Google je t. i. “Rich Snippetse” (slovenskega prevoda ne poznam, www.spletni-slovar.com prevede v obogateni delčki 🙂 🙂 ) uvedel že daljnega leta 2009. Torej gre za »novost« iz časa dinozavrov, če upoštevamo današnji tempo sprememb v tehnologiji.
Vzrok za nastanek tega prispevka pa je ravno to, da po skoraj 8 letih še vedno ogromno spletnih strani ne izkorišča te funkcionalnosti, da bi z bolj privlačnim prikazom svoje spletne strani med zadetki na Googlu pritegnili več klikov na svojo stran. Glede na študije tudi do neverjetnih 30 %!

Kaj so “Rich Snippetsi”?
Na kratko: Predstavitev podatkov, ki jih že imate na strani, v takšni obliki, da jih Google razume, upošteva in prikaže med zadetki. S temi delčki lahko vaša povezava bolj izstopa iz množice in je bolj opazna. Posledično se tudi več potencialnih strank odloči za klik na vašo stran in ne na konkurenčno. Uganete, kje potem več kupujejo? 😉

Na uvrstitev vaše strani na Googlu glejte enako kot na oglas!
Ker točno to tudi je!
Če se vaša stran že uvršča na 1. stran pod iskanimi ključnimi besedami (če še ne, je sedaj pravi čas, da stopite v stik z nami 😉 ), bo uporabnik izbiral med vašo in še preostalimi 9 organskimi zadetki, med do 7 Google Adwords zadetki, vse skupaj pa lahko začinijo še kakšni sitelinki, localsi, mobilne aplikacije …

Če ocenimo zelo čez prst in hkrati zanemarimo tudi mesto, na katerem se povezava do vaše strani nahaja, je povprečna verjetnost, da nekdo izmed vseh povezav klikne ravno na vašo, cca. 1 proti 17. To verjetnost lahko seveda povečate, tako da optimizirate stran čim višje, a veliko boste že sami naredili, če poskrbite za čim boljšo vidnost vaše povezave na isti poziciji, kjer ste že sedaj.

Standardni gradniki vaše povezave naj privabijo k relevantnim klikom!
Naslov in meta opis sta standardna gradnika vsake povezave na Googlu. Tega besedila nikar ne prepustite naključni izbiri Googla, ampak ga napišite sami, tako da bo potencialnega obiskovalca pritegnil k kliku, hkrati pa mu dal tudi dovolj informacij in bo dovolj v kontekstu z vsebino vaše strani, da bo po kliku obiskovalec na strani tudi ostal. Nekaj na to temo je že Peter napisal že pred cca. 5 leti in še vedno drži: http://www.optimizacija-strani.info/2011/03/5-meta-opisi/.

Z Rich snippetsi do boljše vidnosti, potencialna stranka pa do dodatnih podatkov
Nekaj primerov uporabe:rich snippets search inside sitelinks

 Na sliki je primer uporabe t.i. »Search inside sitelinks«. S tem uporabniku omogočite, da išče produkte in storitve na vaši spletni strani že kar na Googlu – med iskanjem pa bo dobil izključno rezultate iz vaše spletne strani.rich snippets recepti

Če imate spletno stran z recepti, lahko navkljub slabši poziciji dobite boljšo vidnost. Primer na sliki je Kulinarika, ki ima rich snippets zapis v pravi obliki, zato pa se ob povezavi pokaže tudi ocena in število mnenj. Pri receptih lahko podate tudi podatke o času priprave in številne druge podatke, ki so zanimivi za nekoga, ki želi nekaj skuhati in išče recept.

rich snippets productsZa vse spletne trgovine je zapis za izdelke najbolj zanimiv. Poleg naslova, url povezave in meta opisa lahko med zadetki prikažete tudi ceno izdelka, če je izdelek na zalogi ali ne …

Obstaja še kar nekaj zanimivih načinov, kako lahko s pomočjo »Rich snippetsov« vašo povezavo naredite še bolj atraktivno in na svojo stran privabite več še bolj relevantnih klikov.

Celoten seznam skupaj z navodili za implementacijo (ki so kar preprosta) najdete na Googlovi strani za razvijalce: https://developers.google.com/search/docs/guides/mark-up-content.

Posredujte jih vašemu programerju. Ko uredi, lahko preverite, če je vse tako kot mora biti, z orodjem za testiranje, ki ga najdete na https://search.google.com/structured-data/testing-tool/u/0/.

Z uporabo »Rich Snippetsov« lahko povečate število klikov iz Googla za do neverjetnih 30 %.
Če pa šepa trenutno tudi vaš meta opis in naslov, boste to številko verjetno hitro presegli. J

Comments (2)

  1. Pri nas smo jih že implementirali, ampak imamo težavo s tem, da se ne prikazujejo, čeprav testiranje prikaže, da so nastavljeni tako kot morajo biti. Včasih se prikažejo, včasih pa ne in zato nam ni čisto jasno, kaj lahko še dodatno naredimo, da bi se resnično prikazali vedno in da potem dobimo dodatnih 30 % obiskovalcev.

  2. Če jih včasih pokaže in včasih ne, to v večini primerov pomeni samo to, da Google še ni poindexiral teh strani, ki imajo rich cards. Preverite še posebej za vsak URL posebej, kaj javi test Googla.

Comments are closed.