Malo uvoda za vse tiste, ki imate čas, pa se vam ljubi brati (ostali preskočite prva dva odstavka).
Rezerviram, pakiram, zapečem CD za po poti in nažgem na radiu tako nekako: … pusti soncu v srce … Sonca, morja jaz želim si le (zaradi mulcev, sej ne, da bi jaz to poslušal :)).

Pred tednom dni, med brskanjem po mapsih (za najbližjo pot do Ugljana), me pot zanese še na Google Adwords blog, da pregledam, če je vse pod kontrolo in … BUM – 3 velike spremembe, ena res ogromna, zdaj, takoj, prec. Za hip pozabim na sonce, morje in podobne neumnosti, a pesem še kar odmeva, le besedilo v moji buči se nekoliko spremeni in pravi: … pusti Googlu v srce … klikov, obiska jaz želim si le.

No dobro, pesnik res nisem. Zato bom raje napisal, o čem je govora.

Torej, uradni del
Google je konec julija pripravil 3 večje novosti za vse Google Adwords oglaševalce in tako, po odstranitvi oglasov na desni in uvedbi 4 oglasov na vrhu, poskrbel za nove velike spremembe.

Razlago na dolgo in široko najdete na uradnem Google Adwords blogu: http://adwords-si.blogspot.si/2016/07/novo-razsirjeni-mobilni-oglasi.html, nekoliko bolj na kratko in jedrnato pa:

1. sprememba: Razširjeni besedilni oglasi

3-mobile-text-ads-google-serp-android

Vir: http://searchengineland.com/figz/wp-content/seloads/2015/08/3-mobile-text-ads-google-serp-android.png

Na levi strani lahko vidite oglase, ki so bili standard do sedaj, na desni pa razširjene besedilne oglase, ki izstopajo. Nov oglas sestavljata dva naslova, v vsakega lahko zapišete 30 znakov, opis, ki lahko vsebuje največ 80 znakov, in URL naslov.
Še vedno lahko ustvarite standardne oz. zdaj že bolje rečeno staromodne oglase, a le še do 26. oktobra. Po tem datumu boste lahko ustvarili le razširjene besedilne oglase, a glede na vse analize bo najbolje, da preklopite čim prej oz. vsaj ustvarite poleg starih še nove oglase in testirate, kateri se vam bolje obnesejo – imajo boljši CTR, nižji CPC in predvsem, če vse ostalo zanemarimo, boljši ROI / ROAS.
Pri Dominatusu smo že pričeli s spremembami, saj bodo v kratkem vse kampanje vsebovale tudi razširjene besedilne oglase, tako da se do 26. 10. lahko vse dodobra pretestira. Če bo volja, kakšen rezultat prilepim tudi na ta blog. Zato ga spremljajte. 🙂

2. sprememba: Odzivni oglasi za prikazno omrežje

Nekoliko manj pomembna, a vseeno zelo dobrodošla sprememba je, da bodo lahko tudi oglasi v prikazem omrežju privlačnejši, čeprav jih bo naredil geek mojega kova in ne designer. Preko Google Adwordsa vpišete le potrebne tekste in vstavite sliko, ki jo želite v oglasu prikazati, Google pa bo pripravil grafične pasice, ki se bodo po velikosti avtomatsko prilagodile.
Kljub temu bo še vedno bolje, da se grafičnih oglasov loti tisti, ki je za to usposobljen (saj poznate tisto s Prešernom, Kopitarjem in čevlji). Dokaz za to je http://www.graficnooblikovanje.org/reference. 🙂

3. sprememba: Prilagoditev ponudb za naprave

V kratkem naj bi bilo končno mogoče prilagajati ponujeno ceno klika za tablične in namizne računalnike. Tako boste lahko (cinično dodajam še 1×, končno) optimizirali oglaševalske akcije za vsako napravo posebej.

Z ločitvijo mobilnih oglaševalskih akcij od oglaševalskih akcij za običajne računalnike boste/bomo:

  • precej lažje analizirali uspešnost enih in drugih oglaševalskih akcij,
  • lahko bolje optimizirali posamezno akcijo glede na napravo (prilagojeni, ločeni oglasi za mobilnike, ločene ponudbe cene klika, ločeni sitelinki in drugi ekštenšni ..

Vsem redkim, ki ste prebrali do konca in ste še naprej željni branja, sporočam, da nisem več željan pisanja 🙂 :).

Priporočam pa naslednje zanimive članke:

Comments (1)

  1. Pozdravljeni, imam težave z registracijo.
    želela sem priti do priročnika za oglaševanje na FB.
    LP
    Lea

Comments are closed.