Tisti, ki pridno berete ta blog, ali pa malo googlate informacije o optimizaciji spletnih strani verjetno veste, da ima ta stran težave z googlom. Google se je nekje enkrat odločil, da te strani ne bo prikazoval visoko v iskalnih rezultatih in tako sedaj je. (Ni ravno, da ne bi vedel kaj narediti  proti temu, ampak optimizacija bi zahtevala več časa in več dela, ki ga trenutno enostavno nimam za to stran. In potem je kot je.) In glede na to, da postaja jasno, da se bo v kratkem spet nekaj resno spremenilo v načinu kako Google ocenjuje spletne strani, si poglejmo, kaj lahko naredimo, da naša spletna stran preživi kljub temu, da Google ne prinaša več toliko prometa na spletno stran.

Matt CuttsPred tem pa, kaj se bo spremenilo? Seveda ne vemo, ampak Matt Cutts na veliko razlaga, da bo akcija. Penguin update 2.0, ki ga napoveduje, v spodnjem tweetu, potem pa so še dodatno izdali celo video, ki govori o tem, kaj bo to prineslo. Preberimo, poglejmo, potem pa se vidimo spodaj z nekaj idejami, kako razširiti naš spletni marketing, da ne bomo odvisni samo od Googla.

Ok, torej Google se bo še bolj posvetil pregledovanju povratnih povezav in iskal tiste, za katere misli, da so plačane, pa tudi če je to plačan članek na nekem portalu. Takšne povezave bi morale biti označene kot nofollow, v nasprotnem primeru jih Google ne želi upoštevati. Zanimivo, v osnovi tisti, ki dalj časa spremljamo te video posnetke vemo, da Google zelo subtilno pove stvari in da znajo pogosto okoli resnice krožiti kot mačka okoli vrele kaše, tako da točno kaj se bo zgodilo v naslednjih dveh tednih ni čisto jasno. Kot nikoli ni. Edino kar je jasno je, da če se držimo čisto čisto legalnih stvari, bomo lahko preživeli dolgoročno in nas takšne spremembe ne bodo skrbele.

Kaj pa lahko naredimo, da nismo popolnoma odvisni od uporabnikov, ki jih Google pripelje preko organskega iskanja? Nekaj stvari zagotovo:

1. Kvalitetna vsebina za dolge ključne besede. Vaša spletna stran bo težje kaznovana v celoti, če bo imela veliko kvalitetne vsebine in bo kot takšna dobivala obiskovalce iz najrazličnejših večbesednih ključnih besed (t.i. long tail), kajti če sedaj dobivate obiskovalce iz iskalnikov na le nekaj glavnih ključnih besed (recimo ure), vas lahko reši to, da ste napisali članek na blog, na katerem govorite o “Kaj je kvalitetno usnje za pas za ročno uro”, kajti veliko večja verjetnost obstaja, da boste še dobili kakšen promet na kvalitetno usnje za pas za uro, kot pa za ure, če se stvari v Googlu spremenijo. Logika za tem pravi, da je konkurenca za “kvalitetno usnje za pas za uro” veliko manjša, zato lahko vaša spletna stran še vedno rangira. (primer morda ni najboljši, ampak logiko pa prikaže).

2. E-mail marketing. Moja spletna stran vsakokrat, ko objavim nov prispevek, dobi poglede preko e-mail marketinga, na spletni strani sta dve opciji, ena je, da se naročite na prispevke preko e-maila, torej da vam (brezplačen) sistem Feedburner pošlje email z zadnjo objavo, druga pa je, da se naročite na e-mail novice, ki jih ročno sproduciram vsake toliko časa (pogosteje kot jih pošiljate, boljši je odziv, jaz jih veliko preredko). Uporabljam Mailchimp, ki je za manjše število brezplačen in izredno enostaven za uporabo, zato ga predlagam tudi vam. Preko e-mail marketinga lahko neposredno ponujate tudi produkte, ne samo vsebin in tako dodatno prodate izdelke.

3. Socialna omrežja. optimizacija-strani.info je na Facebooku in jaz sem z njim na Twitterju, kar pomeni da tudi vsak prispevek objavim na teh dveh socialnih omrežjih (ok, tudi na Google+, ki postaja vedno pomembnejši) in tako na spletno stran pripeljem obiskovalce, ki ne potrebujejo Googla, da bi me našli. Redna komunikacija na socialnih omrežjih vam bo zagotovila, da boste imeli redne in zagrete sledilce, ki bodo radi brali vaše stvari, seveda lahko, vi ki prodajate stvari, na omrežjih objavljate tudi kakšne ponudbe, produkte, akcije in tako neposredno prodajate. Seveda, počnite to tako, kot se na teh omrežjih spodobi, ne bit spamerji.

4. Oglaševanje. Ja, Google bo še vedno z veseljem vzel vaš denar za oglase, tudi če se je odločil, da vaša spletna stran ni primerna za prikazovanje visoko v iskalnih rezultatih. Google Adwords so odlični način za marketing iz enega samega razloga. Merite lahko vsako stvar, ki jo želite. Za vsak prodan produkt boste lahko vedeli, koliko ste morali plačati, da ste ga prodali. In potem boste lahko še izboljšali kampanjo in oglaševali še ceneje.

5. Držite se za beli klobuk. Ja, vem ja, problem je, ker optimizacija, če je narejena tako, da bo dolgoročno ok, traja in zna biti draga. Lahko se vam zgodi, da boste mesece plačevali, preden boste dobili povrnjen vaš denar, ampak tako to pač je. Tudi v klasično oglaševanje blagovne znamke morate nekaj časa vlagati, preden vsi hitijo kupovati v vašo trgovino. Ampak na koncu se splača, ker boste še mesece in leta glavni v iskalnikih.

6. Google+. Ja, o socialnih omrežjih sem pisal že zgoraj, ampak Google+ je drugačen. Najprej si naredite profil, nato iz vašega bloga z author tagom linkajte na vaš profil in tako pokažite Googlu, da ste vi avtor tega prispevka. To vam bo pomagalo takoj, kajti vaši rezultati v Googlu bodo izgledali boljši, če bo vaša slika zraven, dolgoročno pa boste s tem preprečili, da bi Google vašo stran videl kot spammersko. Avtoriteta avtorja (author rank) postaja vedno pomembnejši signal v Googlu in vsekakor se pripravite vnaprej.

Ok, idej je kar nekaj, zavedati se pa moramo, da se je za vse te rešitve potrebno pripraviti vnaprej. E-mail marketing bazo si morate začeti delati že zdaj, da boste rezultate lahko poželi čez nekaj mesecev. Enako velja za socialna omrežja. Če boste začeli takrat, ko Google ne bo več vozil prometa na vašo stran, bo prepozno. Zato začnite zdaj!

(vir slike Seomoz.com)

Rate this post

Comments (5)

  1. Peter, dober post. Daj mi samo to povej, kaj ti osebno misliš, da si naredil narobe, da je tvoja stran izginila iz 1. strani? Linkanje, kšn blackhat mogoče? 😉

    A se je to zgodilo s Pingvinom 1. (24.4.2012), kakšna Panda ali 17.1.2013? Kdaj si izginil iz sveta? 🙂

  2. Uroš, tebe pa to res zanima. In kot verjetno veš, sem itaq vedno odprt glede teh stvari, tako da, ravnokar sem napisal post z praktično vsemi informacijami, tako da boš lahko pogledal in seveda bom vesel tvojega mnenja in komentarja. In sneak preview, Pingvin 1. Verjetno. Ni čisto jasno 😀

  3. Zanima me zato, da se nam to ne bo zgodilo oz. bi rad razumel, kaj se komu zgodi. Jaz se redno z marsikatero konkurenco dobivam na piru, edin tebe se ne da nikakor dobiti. 😉 Sem te že klical, pisal itd. 😉

    Sam zdj bi znal bit Andraž jezen, če bi se dobila. 🙂

  4. 😀 Ne, Andraž ziher ne bi bil jezen, če bi se dobila 😀 Ja, preden sem se preselil v Ljubljano, me je bilo malo bolj težko dobiti, zdaj bo tole veliko bolj enostavno.

  5. OK, np, kar javi se, ko boš za. Številko mojo in email tko al tko mas. 😉

Comments are closed.