Google je na I/O 2013 konferenci predstavil veliko novosti. Poleg predelanega Google+, Google Hangouts in odličnih stvari ki jih bodo delali s fotografijami, ki jih naložiš na Google+, (in najboljšo stvar, izmed fotografij enega potovanja, ki jih naložiš, ti že oni izberejo fotke, za katere mislijo, da bi jih rad imel. Torej nič več sortiranja 1000 slik) tudi nove Google maps. Ki so še v testni fazi, ampak če se prijaviš, ti jih tudi odobrijo. In danes, ravno ko sem se odpravljal spat, sem dobil povabilo, da sem noter. In ni bilo drugega, kot da si grem stvar ogledat.

Ideja novih Google maps je enostavna, umaknit iz ekrana vse, kar je v napoto in pokazati le zemljevide. Ki so lepši, in vsebujejo veliko več informacij. Stvar, ki je mene najbolj presunila, je User generated Street view. Kar pomeni, da lahko vzamejo fotografije, ki jih uporabniki naložijo in iz njih sestavijo 3D pogled ulic, predvsem pa notranjosti prostorov. Torej se jim ne bo treba več toliko voziti (sprehajati, potapljati) po svetu, ampak bodo enostavno lahko vzeli fotografije in iz njih sestavili 3D pogled. Enostavno bomo sedaj lahko počasi videli notranjost najrazličnejših stavb, ne da bi se Google moral truditi za to.

Novi google maps

Ker smo na SEO blogu se je potrebno seveda vprašati, kaj točno to zdaj pomeni za optimizacijo spletnih strani. Veliko pravzaprav. Na zgornji sliki vidimo, kako izgledajo novi Google maps, ko jih uporabljaš kar tako. Zemljevid, ki je seveda lepši in boljši in svašta, spodaj pa ima linke do Streetview pozicij, ki so v bližini in zanimive, ter do fotografij, ki so v bližini. Ok, gremo naprej, ko iščeš neko podjetje (oni so predlagali Suši, zato sem poiskal suši) se ti na zemljevidu pokaže kartica tega podjetja.

sushi na Google mapsNa kartici so osnovne informacije o podjetju, kontaktne informacije in fotografije podjetja. Zraven še ocene strank in zvezdice, kako so vas stranke ocenile. To je sedaj že zelo pomembno. Te informacije se tako ali tako lahko pokažejo že sedaj v klasičnih rezultatih v Googlu, vendar se ne kažejo tako zelo pogosto. In kje je problem? Problem je v tem, če nimaš ravno najboljše urejenega svojega podjetja na Google maps. Na hitro sem poiskal najboljše, super duper in oh in sploh podjetje, ki se ukvarja z Bazeni. Njihova nova ljubljanska poslovalnica sploh še ni na zemljevidu, ko sem pa poiskal mariborsko, ki obstaja že zelo dolgo (25 let so že carji bazenov, savn in vsega kar je s tem povezanega), sem dobil spodnjo sliko. Očitno morajo tukaj še nekaj narediti na tem, da bodo lepo predstavljeni. Problem je pač v tem, da je na enem mestu zelo veliko različnih podjetij, ki jih Google težko loči, če mu ne pomagamo ročno.

Remax bazeni na Google MapsOk, poiščimo nekoga drugega, ki ima malo bolj urejeno kartico, sem rekel in vtipkal Dominatus. Koga pa. 😀  Evo še en link za njih. In spodaj print screen, kaj vse se pokaže pri podjetju. Zanimive so tudi fotografije okolice. Kar pomeni, če boste dodali ali pa če bodo vaše stranke dodale vhod v vaše podjetje, pa še kaj drugega, ne vem, tablo podjetja, se bo to vse videlo. Stranke, ki vas bodo iskale, si bodo tako lahko veliko enostavneje zapomnile, kako vas najdejo. To je pa že fajn, ali?

Dominatus na Google MapsVidimo, da je skoraj zelo lepo urejeno to podjetje, potrebovali bi še kakšno oceno storitev, kakšno mnenje uporabnika. Google to tudi sam poišče, če jih nimate ravno v Googlu, jih bo poiskal na drugih portalih. Zato je nujno, da veste, kakšni so odzivi vaših strank. Da ne boste doživeli takšnega PR fiaska.

No, potem sem šel pogledat še malo, kako se kaj slovenski turizem izkaže. Nič kaj posebej dobro. Ko vpišemo Hotel Kranjska gora, lepo vidimo hotele v Kranjski gori, ko izberemo enega (moj najljubši) pa vidimo informacije o hotelu.  Do tukaj vse lepo in prav.

Hoteli v Kranjski gori

Potem kliknemo na 4 reviews in se nam odpre Google+ stran tega hotela. Zelo zanimivo je to, da nam pokaže kdo iz naših Google+ krogov se je že čekiral v tem hotelu. Škoda pa je, da hotel ni dodal več fotografij, kajti vidimo lahko samo dve fotografiji, pomembno pa je, da lahko iz te strani neposredno kar rezerviramo hotel. 110€. No ja no. (Resno, kdo to dela za Hotele Kranjska gora? To morate narediti veliko boljše.)

Problem? Problem je s tem, da prikaz poti do česarkoli sploh ne deluje. Sem probal from home to Remax, nič. Pa from home to work (te dve destinaciji sem že dodal zaradi Google Now), nič. Poskusil vpisati naslova obeh destinacij, spet nič. Svašta. Potem poskusil Maribor, Berlin, opet nič. Očitno stvari še ne delajo čisto tako kot bi morale. Poleg tega pa je celoten google maps sedaj že zelo zahteven za računalnik. Moj bogi Viktorček je skoraj počepnil, ko sem browsal po različnih zemljevidih.

Directions ne deluje v Google maps

Google maps ima še svašta novosti, med drugim tudi to, da se zemljevidi stalno spreminjajo, glede na to kaj iščete. Če iščete hotele, bodo bolj izpostavljeni hoteli, če iščete zabaviščne parke,  bodo izpostavili te in druge zanimive stvari, ki bi vas lahko zanimale. Zelo fajn.

Kaj pravite vi? Zanimivo?

P.s. če še ne veste, danes je prišla ven informacija, da se je Informacijska pooblaščenka dogovorila z Googlom in sedaj bomo dobili Street view tudi v Sloveniji. In Google nas bo obvestil kdaj in kje nas bo snemal. 😀

Rate this post

Comments (2)

  1. Zanimiva predstavitev.
    Morda pa bi lahko napisal tudi kaj o tem kako naj se podjetja pripravijo, da bodo na novih mapsih čimboljše predstavljena.

  2. Primož, prihaja tudi ta članek, sicer pa na kratko, google.com/places in google+ stran za podjetje.

Comments are closed.