Optimizacija spletnih strani je moja strast

Že nekaj časa me žuli ta prispevek, praktično že odkar je prišel ven nov Google update, Penguin 2.1. Zadnje čase se veliko dogaja v Googlu in veliko tega lahko preberete po tujih blogih, če želite. Hummingbird, ki bi naj bil praktično največji update ever, je poskrbel, da bo Google lahko še bolj razumel vsebino vaše spletne strani, še več odgovorov dal neposredno v iskalnih rezultatih in da ga bo (teoretično) še težje manipulirati. Ni čisto jasno, kaj je naredil nov Penguin, izmed tega, kar je jasno je to, da je poskrbel, da morajo biti povratne povezave na spletno stran še bolj diverzificirane, uporabljati morajo manj keywordov in Google še bolje najde spletne strani, ki pridobivajo bolj nenaravne povezave kot naravne in jih bo prej zmetal ven iz indexa.

Ampak na koncu koncev ni na zahodu nič novega. Teorija in praksa o tem, kako imeti uspešno spletno stran je enaka že leta. Ko sem začel delati SEO v svojem lastnem podjetju, smo s podjetji, s katerimi sem sodeloval (in ki sem jim še danes hvaležen, da so zaupali vame) delali točno to, kar lahko danes, z največjo iskrenostjo svetujem komurkoli, ki bi želel delati dober SEO. Za ključne besede, ki so pomembne, smo že takrat pripravljali pristajalne strani s kvalitetno vsebino. Ne, to nikoli ni pomenilo, da na stran daš samo produkte, brez ali s kratkimi opisi. Ne, to je pomenilo, da si na stran lepo dal 1000 besedni članek, potem pa zraven produkte. Članek, ki je bil informativni in so ga ljudje radi prebrali. Ker na koncu koncev so prišli po to. Če so prišli po produkte, so pač poscrolali malo nižje po strani in so te produkte kupili. Poleg tega smo delali kvalitetne povratne povezave. Ja, malo smo mailali zanimivim stranem, če dajo link na nas, malo smo pisali članke in jih objavljali na kvalitetnih drugih straneh. Malo smo komentirali in malo smo pisali po forumih. Vedno tako, da je bilo kvalitetno, vedno tako, da so linki ostali, ker niso bili spamerski.

In res ne vem, zakaj si predstavljajo nekateri, da lahko spletna stran dobro deluje, če se z njo ne ukvarjaš. A katerakoli stvar v biznisu deluje tako, da se z njo ne ukvarjaš? A če nehaš odgovarjati strankam, potem boš še vedno prodajal? A če daš en oglas v cajtng, bo tri mesece kasneje še vedno prodajal? Ne, ne bo.In isto je s spletno stranjo. Ni opcije, da jo narediš in bodo prišli. Te opcije nikoli ni bilo. In enako je z optimizacijo. Ne gre tako, da si naredil stran, sedaj pa se je ne boš dotaknil, pol pa bo prva na Googlu za karkoli že.

Še preden smo imeli pande in penguine, ko smo imeli caffeine in druge updejte, je bila stvar ista. Kvalitetna spletna stran je dobivala obisk. Nekvalitetna ga ni dobivala. In kaj je kvalitetna spletna stran? Mah, sej to je čisto jasno. Takšna, ki pritegne ljudi. Kaj pritegne vas? A se vsak dan vrnete na 24ur.com, ker imajo dva meseca stare članke? Ne. (lubi bog nebeški, upam da ne 😉 ) Pogledate jih, ker veste, da so napisali nekaj novega. Ali pa greste poiskati stari članek, ki je izredno dober (ok, to ne greste narediti na 24ur.com, ampak nekam drugam). In tudi ne greste na mladina.si, ker veste, da imajo tam čisto enak članek, kot ga lahko preberete na radio-ognjišče.si. Ne, ker dvakrat brati istega članka pač ne želite. Ker to nikogar ne zanima. Ok, zdaj vemo kaj vas zanima. Sedaj pa se vprašajte, ali bi vaša spletna stran zanimala vas? Ne, če so na njej iste informacije že 3 leta. Ne, če na njej ni nič pametnega za prebrat, ampak boste prebrali isto, kar ste prebrali že na 10 drugih straneh. In zdaj je jasno, kaj je potrebno delati na vaši spletni strani. Enostavno ko pasulj. Še jaz ga znam skuhati.

In še ena stvar, preden neham s tem prispevkom, v katerem bentim. Verjamem, da imate v podjetju nekoga, ki se spozna na računovodstvo. In ta oseba je tudi zadolžena, da vsaki dan preveri, če so prišli računi in kateri računi so bili plačani in te stvari porihta. Enako imate zadolženega nekoga, ki dviguje telefone. Vsak dan. Vsak telefon. In če pride stranka skozi vrata, je v podjetju nekdo, ki bo rekel “Dober dan, kaj pa želite”. In, popolno presenečenje, tudi za vašo spletno stran potrebujete nekoga. In enako, kot za računovodstvo ne date mene, ki nimam pojma o številkah in ponavadi založim polovico računov, tako tudi za spletno stran ne boste dali nekoga, ki nima časa delati na spletni strani, ki nima znanja delati na spletni strani in ki nima interesa delati na spletni strani. Ali pa mislite, da je spletna stran izjema. Splet že res res veliko časa ni nekaj, s čimer se igrajo ljudje. Na njem se obrnejo milijoni. Vsak dan. Vi boste pa za spletno stran zadolžili nekoga, ki sicer zna premikati miško po ekranu, tako ali tako pa nima časa, da bi se s temi interneti pa fejsbuki ukvarjal. Svaka čast.

Rate this post

Comments (6)

  1. Evo, kr tak iskren, odkrit prispevek. Peter, me je pa tvoj mailing sfalil. Tvojih novih postov enostavno ne dobivam več, kako to?

    Ja, vse je simpl, zato si zdj prvi. No, pa zato, ker maš staro EMD domeno nazaj. 😉 Red Orbit ma brand, ni pa visoko. 😉 EMD ma še vedno ful veze, pomoje fuuul preveč. 🙁

  2. Hej, morem pogledat kaj se s temi maili dogaja, ampak občutek imam da se je nekaj uničlo pri rihtanju e-mail naslovov in sedaj nimam pravega dostopa do feedburnerja…

    Ja, EMD je še marsikje izredno pomemben, po moje zato, ker vsi ti updejti sploh še niso prišli do nas, ker v angleščini vidim bolj malo tega, v slovenščini pa zelo veliko. Red Orbit pa se bo sedaj selil na novo domeno, tako da bo to tako ali tako še zanimivo, kaj se bo zgodilo…

  3. Aja, na novo, ne bo več optimizacija.eu? Ja, to me pa res zelooo zanima, kaj se bo zgodilo. teoretično se ne bi smelo nič. 😉

  4. Ne, ne, optimizacija.eu ostaja, red-orbit.com se je preselil na red-orbit.si (sorry DNS tezave, pa nisem mogo odgovorit)

  5. Zakaj pa to? Kje je razlog, zakaj misliš, da je to dobro? Com domena je kar v redu, a ni?

  6. Ni zarad koncnice, ampak locili bomo vsako jezikovno razlicico na svojo domeno. Ni SEO bolj PR razlog.

Comments are closed.