Pazi. To besedilo je nastalo leta 2010. Od takrat se je marsikaj spremenilo. Vsekakor potrebujete povratne povezave, ampak tistega poglavja o ključnih besedah v povratnih povezavah enostavno ne upoštevajte.

Povratne povezave predstavljajo verjetno najpomembnejši način optimizacije spletne strani vaše organizacije. Povezave moramo razumeti kot nekakšne glasove na spletu. Spletna stran, ki vsebuje povezavo na neko drugo spletno stran, glasuje, da je ta druga spletna stran kvalitetna in da vsebuje zanimive informacije. Povezave med spletnimi stranmi predstavljajo osnovne korelacije med stranmi, zato se jih ne izogibamo, po drugi strani pa jih uporabljamo nekoliko previdno. Naša spletna stran naj ne vsebuje na stotine povezav na druge strani, s tem skoraj zagotovo ne pomagamo ne uporabnikom, ne iskalnikom.

Vsekakor želimo, da na našo spletno stran kaže čim več kvalitetnih povezav, s čimer bodo nanjo prihajali uporabniki s strani, ki kažejo na našo stran, poleg tega pa nas bodo iskalniki uvrščali visoko v iskalne rezultate za ključne besede, ki so del teh povezav.

Kaj je kvalitetna povratna povezava
Osnovna pravila za povezave so, da jih želimo dobiti s sorodnih spletnih strani, spletnih strani, ki imajo čim večjo avtoriteto, in da morajo vsebovati naše ključne besede. Ampak poglejmo si vse tri kriterije po vrsti.
Google želi videti povratne povezave, ki so čim bolj naravne. In po njegovem mnenju je izredno naravno to, da spletna stran, ki se ukvarja s človekovimi pravicami, prikazuje povezave na spletne strani, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami ali pravicami na splošno. Seveda naj nas to pravilo ne omejuje preveč. Vsekakor želimo pridobiti čim več povratnih povezav na našo spletno stran s sorodnih strani. Vendar to ne pomeni, da zato ne bomo pridobivali povratnih povezav z drugih spletnih strani, ki so sicer pomembne, vendar z vsebino naše spletne strani nimajo nobene povezave.
Pridobivanje povratnih povezav z avtoritativnih spletnih strani zna biti nekoliko težavnejše početje. Avtoritativne so tiste spletne strani, ki jim Google zaupa. V osnovi gre za velike spletne portale, že dolgo obstoječe strani s kvalitetno unikatno vsebino. Takšne povezave želimo dobiti tudi, če te strani niso neposredno povezane z vsebino naše spletne strani. Vse skupaj si lahko predstavljamo tudi kot veliko tekmovanje v popularnosti na šolskem dvorišču. Če bo najbolj popularna punca za vas rekla, da ste res dobri, bodo tudi drugi mislili tako. V našem primeru je popularna punca stara spletna stran z veliko unikatne vsebine.
Ključne besede v povratnih povezavah so lahko prva stvar, ki se je lotite pri optimizaciji povratnih povezav. Povratne povezave same po sebi pomagajo pri uvrstitvi vaše spletne strani v iskalnih rezultatih. Če pa želimo izboljšati uvrstitev za specifično ključno besedo, potem moramo poskrbeti, da to ključno besedo vsebujejo povratne povezave. Povezava oziroma tisti del, na katerega uporabniki kliknejo, naj torej ne izgleda takole: “Zanimive informacije o tenisu na mivki dobite tukaj.” Potrebno je napisati: “na strani boste našli zanimive informacije o tenisu,” seveda v primeru, če želite optimizirati vašo spletno stran za ključno besedo “informacije o tenisu”.

Kot smo že omenili, naj bo prvi korak pridobivanja povezav ta, da konktaktirate lastnike spletnih strani, ki že vsebujejo povratne povezave na vašo stran, vendar te povezave niso optimizirane. Lastnika prosite, da povezavo spremeni kot je prikazano v zgornjem primeru. Povezavo boste tako spremenili iz na primer “ta stran je dobra” v “ta stran je specializirana za ključna beseda,” kar bo targetirano optimiziralo vašo spletno stran. (op. a. 2013 – ne tega delat. Pustite povezave takšne kot so.)

Kje in kako dobiti povratne povezave
Odgovor na to vprašanje je vreden milijon evrov, po drugi strani pa ni vreden počenega groša. Je tako raznolik, da je potrebno poiskati specifične odgovore za vsako organizacijo. Kljub temu naj predlagam nekaj področij ali kontaktov, ki bodo večini organizacij pomagale vsaj na začetku:

Prijateljske organizacije
Nevladniki smo vsi skupaj veliki prijatelji in kot prijatelji si lahko pomagamo tudi na spletu. Pogovorite se z organizacijami, katerih član ste in s katerimi sodelujete. Tako kot ima CNVOS na svoji spletni strani seznam vseh članov s povezavami na njihove spletne strani, tako lahko tudi vi na vaši spletni strani sestavite seznam organizacij, s katerimi ste sodelovali. Ko boste imeli izdelan takšen seznam kontaktirajte osebe, s katerimi ste sodelovali in se dogovorite, da vam vrnejo povezavo. Na takšen način lahko pridobite na desetine povezav. Spletne strani nevladnih organizacij imajo pogosto visoko avtoriteto, zato vam bodo povezave s teh strani močno pomagale.

Sponzorji
Povezave z vaše strani na spletne strani vaših donatorjev, sponzorjev ali podpornikov verjetno že imate vzpostavljene, saj se jim tudi na takšen način zahvalite za njihovo prijaznost. Vsekakor pa jih lahko prijazno prosite, da na njihovo spletno stran postavijo povezavo na vašo. Kontaktu seveda izpostavite, da na takšen način tudi njihovo podjetje pridobiva ugled, saj se pokaže kot družbeno odgovorno podjetje, ki podpira nevladni sektor.

Dogodki
Na dogodkih vedno preverite, če obstaja seznam vseh udeležencev in ali lahko s tega seznama prejmete povratno povezavo na vašo stran. Razni sejmi in drugi dogodki, ki združujejo različne nevladne organizacije, bodo vzpostavili takšne sezname. Poskrbite, da se nanj uvrsti tudi vaša organizacija.

Spletne strani prijateljev
Nevladne organizacije združujejo posameznike, ki so družbeno aktivni na različnih področjih. Marsikdo izmed vaših prostovoljcev ali podpornikov ima svoj blog ali spletno stran, mogoče Facebook profil ali podobno. Pogovorite se najprej s tistimi, za katere veste, da imajo svojo spletno stran in jih prosite za povezavo. Vsekakor jim ponudite, da boste povezavo na njihovo stran postavili tudi na spletno stran vaše organizacije. Ustvarite seznam vaših sodelavcev, podpornikov ali prostovoljcev in si tako izmenjajte povezave. (op. a. 2013 – vidite, tako kot sem jaz prijazen do “svoje” nevladne organizacije, ki sedaj dobi povratno povezavo, ker so res ql. www.zainproti.com)

Rate this post