Google je že v začetku decembra pričel s testiranjem prikaza 4 oglasov nad organskimi zadetki. Najprej se je tega lotil samo v Indiji in še to samo pri zelo omejenem številu poizvedb, a je očitno pred kratkim to razširil tudi v druge države.

Tak način prikazovanja sem danes zaznal pri vseh poizvedbah, kjer so vsaj 4 aktivni oglasi. A »žal« do tega trenutno niso upravičeni še vsi uporabniki, le določeni. Prijavi se v svoj Gmail račun, obišči Google.si in išči izdelke in storitve, kjer so oglaševalci. Se tudi tebi prikažejo 4 oglasi?

Če tega še nimaš, se boš za sedaj moral zadovoljiti s tem printscreenom:

prevajanje

Printscreen je narejen na 24 colskem ekranu in to zgoraj je vse, kar lahko vidim ob prvem iskanju, torej brez »scrollanja«. Torej dobim v vidni del zaslona le 4 oglase in za spletne storitve precej neuporabne zemljevide. Koliko »scrollanja« je šele na manjšem, npr. 15 colskem zaslonu.

Tudi mobilno iskanje so pri Googlu »obogatili« z dodatnimi oglasi:

Kako prikaz oglasov vpliva na CTR organskih zadetkov?

To je stvar,  na katero sem najprej pomislil. Zelo zanimivo orodje, ki izda te podatke, najdeš na http://www.advancedwebranking.com/ctrstudy/#.  Za organski zadetek, ki ga Google uvrsti na prvo mesto, je bil v oktobru 2015 povprečni CTR 31.9 %, v kolikor ni bilo nad organskim zadetkom nobenega oglasa. V kolikor se je pred njim pojavil 1 oglas, je imel isti organski zadetek CTR samo še 21.91 %. Pri 3 oglasih nad organskim zadetkom pa je bil CTR le še 15 %.

Tekstovno je to precej težko opisat,  zato prilagam kar sliko:

adwancedwebranking

Kaj torej prikaz 4 oglasov nad organskimi zadetki pomeni za vse, ki smo poskrbeli za SEO in smo uvrščeni na prva mesta?

Nič dobrega. Po mojem mnenju gre Google v razvoju v smer, ki smo jo imeli pri nas že okrog leta 1997, z Matkurjo, Slowwwenia.com in mogoče še kakšnim imenikom – torej vse več oglasov in vse manj uporaben iskalnik.

Izrek »Če te ni na Googlu, ne obstajaš« bomo spremenili v »Če ne plačaš Googlu, ne obstajaš«. Sliši se precej podobno tistim frazam iz filmov Botri, Scarface, Goodfellas in drugim podobnim mafijskim filmom.

Ker sem ravno pri izpostavljanju slabih stvari, moram nujno še omeniti zadetke, ki mi jih Google po vseh posodobitvah algoritma ponudi danes. Grem na Google.si, izberem Google v slovenščini in vpišem fat burner. Precej verjetno iščem nekaj, kar mi bo skurilo maščobe, a dobim predvsem informativne članke iz slovenskih in celo tujih forumov, wikipedije itd. Vsi so o tem, kaj je fat burner in podobno.

Dragi Google, če je to tisto, kar zanima uporabnika, ko v Google vpiše »fat burner«, zakaj zaboga ni nobene informativne vsebine, le oglasi trgovin, ki so med organskimi zadetki redkost. Te iste strani, ki oglašujejo, dobijo oceno kakovosti 10, resda posledično tudi ugodno ceno klika, a kljub temu niso dovolj dobre, da bi se pojavile na prvi strani? Torej, “Content Is King”, pa če se komu ljubi brati to ali ne?

Ampak pustimo to za kak drug članek,  za kakšno odprto pismo Googlu. 🙂

Če se vrnem k naslovu in prikazu 4 oglasov, sem med iskanjem opazil tudi, da so izginili oglasi na desni strani. Lahko bi rekli, da je sedaj v bistvu oglasov manj, a to pomeni, da bo oglaševanje postalo dražje, ker bo na voljo manj mest, za uporabnika pa nič manj moteče in za organske zadetke slabše.

Vsekakor upam, da se ta test pokaže za korak na slabše in da pri Googlu namesto »posiljevanja« uporabnika začnejo razmišljati tako kot so pred leti oz. sem vsaj jaz imel tak vtis, in sicer kako čim bolj natančno določiti interese posameznega uporabnika, z oglaševanjem ustvariti dodano vrednost tako za uporabnika kot oglaševalca in z oglaševanjem nadgraditi uporabniško izkušnjo njihovega nekoč odličnega iskalnega algoritma, ki pa bo v tej smeri postal drugotnega pomena.

Predlagam, da vsi, ki imamo pred organskimi zadetki 4 oglase, ne klikamo na njih. Tako se bo sigurno test pokazal kot neuspešen. 😀 😀

Kako ste pa vi zadovoljni z razvojem Googla zadnjih nekaj let? Zapišite svojo izkušnjo/razmišljanje v komentar 😉

    Rate this post

    Comments (2)

    1. […] bo v letu 2016 v ZDA proračun za display oglase prvič v zgodovini večji od proračuna za search oglase. V raziskavi so ugotovili, da bo proračun za video oglase in oglasne pasice (bannerje) znašal kar […]

    2. Sedaj se bo šele prava borba za pozicije pričela. Menim pa da bo s tem še bolj ogrožena SEO optimziacija

    Comments are closed.