Pričujoči priročnik ponuja obsežen nabor znanj in metod ter orodij za optimizacijo spletnih strani. Spletno stran ste verjetno postavili zato, da bi jo ljudje obiskovali. Največji vir obiskovalcev so v večini primerov iskalniki, zato je potrebno izvesti postopke, s katerimi bomo omogočili, da bo naša spletna stran rangirala čim višje v iskalnih rezultatih.
Z uporabo metod in orodij, opisanih v tem priročniku, boste izvedli osnovno optimizacijo za iskalnike. In to je lahko za marsikatero spletno stran že čisto dovolj. Znotraj posameznih poglavij so predstavljene tudi praktične rešitve in dodatki, namenjeni uporabnikom CMS-jev Joomla in Wordpress, pogosto tudi s povezavami na dodatke. Tako lahko ob branju knjige namestite posamezne dodatke in tako takoj pripravite iskalnikom in uporabnikom bolj prijazno spletno stran.
Avtor priročnika ni povezan z nobenim od dodatkov, opisanih v tem priročniku, ampak samo predlaga najboljše rešitve, nikakor pa ne zagotavlja delovanja teh dodatkov. V priročniku začnemo z informacijami o tem, kaj sploh je optimizacija spletnih strani in si na kratko ogledamo, kako se je razvijala.
Naslednji koraki so uporabna navodila kaj in kako narediti za vašo spletno stran, opremljena s slikami in posnetki ekrana, ki vas natančno vodijo po posameznih orodjih, ki jih boste uporabljali.

Opomba avtorja leta 2013

Zelo sem vesel, da sem imel priložnost napisati ta priročnik. CNVOS se je takrat odločil, da njihovi člani potrebujejo takšen priročnik in po sreči so za pisanje našli prav mene 😀 Sicer ne vem, koliko so nevladne organizacije resnično uporabljale ali še vedno uporabljajo ta priročnik, ampak če ne drugače, se ga še vedno lahko najde v knjižnicah, kar pomeni, da je pri roki za tiste, ki bi ga želeli prebrati v fizični obliki. Glede na to, da je od izida minilo že toliko časa sem se sedaj odločil, da ga javno objavim tudi na spletni strani, tako da ga še malo izkoristim in mu ponudim dodatno možnost, da ga ljudje najdete in preberete. Seveda, ne pozabimo, bil je napisan leta 2010, zato vsebuje tudi nekaj informacij, ki niso več 100% veljavne. Kljub temu sem že takrat, ob pisanju tega besedila, zavedal, da je potrebno optimizacijo izvajati dolgoročno, torej uporabljati metode, ki bodo zdržale leta in leta. In mislim da mi je uspelo. Pri tistih najbolj problematičnih delih besedila sem sedaj, ob objavi tukaj, pripisal, da mogoče te taktike ne uporabljajte več. No, pa sej boste videli.

Še to, če bi priročnik radi vzeli v roke, tukaj je seznam knjižnic, kjer vas čakajo.

Dodatek: V. me je opozorila, da je knjiga na voljo tudi na spletni strani založbe, zato dodajam povezavo, če vas zanima, lahko prenesete kar .pdf

Rate this post