Google webmaster tools sedaj že vsi uporabljamo ane? JAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAA.

No, pri Googlu so bili tako prijazni, da so lepo nadgradili del, ki prikazuje povratne povezave (backlinks) na našo spletno stran. Sedaj lahko vidimo tri različne stolpce, ki nam prikazujejo

Povratne povezave v GWT1. Katere spletne strani imajo največ povratnih povezav na našo stran (Who links the most), kjer lahko, ko kliknemo na More, vidimo koliko povratnih povezav vsebuje vsaka stran, poleg tega pa tudi na koliko naših podstrani linka vsaka stran. Vidimo lahko tudi, na katere naše podstrani te strani linkajo, na žalost pa ne moremo videti iz katerih podstrani linkajo. Izredno pomembne informacije, vendar zaenkrat še ni ravno jasno, kako natančni so ti podatki. Verjetno tega niti ne bomo izvedeli, Google bo rekel le “prikazujemo del povratnih povezav”, saj bi s tem, ko bi takoj pokazali, kdo kam linka, preveč odprli vrata različnim spamerjem.

2. Katere (pod)strani imajo največ povratnih povezav. To statistiko smo si lahko ogledali že prej in nam je že poznana.

3. Anchor text, oziroma ključne besede, s katerimi te strani linkajo na našo stran. Tukaj lahko preverimo, ali uporabljamo prave ključne besede. Seveda manjka to, iz katere strani prihajajo kateri anchor texti, s čimer bi lahko ugotovili, katere linke moramo spremeniti, vendar vsega nam google tudi ne more povedati. Za to uporabljamo druge plačljive skripte.

Kako pogosto preverjate podatke v GWT? Tedensko? Mesečno? Ali sploh ne?

P.s. pred časom sem pripravil tudi video o tem kako uporabljamo GWT

Rate this post

Comments (5)

  1. Recimo da pogledam parkrat letno. Uganka mi je razlika v številu povezav ki jih pokaže GWT in Yahoo-jev Site Explorer. Veš ti kaj več o tem?

  2. Zdravo Miha,

    ja, res je, ta razlika vedno obstaja, Google pokaže le del vseh povezav, tako da Y site explorer ponavadi pokaže več in bolj natančno število povezav, vse skupaj pa je še vedno le približek tega, kar v resnici obstaja na spletu. Tako da se bolj zanašamo na povezave v Yahoo, vendar tudi ta ne pokaže vsega.

    P.

  3. Sem opazil da YSE kaže več povezav in da so bolj točne. Zanimivo pa je, da mi pri eni strani pokaže YSE pokaže ravno obratno – pol manj povratnih povezav kot GWT.

  4. To je po moje zato, ker je Yahoo dosti slabši pri indeksiranju spletnih strani (kasneje poindeksira in gre tudi manj v globino), predvsem lokalnih strani, kot so slovenske.

  5. Jst pogledam gwt 1x dnevno, saj mam v profilu kar nekaj strani in ker vedno kej spreminjajo, pogledam, a so preimenoval kaksen url pa niso nardil 301 redirecta, pa 404, pa pod kaj smo visoko in bi se dalo optimizirat itd.

Comments are closed.