Google Street viewGoogle (mimogrede, Vse najboljše google, sem pozabil reči pred par dnevi) Street View je najnovejša stvar (ni več tak nova, samo kot novo jo pričakujemo v Sloveniji sem hteu rečt), ki jo že kar nekaj časa pričakujemo tudi v Sloveniji. Enostavno povedano, google na svoje avtomobile namesti 9 smerne kamere in se zapelje po cestah ter posname vse, kar se tam dogaja. Osnovna ideja je, da lahko v google maps vidiš stavbe in vse ostalo iz… žabje (menda) perspektive. Torej pač tako, kot bi to videl tudi, če bi bil tam. Več tukaj in tukaj.

E, seveda so problemi, ker Google ne posname samo uporabnih informacij o cestah in stavbah, ampak tudi nič hudega sluteče ljudi, ki se sprehajajo po cestah (kamere so nekje na višini 7 metrov, tako da mariskdaj vidijo tudi preko ograj). In potem nastanejo posnetki kot so stric kaže prst, tetiki se sončita, tetika ima res majhen bikini in se sprehaja ob rdečem avtu ali tetika drži strica tam kjer ga ne bi smela in verjetno počne še kaj več. In še veliko čisto navadnih ljudi, ki ne želijo biti portretirani na spletu.

Uporabne informacije, ki jih lahko pridobimo iz street view-a so predvsem napotki za GPS turn-by-turn, natančen pogled lokacije, kamor si namenjen iz perspektive kot jo boš videl, v prihodnosti pa verjetno tudi kakšno zanimivo oglaševanje ipd.

Vse to smo upali, da se bo zgodilo tudi v Sloveniji. Zanimivo, danes dobim mail Nataša Pirc Musar preprečila prihod Google Street View v Slovenijo (originalna novica). In sem čisto paf, ko ugotovim, da je mnenje, ki ga je informacijska pooblaščenka izdala, staro že 5 mesecev (link do mnenja). Problem, ki ga vidi Nataša je, da Google ne bo brisal osebnih informacij (obrazov, tablic ipd.) takoj po tem ko zajame sliko, t.j. v real time, ampak šele kasneje. Ker google nima ravno težav s tem, da zamegli obraze ljudi, ampak osnovi najprej se z avtom peljejo po cestah, vse posnamejo, te pa pridejo domu, pa te pobrišejo face pa to. Ampak, to za našo pooblaščenko ni dovolj.

Osebno mislim, da je malce preveč zahtevna. Razumem, pravi da zakonodaja pravi da je tudi pridobivanje informacij nezakonito, če za tem ne stoji zakon ali privolitev. Ampak pridobivanje, da jih potem zbrišeš in jih ‘čisto čisto zares’ nikomur ne pokažeš… To bi po moje lahko šlo..

Res pa je, da nismo prvi, ki smo si zmislili, da bomo Googlu težili. Nemčija recimo se je dolgo upirala, sedaj so tako daleč, da lahko vsakdo piše stricu Googlu in zahteva umik njegove hiše iz te storitve. In kot piše tukaj, se je za to opcijo odločilo kar 200,000 ljudi.

Še bolj zanimivo je, da v samem mnenju piše, da ni obvezno (verjetno so mislili neobvezujoče… al kako?)  Torej lahko G nadaljuje brez da bi se oziral na to mnenje?

Kaj ti misliš, rabimo to, ne rabimo, te skrbi kaj se bo videlo?

Rate this post

Comments (12)

 1. hehe, nič novega v butalah.

  vse skupaj meji na norost. preden sem pogledal celotno sliko je bilo mnenje, da je moj pogled popačen.
  ko sem videl zakaj se je spravila nad JJ mi je bilo takoj jasno, “veliko gnilega je v butalah”.

  za dobiti jasno sliko (ajd, malo bolj jasno) na srečo obstajajo portali kot je tvoj, finance, internet…

  sreča da je to, če ne bi še vedno brali trobilo dnevnik, večer in delo…

  LP

 2. aja, pohvale glede strani in vloženega dela.

  hvala & respect

 3. Budala!

  SALVE

 4. No, no, no, dajmo vsi skupaj ne pozabit, da Nataša Pirc Musar gospa, ki je veliko naredila za zagotavljanje dostopa do javnih informacij in varovanje osebnih podatkov ljudi.
  Pri tej odločitvi sledi zakonodaji, ki bi jo lahko mogoče malo manj natančno interpretirala…
  @servis računalnikov hvala, bil pa bi veliko bolj vesel, če bi te lahko pozdravil s tvojim pravim imenom… 😉

 5. No ja, saj je naredila nekaj pametnega toda s tem varstvom osebnih podatkov pretirava.
  To je narobe svet. Predvsem bi morali varovati svoje osebne podatke pred velikim bratom drzavo in njenimi organi. Ta pa ima brez odlocbe sodisca prakticno dostop do vsega. Recimo davcna. A veste na primer, da ne morete vec dobiti izpisa klicanih stevilk, ki ste jih vrteli ali ki so vas klicali Pac Natas Pirc Musar in njeni umotvori.
  Sedaj mi je jasno zakaj v Sloveniji interneta ne bi nikoli mogli izumii. Natasa Pirc Musar bi ga prepovedala za v zacetku. Zato pa smo taka poden banana drzava. Prevec je vseh teh uradov agencij zavodov direktoratov in podobnih parazitov. V vsakem vogalu smrdi kaksna pisarniska podgana, ki ureja predpisuje, tezi ter gloda svoje paragrafe in ljudem greni zivljenje.
  V tej drzavi rabimo posteno deratizacijo !

 6. jst ji pa dam čist prou…

  nekako mi ni ravno všeč, da majo američani oz njihovi zasebni sektorji tolikšno količino inteligenčnih podatkov tudi o naši državi in o mojem življenju in okolici!

  sicer pa… smešne slike (streetviewfun) 🙂

 7. Sem tudi mnenja, da mogoče ne bi bilo fajn slikat vsega. Sem pa malo drugače interpertiral novico. Naj bi bilo prepovedano prikazovanje obrazov (se prav zameglit) + kakršnakoli slika v vašo “zasebnost”. Npr.: če bi slikal zraven tvoje slike in bi se skozi odprto okno hiše videla kakšna stvar, da bi to odstranili, ker tvoj dom res ni javni prostor…

 8. Tam kjer bi se res morala borit za zaščito zasebnosti pa o Pirc Musarjevi ne duha ne sluha.

 9. Ah ja no. saj smo se razumeli. 🙂 (servis rač…)

  volitve so mimo.
  tisti, ki jim peša matematika bodo trdili da je bila v lj zmaga podprta z večino.
  na koncu vedno ostane vprašanje, vsaj meni, kdo bo plačal kosilo?

  en dober komentar za županske volitve:
  “Jebeš takšne volitve, kot bi si prašiči izbirali svojega mesarja.”

  pozdrav in “keep on the good work”.
  respect

 10. imam te bookmarkanega.

  ko naletim na kakšno stranko, ki bo potrebovala seo in bo delovala resna bom kar tebe priporočil.

  pozdrav

 11. Hvala, to je lepo slišat .

 12. Ej tale Pircika ga tu in tam mimo pihne. Najbrž ne ve, da google nima not v avtu superračunalnika, ki bi obdeloval xx gb podatkov v sekundi in rezal face in tablce dol;)

  še lepše ga je pihnla, ko ni dovolila, da bi pregledali nek komp v intersparu al mercatorju, v katerem so se nahajali dokazi o kartelnem dogovarjanju na epošti, ker je obstajala “možnost” da so gor osebni podatki hehehe 🙂

  kaj češ;)

Comments are closed.