Google Not provided keyword

Že nekaj časa se nam v Google Analytics pridno prikazuje “ključna beseda” “not provided”, ko preverjamo preko katerih ključnih besed so obiskovalci preko iskalnikov prišli na našo spletno stran. Vse skupaj je povezano z varno povezavo (https) preko katero se (samodejno) dostopa do googla, seveda pa gre za namensko odločitev Googla. Obseg tega skrivanja ključnih besed je počasi rasel, v zadnjem času pa po različnih poročilih močno raste in naj bi že dosegel 75 % (tudi za to spletno stran je trenutno stanje te ključne besede za zadnji mesec 76 %) Kar pomeni, da tri četrtine obiskovalcev pride na našo spletno stran, pa ne vemo, katero ključno besedo so vpisali v iskalnik.

Zakaj je to problematično? Ja, težko delamo optimizacijo, če ne vemo katere ključne besede so tiste, ki nam prinašajo največ obiskovalcev. Google Analytics sicer ponuja alternativo, ki pa pove nekoliko drugačne stvari, na nekoliko drugačen način. Če ključne besede, preko katerih so obiskovalci prišli na našo spletno stran vidimo v Traffic sources – sources – search – organic, lahko v Traffic sources – Search engine optimization – queries vidimo, za katere ključne besede se naša spletna stran prikazuje v iskalnih rezultatih, izvemo lahko tudi kakšen odstotek tistih, ki so videli našo stran so kliknili na rezultat in dodatno, na katerem mestu se je naša spletna stran prikazala. Vse vredu, težavi sta dve, 1. najprej potrebujemo dostop do Google Webmaster Tools za to spletno stran (kar je včasih bolj problematično, kot se zdi) in dodatno, tukaj so podatki precej bolj približni, saj so številke zaokrožene. Torej so številke bolj približne in lahko manj natančno planiramo stvarii. Dodatno, da ne pozabim, ne vidimo ključnih besed za zadnja dva dni.

Vse skupaj je enostavno malo beda, Google se odloči, da nam bo dal manj podatkov, mi pa lahko nekoliko bolj plavamo v zraku in upamo, da bomo pravilno pogruntali, kaj in kako. Seveda nam na koncu to uspe, ampak zakaj komplicirati, če ni treba…

Rate this post

Comments (4)

  1. Ne verjamem, da je to slaba stvar(prej je to slabo za naročnike) samo se bo treba prilagoditi, ali pa bomo prešaltali na Bing:)

  2. Peter, se strinjam, bomo šli nazaj na najdi.si? 😉

  3. Jaz grem na slowwwenia.com. Direktoriji FTW! 😀

  4. Se malo podcenjeno teh 25 procentov skorajda ni vec podatkov.

Comments are closed.