Facebook strani postajajo vedno bolj profesionalno izdelane, zato moramo tudi mi držati korak s časom. Prejšnjič smo se naučili kako narediti zavihek, kjer lahko uporabniki povabijo Facebook prijatelje (čeprav ima še vedno svoje težave), danes pa si bomo pogledali kako naredimo landing page, ki se razlikuje za tiste, ki so že naši oboževalci in tiste, ki to še niso.

Takšen landing page uporabimo da nove obiskovalce naše facebook strani prepričamo, da kliknejo like in tako začnejo spremljati naše objave. Ta članek bo pogledal tehnično plat, kako to izvedemo. Najprej kako to izgleda. Pogledamo lahko kar stran Prva pomoč za optimizacijo spletnih strani, kjer sem za promocijo nove brezplačne e-knjige pripravil takšen landing page. Zavihek, ki ga vidijo tisti ki še niso oboževalci jih obvesti, da lahko, ko postanejo oboževalci, dobijo brezplačen izvod knjige. Kliknejo like in nato vidijo sporočilo ki jih obvesti kaj morajo narediti, da dobijo knjigo. Čisto enostavno, poglejmo si kako to izgleda:

Najprej t.i. teaser, torej slika ki vabi uporabnike da kliknejo like, po kliku na like pa jih samodejno preusmeri na drugo sliko, kjer imajo točna navodila kako dobiti e-knjigo (reveal, kot temu pravijo veliki marketingarji). Sam sem uporabil slike (o tem kako lepe so ne bomo razpravljali 😀 ), seveda pa je to vse iframe, ki vsebuje .php tako da lahko vstavite praktično karkoli želite.

Torej, najprej naredimo klasično iframe aplikacijo (povezava kaže na članek, kjer je to v prvem delu opisano, da se ne ponavljam), nato pa uporabimo spodnjo kodo. Ta koda je v spodnjem paketu vstavljena v datoteko osnovna.php, ki jo tudi nastavimo kot aplikacijo, ki naj jo kliče iframe app.

<head><meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF-8″ /> </head>
<? function parsePageSignedRequest() {
if (isset($_REQUEST[‘signed_request’])) {
$encoded_sig = null;
$payload = null;
list($encoded_sig, $payload) = explode(‘.’, $_REQUEST[‘signed_request’], 2);
$sig = base64_decode(strtr($encoded_sig, ‘-_’, ‘+/’));
$data = json_decode(base64_decode(strtr($payload, ‘-_’, ‘+/’), true));
return $data;
}
return false;
}
if($signed_request = parsePageSignedRequest()) {
if($signed_request->page->liked) {
include(“reveal.php”);
} else {
include(“teaser.php”)
;
}
}

?>

Da razložim, kar morate vedeti. Kadar uporabnik pride na stran in še ni fan strani, bo videl teaser.php, če pa je že fan strani oziroma po tem ko klikne like gumb, pa bo videl reveal.php.

Glede na to, da smo prejšnjič imeli rahlo težavo s kopiranjem te kode, vam prilagam tudi .zip datoteko, ki vsebuje vse tri datoteke. reveal.php in teaser.php v mojem primeru vsebujeta samo kodo do slike, vi pa seveda lahko vanjo zložite kakršenkoli html/php pač želite. Datoteke najdete tukaj.

Sedaj želimo ta zavihek nastaviti še za default landing page, torej za stran, ki jo bodo uporabniki videli prvo, ko pridejo na našo FB stran (namesto da jim kar takoj pokažemo wall).
Gremo na našo FB stran, in kliknemo Edit page/Uredi stran, kjer poiščemo opcijo “Default landing tab” in tam izberemo željen zavihek. Še slika kako to izgleda pri meni.

Stvar deluje BP. Ali?