjetnik. Kaj, ne Zakaj. Drugi dan je bil sestavljen iz osnov trženja, ponovno Kaj in ne Zakaj, (pri nas je bil prekinjen s tekmo SLO vs USA, kar je stvari naredilo še bolj zanimivo). Tretji dan je bil edini zanimiv in poučen, gospa (zakaj so tisti ki te intervjujajo moški, tiste ki predavajo pa ženske mi ne bo jasno nikoli) ki je predavala, se odlično spozna na vse zanke davčne zakonodaje in zna odlično svetovati o tem, kako voditi račune, kaj so upravičeni stroški in kaj ne. Meni stvari seveda še vedno niso jasne (sem pač družboslovec in mi te številke ne grejo), ampak moram reči, da se je vsaj splačalo sedeti na predavanju.

Po tem predavanju se ponovno oglasite pri svojem/svoji svetovalcu/svetovalki (tudi to, zakaj vsi govorijo/mo o svetovalkah mi ne bo jasno), ki vam da vlogo za subvencijo in naslednji dan lahko ustanovite svoj s.p. Moja malenkost je sedaj tukaj. Neke stvari moram še preveriti, potem pa seos.si sp.

To je to. Vaša pot do 4500 evrotof, ki vam jih šenka država. Pravzaprav državljani 🙂 Hvala vam 😀

Vprašanja pa v komentarjih, tudi vaše izkušnje s temi svetovanji in predavanji, bom jih vesel.

Ste ustanovili podjetje? Imate spletno stran, pa preko nje nič ne prodate, ali pa je sploh nihče ne obišče? Kr lepo mail pošljite, pa bomo vse uredili. Klikni ali pa kr pokliči Petra na 02 82 80 736.

Rate this post

Comments (13)

 1. Morda kot dopolnitev tega članka izkušnja naše ekipe, ki jo sestavlja 6 “samozaposlenih malih podjetnikov” na mojem blogu. Tam se bolj kot zgoraj podani vsebini posvečam IT področju, pa vendar se mi zdi v današnjem času to pomembno.

  Scenarij – razumeti slovenskega podjetnika

  P.S.: Če pa je ta komentar kakorkoli kršitev pravil komentiranja na tem blogu, se ga lahko kadarkoli brez slabe vesti izbriše.

 2. P.J. važno je, da informacije krožijo, hvala za info!

 3. Super članek.
  Me pa zanima, kje (v katerem kraju) potekajo predavanja (delavnice).
  Hvala.

 4. Hej Sara,
  Na pamet ti težko povem, kolikor vidim, jih avtošola Prah izvaja v LJ, MB, CE in Šmarjah pri Jelšah (http://www.prah.si/sl/lokacije_samozaposlitev/), verjetno jih pa delajo tudi drugje, očitno je bil za druge lokacije izbran drug ponudnik. Po moje povsod tam, kjer je Zavod za zaposlovanje. Sicer ti pa povrnejo tudi potne stroške.

 5. Hvala Peter.
  Spadam pod Ptuj in se zato “ne najdem” na spletni strani avtošole Prah. Verjetno bi šlo pod MB. Sem preverjala, ko sem iskala info o izpraševalcu.
  Tega o potnih stroških pa nisem vedela. Hvala.

 6. Jaz sem ravno končala z izobraževanji in odprla sp, sedaj pa še iščem računovodstvo, ki bi mi olajšali zadevo. In sem našla Aktivo NARIS, se mi zdi interesantno, da ti oblikujejo tudi celotno grafično podobo. Kar vsekakor rabim. Se mi zdi zanimivo za vse, ki so še popolni začetniki..

 7. Jaz še čakam …
  Bom pa dodala k Majinemu priporočilu še tole:
  Potrebovali bomo tudi poslovni program … če že ne za drugo, vsaj za izdajo računov, blagajno, … Kakovostni program najdete na http://www.firmar.si. Je enostaven za uporabo, cena je pa vsekakor sprejemljiva.

 8. Eno vprašanje …
  Gledam vprašalnik za preverjanje poslovne ideje, kjer je tudi vpršanje “Koliko časa ste prijavljeni na Zavodu?”, pa me zanima, če ta čas kakor koli vpliva na možnost pridobitve subvencije? Imajo več možnosti tisti, ki so prijavljeni dlje časa?
  Hvala.

 9. Lp, ka pa vem, po moje to ne bi smelo biti kriterij. Sam sem bil na zavodu kakšen mesec in pol ali 2. Tako da nič komplicirat.

 10. […] Subvencija za samozaposlitev – kako in zakaj in kje […]

 11. Peter, smem še eno vprašanje?
  Kolikor vem, preteče kar nekaj časa/mesecev od dne, ko se prijaviš na zavod, se vključiš v program subvencionirane samozaposlitve in do dne, ko dejansko odpreš s.p.-ja. Pa me zanima, če moraš v tem času kljub potencialni samozaposlitvi vseeno upoštevati njihova pravila o aktivnem iskanju zaposlitve, s čimer mislim na določeno število prošenj, ki jih moraš poslati na mesec ali pa ti tega v tem primeru ni potrebno početi?
  Hvala.

 12. Sara, seveda lahko 😀
  Vse se da dogovoriti, verjetno malo odvisno od posameznega svetovalca/ke, vsaj po mojih izkušnjah. Torej ne, ni treba pošiljat.

 13. Cestno prometni predpisi (CPP)…

  Znanje cestno prometnih predpisov (CPP) je izredno pomembno za vse udeležence v prometu. Cestno prometni predpisi (CPP) so pravila, ki jih mora poznati vsak udeleženec cestnega prometa. Poznavanje cestno prometnih predpisov, spretnosti vožnje in ust……

Comments are closed.