Zadnje čase se veliko govori o težavah, ki jih imajo uporabniki Joomle in WordPressa, dveh najbolj razširjenih sistemov za spletne strani (CMS – Content management system – Sistem za urejanje vsebin, se jim reče uradno), kajti napadi najprej na WordPress, potem pa še na Joomlo se kar vrstijo. Logika je enostavna, ker je celotna koda javna, lahko kdorkoli poišče nezavarovane dele kode (pogosto delajo težave razni dodatki, na Joomli nazadnje moj najljubši editor, JCE) in preko nje napade tisoče spletnih strani. Rešitev je vsekakor redna nadgradnja sistemov in vseh dodatkov, kajti te luknje razvijalci seveda pridno zavarujejo. Ampak nikoli nismo čisto varni. To je en problem, ki ga reši CloudFlare.

Drugi problem je hitrost nalaganja spletne strani. Vaš server, na katerem gosti spletna stran, naj bi bil fizično postavljen čim bližje uporabniku. Torej, če je namenjen slovencem in slovenkam, ga postavite nekje v Sloveniji. Oziroma najamete prostor nekje v Sloveniji. E, to vedno ne gre, tale stran je na Hostgatorju nekje v ZDA, ker imam tam pač server zakupljen in je na njem svašta mojih strani, tudi tale. Druga težava je seveda ta, da so nekatere spletne strani namenjene uporabnikom iz različnih držav, torej to, da bi jo postavili v državo, kjer je najbližje uporabnici, sploh ni mogoče.

Evo rešitev vseh vaših problemov. CloudFlare. Orodje, ki je namenjeno reševanju točno teh dveh težav. In je v osnovi še celo brezplačno. Kaj in kako to počne? Beri spodaj.

1. Varnost spletne strani. Ves promet za vašo spletno stran teče preko CloudFlarejevih serverjev. Kar pomeni, da vas lahko CloudFlare zaščiti pred grdimi ljudmi. CF namreč zbira informacije po vsem svetu in identificira “uporabnike” ki delajo škodo po spletu. Takšnim uporabnikom enostavno sploh ne dovolijo priti na vašo spletno stran. To je še posebej primerno za strani, ki jih ne morete nadgraditi na najnovejšo verzijo CMS-ja, ampak laufate Joomlo 1.0 ali pa kaj vem kakšen zastarel CMS. CloudFlare vas bo v precejšnjem delu rešil nočnih mor, ko vam vdrejo v spletno stran in jo uporabljajo za različne nelegalne posle. V osnovi je taki vunbacač, ki ve, kdo so šalabajzeri in jih ne spusti do vaše spletne strani.

2. Hitrost nalaganja. Cloudflare ima serverje po vsem svetu in na vse te serverje naloži vašo spletno stran. Ko pride uporabnik iz ZDA do serverja, mu bo pokazal spletno stran iz serverja v ZDA. Ko pride uporabnik iz Slovenije, mu bo pokazal stran iz serverja na Dunaju. Tako da ste sedaj vi praktično na Dunaju in ne v ZDA, kjer je v osnovi moja spletna stran. Na takšen način se spletna stran nalaga hitreje in uporabniki so bolj veseli in tudi iskalniki bodo imeli vašo spletno stran veliko bolj radi.

Iskreno povedano je CloudFlare izredno enostavno namestiti. Registrirate se, dodate vašo domeno, oni to nekaj vse pregledajo in potem vam podajo dva DNS naslova, ki ju vi nastavite kot DNSje za vašo domeno. In to je to. Tam je sicer svašta nekih nastavitev, ampak jih lahko v osnovi pustite takšne kot so. In to je to.

CloudFlare zaščita spletne strani

CloudFlare zaščita spletne strani

Zdaj pa še na hitro poglejmo, kaj je CloudFlare naredil za mojo spletno stran. Enkrat v prihodnosti bom še poročal o spremembi hitrosti, zaenkrat se kaj veliko ne pozna, oziroma vsaj v GWT ne vidim nobenih pametnih rezultatov. V CloudFlare bi morala biti tudi ta številka, vendar je ne vidim. Glede varnosti pa takole, po statistiki, ki jo kaže CloudFlare je kar četrtina obiskovalcev te spletne strani takšnih, ki nimajo dobrih namenov. V času odkar sem ga nastavil (ni ravno dolgo), je spletno stran zaščitil pred 1400 takšnimi zahtevki, ki jih je podalo 242 unikatnih “uporabnikov”. Kar ni ravno malo. Optimizacija-strani.info je sicer vse updejtan pa to, res pa je, da ima veliko nekih dodatkov, tako da se lahko po moje hitro najde kakšna luknja in res si ne želim, da bi vsi ti moji prispevki izginili.

Kdo to uporablja od vas? Kakšne imate izkušnje?

P.s. ravno ko sem to spisal, se je odprla tudi debata na internetmojstru.

Rate this post

Comments (2)

  1. Hvala za tale zapis. Tudi sam sem s svojo stranjo še na stari Joomli in mislim, da bi mi znalo takšno “orodje” oz. programska oprema kar dobro koristiti.

  2. Jaz to uporabljam že nekaj časa, morda eno leto. Težko rečem, ali je izjemno koristno orodje. Nekajkrat se je zgodilo, da stran ni bila dosegljiva, moj ponudnik je imel težave pri zagotavljanju dostopa, je bila pa zato stran dostopna off-line prek CF-ja. Torej je to plus. V statistiki je kar precej neželenih obiskov, vendar tu težko rečem, kdo so dejansko ti uporabniki. Glede hitrosti težko poročam, ker prej nisem imel nekega orodja za merjenje hitrosti, po zdajšnjih podatkih pa dostopnost ni tako slaba. Pod črto mislim, da je reč solidna.

Comments are closed.