Google Chrome ima novinarsko konferenco, na kateri bo predstavil cel kup novosti. Gremo po vrsti, kaj so predstavili:

Novosti v Chrome:

– Chrome je dobil Google Instant, tudi ko pišete v vrstico z URL naslovom, strani se takoj pokažejo tudi, ko samo vpišete začetek domene v URL bar.
– Chrome je dobil hiter reader .pdf datotek, ki je integriran
–  Chrome bolje in hitreje obdeluje grafiko, z izboljšanim hardware acceleraterjem
–  Dodatek k V8 – Crankshaft, ki še dodatno pohitri delovanje
– Novosti pri Google Sync (sinhroniziral boste lahko vse, bookmarke, extensione ipd), auto update in varnosti

Chrome web store:
Ljudje težko najdejo aplikacije, in težko zaupajo neodvisnim razvijalcem in jim zato neradi plačajo. To so težave s katerimi se srečujejo. V store-ju bomo lahko poiskali aplikacije iz različnih virov, te bodo ocenjene, imele komentarje ipd. Aplikacije lahko kupimo z uporabo Google Checkout sistema. Videli smo lahko svašta aplikacij, ki so na voljo, brezplačnih in plačljivih. Med drugim tudi Kindle za web, ki deluje neposredno v Chromeju, ki prihaja v začetku 2011.

Danes bo stvar na voljo na http://chrome.google.com/webstore na voljo bo prvih 500 aplikacij.

Chrome OS:

Videli smo demonstracijo Chrome OS na Chrome laptopu. 4 koraki za prvi zagon, manj kot 60 sekund. Standby in ponovno zbujanje se zgodi takoj. Nastavitve in nameščene aplikacije se prenašajo med različnimi sistemi samodejno. Torej, če se drug uporabnik prijavi na vaš laptop, takoj dobi svoj računalnik. Seveda, saj je vse v oblaku.

Kljub temu lahko delate naprej na računalniku, stvari se shranijo in sinhronizirajo takoj ko se priključite na splet (prikazali so delovanje google docs, podobno bodo delovale nekatere igre in druge aplikacije). Vsak Chrome notebook bo imel tudi možnosti 3G. Google cloud print omogoča printanje preko omrežja, tudi ko niste na omrežju, ampak se nanj povezujete preko 3G. Trenutno so predstavili zelo zanimive plane z Verizonom.

Celoten sistem se samodejno posodablja, vse je v Sandboxu, vsi podatki so kodirani, najpomembnejše pa, sistem ima Verified boot, kar pomeni da se pri vsakem zagonu sistema celoten sistem preveri in v primeru težav se naloži zadnja delujoča verzija.

Stvar še ni končana, potrebujejo še driverje, delovanje z zunanjimi napravami, vse je še v Beta. Acer in Samsung bosta začela prodajati Chrome notebooke v sredini 2011.

Chrome OS pilotni program, namenjen je za uporabnike, ki so navajeni uporabljati Beta programe. CR-48, 12.1″ display, 3G, Wi-Fi, 8+ ur aktivnega delovanja, 8 dni standby, webcam, velikanski touch pad. Nima Caps-lock tipk, nima funkcijskih tipk. In če želite lahko naredite z njim kar želite, naložite drugi OS. Razdelili jih bodo različnim partnerjem. Nekateri porabniki bodo izbrani in ga bodo lahko dobili. Nekateri uporabniki, ki so sodelovali v nagradni igri na Facebooku. Lahko naredite svoj video in ga naložite na youtube.com/googlechrome, če vas izberejo, ga dobite. Vsi na konferenci so ga dobili. O ceni ni informacij.

Lahko se tudi prijavite in upate, da boste izbrani http://www.google.com/chromeos/ Jaz sem se že prijavil, mogoče ga pa dobim 😀 – Dodatek – To je omogočeno le za uporabnike iz ZDA… Škoda 🙁

Kaj pravite, bo ta laptop naredil laptopom, kar je Gmail naredil Emailu?

Rate this post

Comments (4)

  1. Meni tele novosti niso nič kaj preveč všeč. Bolj komplicirajo slabše je. Za priemr vzemimo Najdi.si in Bolha.com. Bolha je bila najbolj uporabna, ko je bila tista stara, tagrda.

  2. Zveni zanimivo vendar vprasanje kaj to pripelje za sabo kot naprimer varnost podatkov, ob primeru ko nimas dostopa do interneta itd..

  3. Tudi meni niso všeč vse spremembe. Upam, da se ne bo poznalo na hitrosti. Glede trenutnega readerja sem imel pa do sedaj samo probleme, ko se odpira nek pdf, ki ni samo tekst in so zraven dodatne slike. Takrat se ponavadi reader zaustavi in prikaže nekaj na pol odprt dokument. Upam, da so to sedaj rešili.

  4. Važn da google razvija stvari. Tako si lahko obetamo razvoj in prilagajanje…

Comments are closed.