Googlov PageRank toolbar je odšel v pokoj, kar pa ne pomeni, da mu je tjakaj sledil tudi PageRank. Če se je še do nedavnega kdo zanašal na PageRank, je tako kot bi se kasač zanašal na staro odsluženo nezanesljivo kljuse. Zato smo se SEO »delavci« že dolgo tega prilagodili, tako da vrednost strani določimo z drugimi pripomočki  in spremljamo  druge signale. PageRank je postal le indikator zgodovine, ki je pomenil samo to, koliko je bila spletna stran oz. domena v Googlovih očeh vredna decembra 2013.

Kako potem google vrednoti mojo stran?

PageRank ni nikoli zares »umrl«, samo javen ni več. Google ga je redno uporabljal in ga še vedno, le da je leta 2013 poslednjič to informacijo delil z nami, uporabniki spleta.

In kje je zdaj PageRank?

PageRank je migiriral pod okrilje Kolibrija, tja, kjer že dobro leto tiho ždi in na vaše organske pozicije vpliva RankBrain. PageRank je tako le en element, ki vpliva na to,  kam in pod kateri iskani niz bo Google spletno stran uvrstil.

Pozabite že na PageRank!

Vse več pozornosti moramo nameniti RankBrain-u, ki je samoučeči algoritem implementiran v Kolibri in skuša posnemati človeško radovednost in predvidevati iskane nize še preden sami dokončamo, kar iščemo. Postaja vse bolj »brihten«. In če kaj spremljate druge Googlove  podvige na tem področju, se boste spomnili, kako je pred kratkim take vrste algoritem prvič premagal svetovnega prvaka v igri Go.

Tega dejstva ne smemo zanemariti, saj se bo slej ko prej ta algoritem dovolj naučil, da ga ne bomo mogli več zmesti z nobenimi bližnjicami ali triki. Verjetno pa bo vseeno imel še kakšno šibko točko, vendar ne vidim smisla, da bi iskali šibke točke, če vemo, kako ukrepati, da nas bo imel google še vedno rad. RankBrain bo po vsej verjetnosti postal vsaj toliko močen faktor, kakor sta vsebina in linki. Zato je bolje, da smo pripravljeni na to.

Kako že?

Najprej moramo razumeti, kaj RankBrain sploh počne v ozadju in kako mu lahko ustrežemo. Poskuša namreč ugotavljati povezave med ključnimi besedami, ki jih ljudje vpisujemo v iskalnik in vsebino spletnih strani. Vsebina postaja še bolj pomembna kot prej. Vsebinska optimizacija za točno določeno ključno besedo izgublja na teži, saj med najvišje zadetke že sedaj uvršča tudi strani, ki niso optimizirane za točno določeno ključno besedo – to se pravi, da imamo na strani ustrezno število ponovitev besede.

Je optimizacija spletnih strani potem sploh še smiselna?

Itak. Samo RankBrainu moramo »zlesti v možgane« in mu dati takšno vsebino, ki je ne more zavrniti. To pomeni, da ne pišemo več brezveznih kratkih vsebin »just for the sake of it« oz. samo zato, da so, pač pa moramo narediti malo bolj poglobljeno analizo, kaj ljudi zanima okoli naše ključne besede in jim preprosto takšno vsebino servirati, s čimer zadovoljimo tudi RankBrain-a. Moramo vedeti, da Google razume sklone, sinonime, celo nekatere metafore, zato jih uporabljajmo. RankBrain so uvedli ravno zato, da bo Google začel iz vsebine razumeti, kaj je bistvo spletne strani. Seveda bo naslov strani še vedno zelo pomemben, ampak googlov veliki cilj je, da bi rad nekoč popolno sortiral spletne strani glede na vsebino.

Kdaj pa bo to?

Ko bo prečesal dovolj spletnih vsebin, pridobil dovolj vzorcev in se dovolj »naučil«, zato lahko pričakujemo še kup posodobitev, ki bodo majhne, a z vsakim kamenčkom bo bližje popolnosti. Zaenkrat RankBrain ne vpliva na vse ključne besede, niti ne na vse enako, pri čemer igra vlogo tudi uporabniška izkušnja.

In kaj lahko naredim jaz, da mi treba bdeti nad googlovimi spremembami?

Če jih še ne, začnite pisati vsebine za uporabnika, ne za iskalnik. Šele, ko jo napišete, jo predelajte, da bo usklajena s SEO analizo in bo tako bolj »všeč« tudi iskalniku. Poanta je, da če nekdo pride na naš »landing page«, da se tam tudi zadrži, ne da nam takoj uide proč. Zakaj je to pomembno? Tudi s stališča optimizacije, saj Google »bere« podatke (in tudi uradno je potrdil, da so to tudi faktorji za razvrščanje strani), kot so stopnja obiska zgolj ene strani (bounce), čas zadrževanja na strani (dwell time) in druge »engaging« podatke. Torej, slaba uporabniška izkušnja bo na srednji rok škodljiva za naše pozicije v googlu, zato pri snovanju strani kot tudi oblikovanju vsebin posvetimo temu več pozornosti, saj je to naložba za boljšo uvrstitev strani v prihodnosti.

RankBrain

Kje je PageRank?! Kako naj zdaj preverim avtoriteto spletne strani v Googlu?
Oceni članek