Google+ in SEOGoogle+ je in ni. Nekako ostaja med vsemi temi socialnimi omrežji, nihče ne želi dokončno obupati nad njim in nihče ne bo zapustil Facebooka, zato da bi ga uporabljal.

In ni čisto jasno kaj je z njim. Veliko idej o tem, kam bodo šla socialna omrežja, pravi, da iz Google+ ne bo nič. Enostavno zaradi tega, ker ni nič novega. Ja, je nekako drugačen od tega, kar je Facebook, ampak ne pokaže resnega preskoka. Tako kot je bil preskok iz emaila v Gmail, ali myspaceja na Facebook. In za majhno razliko se nihče ne bo prestavil iz Facebooka na Google+. Ker je napor enostavno prevelik. Na Facebooku imamo vse prijatelje in “prijatelje”, fotografije, in praktično že skoraj zgodovino. Ker tega ni mogoče enostavno preseliti na Google+, še pomembneje pa, ker ni resnega razloga, zakaj bi šli tja, tja enostavno nihče ne gre.

Po drugi strani je Google+ res fajn in postaja vedno bolj fajn. Google s tem, ko postaja vse bolj vseprisoten, in vse bolj združuje različna orodja, lahko poskrbi, da bomo čisto nezavedno začeli uporabljati Google+. Hangouts sedaj že povezujejo Google+, google chat in gmail, v katerem je marsikdo uporabljal G chat. Enako, bolj kot se Google+ stvari pojavljajo v klasičnih iskalnih rezultatih (avtorji, +1 ipd), bolj je ljudem normalno, da uporabljajo Google+ ko praktično skoraj ne vedo, da ga uporabljajo.

Google+ ima še dodatno prednost, namreč to, da se govori po spletu, da povezave iz Google+ prinašajo večjo dodano vrednost za SEO, kot povezave iz drugih omrežij. Ni čisto jasno, če je to res, ampak, ko se o tem govori, to SEOjevci začnemo uporabljat. Dodatno, ker očitno moramo uporabljati Author tag, to pomeni, da moramo začeti resno uporabljati Google+, kajti, več ljudi, kot te ima v krogih, večja je možnost, da google prikaže tvoj author tag v iskalnih rezultatih (tukaj malo špekuliram) in lepše zgleda v iskalnih rezultatih, če zraven piše, da te ima 1000 ljudi v svojih krogih.

Torej? Jaz se nekaj trudim, da ga uporabljam, ampak nekako mi ne gre. Ker 1. že imam prostor za vse svoje objave. Nekaj gre na FB. Objave iz tukaj grejo še na FB stran. In to je to. Ne vidim dodane vrednosti, če objavim nekaj tudi na Google+. Čeprav, sedaj ko vsak post objavim na vseh treh omrežjih, se nekaj prometa dela tudi iz Google+. Kar pomeni, da se vsaj malo izplača. Seveda je krivo tudi to, da nimam prav urejenih stvari na Google+. Uporabljam samo svoj osebni profil, čeprav imam sicer Google+ stran za optimizacija-strani.infoin poleg tega sem odkril, da imam tudi Google+ skupino “optimizacija spletnih strani v Sloveniji”. Ne da bi sedaj delal reklamo, ampak vse te stvari imajo manj followerjev, kot karkoli na Facebooku ali Twitterju. Torej glede na to, da nisem nič kaj resnega vlagal, ne morem pričakovati nič kaj resnega. Ampak, kot rečeno, očitno bo to potrebno spremeniti.

Korak 1 je že narejen. Google plus badge je že dodan na levo stran tega bloga. Sploh nisem vedel, da google to ponuja. Nekako tega tudi nisem videl na drugih straneh. No, mogoče sem stvar zignoriral. Ste ga vi videli, preden sem vam povedal, da sem ga dodal?

Ok, kaj bo iz vsega tega, ne vem. Zaenkrat je moj naslednji cilj, da se moje informacije o avtorju pogosteje (ali sploh) pokažejo poleg mojih rezultatih v Googlu. Glede na to, da je moj author tag povezan na 4 različne strani, bom videl, če se bo kaj zgodilo. V osnovi imam majhen test narejen, pa bomo videli kaj se bo iz tega izcimilo. Nimam sicer ideje, da bo to nekaj zelo vplivalo na SEO, ampak sej vemo, malo po malo, pa se bomo spet pojavili na prvi strani iskalnih rezultatov. (mimogrede, danes 21. mesto na “optimizacija strani”, očitno se res nekaj dogaja).

Kaj pa vi? Uporabljate? Imate author tag nastavljen? Imate stran za podjetje? Ali je vse skupaj samo zabijanje časa?

Rate this post

Comments (1)

  1. In ima ta post več Googlev plusov kot lajkov oz. Twitter zaznamkov (ali kakorkoli se jim že reče :D).

    🙂

Comments are closed.