Google je bil star petnajst let in za lastnike spletnih strani je seveda moral pripraviti nekaj novega in zanimivega. Gee, thanks, ne bi bilo treba. Google je namreč na predstavitvi 27.9. objavil, da že en mesec uporablja nov algoritem. Najprej naj opozorim, da ne gre za nadgradnjo algoritma, kot je bil Penguin ali Panda, ki sta vplivala na približno 10-15 % spletnih strani. Ne, hummingbird (kolibri) je nov algoritem, takšen, kot je bil Caffeine leta 2010. Po uradnih informacijah, naj bi vplival na 90 % iskanj. Še pomembneje je, da Hummingbird deluje že mesec dni. Za razliko od Caffeine updateja, ko nam je Google lepo vnaprej povedal, kaj se bo zgodilo, dobili smo celo “testni google”, kjer smo lahko videli spremembe, so sedaj spremembo kar uvedli in nas kasneje obvestili o njej.

Ok, kaj ta sprememba v Googlu pomeni?

1. Google bo pošiljal manj obiska vaši spletni strani. Glavna ideja sprembe je, da bi Google lahko še bolje sam odgovarjal na vaša vprašanja. Knowledge graph, kot rečemo temu, je način, ko google sam odgovori na vprašanje, ki ga vpišemo. Google na različne strani zbira informacije iz različnih spletnih strani in jih potem poskusi prikazati. Če ne veste, o čem govorim, vpišite v Google 100 * 20 = in pritisnite išči. Google bo enostavno izračunal za vas in vam zraven prikazal še kalkulator. To je le ena možnost. Ok, da vam dokončno pokažem, kaj mislim, vpišite v Google “how high is mount everest” in G bo prikazal odgovor, dodatno pa še precej več informacij. No in tega bi Google še več. Kar pomeni, da si G postreže z informacijami iz vaše spletne strani in jih prikaže sam. N atakšen način vi ne dobite obiskovalca in mu ne morete ponuditi ničesar drugega. Ampak tako to je.

2. Google bi rad bil še bolj natančen. Kot so povedali, bi radi obiskovalca poslali na točno specifično podstran znotraj neke domene, ne na približno podstran. Torej točno tisto, kar zanima uporabnika, ne nekaj podobnega. Kaj to pomeni za vas? Po moje to, da bo potrebno pripraviti več pristajalnih strani na vaši spletni strani. Če imate spletno trgovino, to pomeni, da verjetno pristajalne strani, na katerih prodajate produkte ne bodo več dovolj. Preverite, kaj točno iščejo vaši obiskovalci in takšne podstrani pripravite za obiskovalce. Ja, verjetno bo to pomenilo, da morate pripraviti še dodatne podstrani, na katerih opisujete uporabo produktov, obiskovalcem poveste, kako se vaši produkti razlikujejo od drugih ipd. Vsekakor bo zanimivo branje članek o objavi vsebin na vaši spletni strani.

Kaj pravite, ste videli kakšno spremembo količine prometa na vaši spletni strani? Če pravilno razumem stvari v osnovi še ni prišlo do večjih sprememb v pozicioniranju spletnih strani. Vsaj nikjer nisem videl večjih omemb, pa tudi pri nas tega nisem opazil. Pa vi?

Rate this post