V uradni razlagi na Googlovem Webmaster blogu je ta novost sicer predstavljena kot sprememba, ki bo pomagala mobilnim uporabnikom pri lažjem dostopu do mobilnih vsebin, a tako kot vsa ostala obvestila, ki pridejo s strani Googla, je potrebno tudi tega brati med vrsticami. Vedno pa je tudi zadaj lahko še kakšen drug, predvsem finančni interes.

Z 10.1.2017 bo Google kaznoval spletne strani, ki imajo vsiljive pop-up oglase, saj naj bi ta tip oglasa precej pokvaril uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah. Kazen za tovrstne strani bo seveda slabša uvrstitev med mobilnimi zadetki na Googlu.

Po uradni objavi na https://webmasters.googleblog.com/2016/08/helping-users-easily-access-content-on.html bodo problematična predvsem pop up okna, ki preveč zmotijo uporabnika in pokvarijo uporabniško izkušnjo pri brskanju po spletni strani. Kaznovane bodo tako tiste strani, kjer se pop up pojavi takoj po obisku strani kot tiste, kjer se pop up prikaže kasneje, med brskanjem po spletni strani.

Google update pop up okna

A v vseh primerih strani naj ne bi bile kaznovane. Če naštejemo nekaj primerov, naj bi bili varni, če:

  • imate na spletni stran obvestilo o piškotkih ali pop up za preverjanje starosti pred vstopom na spletno stran,
  • prijavni obrazci na straneh, kjer je potrebna prijava, da lahko pridete do vsebine,
  • oglasi, ki uporabijo neko razumljivo površino prostora na mobilnem ekranu in jih je možno enostavno odstraniti.

Nekaj primerov primerne uporabe pop up oglasov iz uradne objave na Google Webmaster blogu:

google update za pop up okna - dovoljene tehnike

Sam sem dobil vtis, da bodo dovoljene nekomercialne objave, pri vseh komercialnih vsebinah pa bomo tavali v sivem območju, kjer bomo lahko kaznovani ali pač ne.

Kaj pa vi menite? Zapišite v komentar 😉

Hkrati s tem pa Google po dveh letih delovanja umika tudi oznako »mobile friendly« oz. »za mobilne naprave«, napis, ki se pokaže ob zadetkih strani, ki so prilagojene mobilnim napravam, medtem ko iščete na Googlu z mobilnikom. Po zadnjih raziskavah naj bi sedaj bilo že 85 % strani prilagojenih za mobilne naprave, tako da je ta oznaka postala odveč. V ZDA jo je že zamenjala oznaka AMP (Accelerated Mobile Pages), ki označuje super hitre mobilne strani, izdelane z odprto kodno rešitvijo za izboljšanje mobilne izkušnje. Torej neke vrste nadgradnjo mobilnikom prijaznih spletnih strani. Prikaz AMP oznake vidite na sliki spodaj:
AMP oznaka na googlu

Sorodne teme, ki bi vas utegnile zanimati: