Najprej sem želel napisati NORO. A ima lahko ta izraz dvojni pomen. Nova Google Adwords funckionalnost je NORA priložnost za vse oglaševalce z večjimi email bazami, a še večja norost je, da je Google potreboval nekaj let, da je dohitel Facebook pri tem.

Da ne “zalutam” predaleč od bistva in neham pljuvati v lastno skledo. Vseeno je Google moj vsakdanji kruh in “najboljši prijatelj” … Vse o Google-u pa pove ta slika:

images

Preskočim raje k bistvu. 🙂

O čem se sploh gre?

Facebook že nekaj let omogoča oglaševalcem, da uvozijo bazo emailov, torej emaile svojih starih strank, emaile sodelujočih v nagradnih igrah ter drugih bolj ali manj legalno pridobljenih email naslovov ter nato oglašujejo le tem oz. naredijo prilagojen oglas za stranke, ki jih že poznajo.

Želel sem pridobiti tudi točen podatek, kdaj je FB že uvedel to funkcionalnost, a je že toliko časa nazaj, da v nekaj minutah nisem uspel izbrskati tega podatka. Ker pa ima Google nekaj novega, ne bi bilo lepo, da se 2 uri ubadam s FBjem.

Po občutku bi rekel, da je bilo to že leta 2011, če kdo ve bolj točno ali se mu da brskati po netu, naj zapiše v komentar. Točen odgovor nagradimo z javno pohvalo. 😀 😀

Google is here in jaz PRVI FIRBEC V SLOVENIJI

Od nedelje to funkcionalnost omogoča tudi Google Adwords in verjamem, da bo odlična podpora vašim email in drugim oglaševalskim kampanjam.

Gre za popolnoma novo možnost, ki je bila šele v nedeljo predstavljena na uradnem Google blogu: http://adwords.blogspot.si/2015/09/Google-brings-you-closer-to-your-customers.html. Prispevek na Googleovem blogu pa odpre kar nekaj dodatnih vprašanj.

Za dodatna vprašanja sem se obrnil na Google Support team, support blog in druge vire ter prišel do nekaterih zanimivih informacij, ki sem jih zapisal spodaj. Mimogrede, se moram prav pohvaliti, da sem glede novega produkta, ki se imenuje Customer Match, PRVI V SLOVENIJI, ki sem povpraševal po dodatnih informacijah na supportu. 🙂

Posted @ Funny-Picks.com

Več o Google Adwords: Customer Match in moja vprašanja

Kdo lahko uporablja Customer Match:

Customer Match žal še ni na voljo vsem, saj gre trenutno za beta produkt. Kot člani Google partners sistema https://www.google.com/partners/#a_profile;idtf=3343451523;qury=dominatus z nadpovprečno oceno, ko je govora o skrbi za naše stranke, imamo že omogočen dostop do tega.

Kdaj bo dostopen vsem

Predvidoma do konca oktobra oz. v roku 4 do 6 tednov. Ta podatek velja jemati z rezervo, saj je zadnji večji beta produkt (Gmail Sponsored Promotions – http://www.wordstream.com/blog/ws/2015/09/04/gmail-sponsored-promotions) potreboval več kot eno leto, da je bil preverjen do te mere, da so ga lahko začeli uporabljati vsi.

Kako se nastavi Customer Match

Načeloma precej enostavno. Sam sem pričakoval, da se bo opcija uvoza emailov pojavila v vmesniku pod ciljnimi skupinami, torej tam, kjer nastavite tudi remarketing liste. Uvoz mailov se naredi nekaj vrstic nižje v vmesniku in sicer pod poslovnimi podatki. Če že imate omogočen uvoz mailov, potem vam Customer Match že deluje.

Zasebnost email naslovov

Kraje mailov, spamanje in podobne grde prakse so žal postale že kar stalnica v današnjem web marketingu. Vaša baza emailov je lahko vredna ogromno, a če bo na te naslove začelo prihajati 100+ spam pošte dnevno, bo tudi vaša pošta precej slabše opazna.

Google je mislil tudi na zasebnost emailov. Ko stranka naloži emaile in Adwords iz njih ustvari Audiences, se izbrišejo iz sistema. Ko je to urejeno, lahko v vaš Adwords račun povabite druge uporabnike.

Dodatni viri (za tiste z več volje :)):

http://searchengineland.com/google-announces-customer-match-upload-email-lists-for-search-gmail-youtube-ad-targeting-231737

https://support.google.com/adwordspolicy/answer/6299717

Dodatna vprašanja?

Prepričan sem, da imate še veliko zanimivih vprašanj, na katera nisem pomislil. Zapišite jih v komentar in odgovorim na vsako kineboprevečprovokativno J.

Comments (3)

  1. […] Po vzoru Facebooka je tudi Google uvedel možnost ciljanja uporabnikov glede na njihov elektronski naslov. Kaj točno je Google Customer Match in kako deluje, si lahko preberete na tej povezavi. […]

  2. […] Za konec pa vam zaupamo še eno skrivnost, kako prodajati preko družbenih omrežij. Ste pripravljeni? Skrivnost se skriva v tem, da preko družbenih omrežij v osnovi ne prodajamo! Za direktno prodajo uporabite za to namenjene oglase oz. oglaševanje, ki vam ga omogoča večina od najbolj popularnih omrežij. Facebook oglaševanje so tako učinkovito, da ga je pred kratkim “kopiral” celo Google. […]

  3. To je bilo za pričakovati od googla. Čeprav je facebook v izjemnem porastu, saj vedno več ljudi uspešno oglašuje preko facebooka saj je CPC nedvomno nižji.

Comments are closed.